26.02.2015 250 000 suomalaista elää pelkän sosiaaliturvan varassa

THL:n tuore raportti: Perusturva ei riitä elämiseen
250 000 suomalaista elää pelkän sosiaaliturvan varassa
KOTIMAA 26.2.2015 10:00  Päivitetty 26.2.2015 12:45
Päivi Repo
HELSINGIN SANOMAT
PETE AARRE-AHTIO
Perusturva kattaa arvion mukaan noin 70 prosenttia yksin asuvan kohtuullisesta minimikulutuksesta.

 Jo neljännesmiljoona suomalaista elää lähes kokonaan perustason sosiaaliturvan varassa. Suurin osa heistä on nuoria, 20–40-vuotiaita.

Perusturvan taso koheni hieman päättymässä olevalla vaalikaudella, mutta se on edelleen paljon vähemmän kuin mitä ihminen tarvitsisi elämiseen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore raportti toteaa.

Sitä tekemässä oli THL:n lisäksi asiantuntijoita Eläketurvakeskuksesta, Kelasta, Kuluttajatutkimuskeskuksesta, Tilastokeskuksesta, Valtion taloudellisesta tarkastusvirastosta, Turun yliopistosta ja ministeriöistä.

Fakta
Perusturvaan tuli korotuksia
 Perusturvaa on korotettu viime vuosina noin 9 prosenttia vuodesta 2011.

 Takuueläke tuli voimaan 2011, ja seuraavana vuonna nostettiin työttömyysturvan tasoa ja toimeentulotuen perusosaa.

 Viime vuonna korotettiin opintolainaa ja työttömyysturvan sovitteluun tuli suojaosuus.
Asumistuki uudistettiin tänä vuonna, ja ansiotuloihin tuli suojaosuus. Lapsilisiä leikattiin 8 prosenttia.

Viisi vuotta voimassa ollut laki velvoittaa seuraamaan perusturvan riittävyyttä. Perusturvalla tarkoitetaan pienintä sosiaaliturvaa työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntyessä.
Tämän turvan varassa on nyt 26 000 ihmistä enemmän kuin 2011. Vaikka turvan taso nousi 8 prosenttia vuodesta 2011, se on edelleen liian alhainen, raportti toteaa.

Kuluttajatutkimuskeskus laski viime vuonna minimisummat, joilla voi elää kohtuullisesti. Se on yksinasuvalle asumismenojen jälkeen 675 euroa kuussa ja eläkeläiselle 605 euroa.

Perusturvan varassa ei pääse näihin lukuihin, vaan turva jää 71 prosenttiin minimistä: 479 euroon kuussa asumismenojen jälkeen yksin asuvalle ja 430 euroon eläkeläiselle.

Perusturva on paljon pienempi kuin keskimääräinen palkka. Keskipalkkaiselle jää asumisen jälkeen käyttöön lähes 2000 euroa kuussa.

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on kiinnittänyt huomiota tähän eroon jo pari kertaa. Ensin se havaitsi eron Suomen raporteista pari vuotta sitten. Helmikuun alussa se ilmoitti, että taso on liian alhainen.

Ilmoitus oli ratkaisu suomalaisen järjestön kanteluun. Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa Suomi katsoi, että komitea oli laskenut perusturvan tason väärin.

Torstaina ministeriön tilaama raportti tuli samaan tulokseen kuin komitea.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI