maanantai 8. huhtikuuta 2019

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

Vuokranantaja on kiinnostunut siitä, että vuokralainen pystyy maksamaan vuokransa. Siksi erityisen raskauttavaa on, jos maksuhäiriömerkintä on tullut vuokravelasta.


Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ylivelkaantuneita. Maksuhäiriömerkinnästä seuraa monenlaisia ongelmia. (KUVA: LIISA TAKALA)MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ ei kategorisesti sulje pois vuokra-asunnon saamista, mutta eri vuok­ranantajilla on erilaisia käytäntöjä.

Esimerkiksi Sato lähtee siitä, ettei maksuhäiriömerkintä ole este vuokra-asunnon saamiselle. Sato on yksi Suomen suurimmista yksityisistä vuokranantajista ja sen hakijoista noin viidenneksellä on merkintä.

Jos sellainen on, Sato voi pyytää vuokralaiselta vakuusmaksun, joka vastaa 1–3 kuukauden vuokraa.


Saton johtaja Antti Asteljoki korostaa kuitenkin, että päätös ei ole koskaan automaattinen. Sato arvioi jokaisen asunnonhakijan ja tämän maksukykyyn vaikuttavat tekijät tapauskohtaisesti.

Keskeistä ei ole se, onko hakija saanut joskus maksuhäiriömerkinnän vaan se, miten hän hoitaa asioitaan nyt.

“Virheitä voi tehdä, mutta a­siat pitää saada kuntoon”, Asteljoki sanoo.

MYÖS sillä on useimmille vuokranantajille merkitystä, mistä maksuhäiriömerkintä on peräisin. Maksamatta jäänyt parkkisakko on eri asia kuin maksamatta jääneet vuokrat.

Pelkästään vuonna 2018 yksipuolisia velkomustuomioita maksamattomista vuokrista rekisteröitiin Asiakastiedon rekisteriin 16 600 kappaletta. Tyypillisesti maksamattomasta vuokrasta aiheutuneen merkinnän summa on noin 2 000 euroa.

Espoon kaupungin omistama Espoon Asunnot edellyttää näissä tapauksissa asunnon hakijaa esittämään maksusuunnitelman, millä vuokravelka hoidetaan.

Jos hakija on jättänyt maksamatta vuokria nimenomaan Espoon asunnoille, vanhat velat pitää hoitaa ennen kuin voi saada Espoon asuntojen asunnon.

Espoon Asuntojen asiakkuusjohtaja Lotta Funck muistuttaa, että maksamatta jääneet vuokrat tulevat muiden maksettaviksi. Koska yhtiö haluaa pitää asunnot kohtuuhintaisina, vuokrat pitää maksaa.

MIKSI luottotiedot ovat sitten niin tärkeitä vuokra-asuntomarkkinoilla? Miksi vuokranantajat haluavat tarkistaa ne?

Antti Asteljoki muistuttaa, että maksuhäiriömerkintä kertoo ihmisen maksukyvystä, ja vuok­ranantaja on kiinnostunut siitä, että vuokralainen pystyy maksamaan vuokransa.

Siksi erityisen raskauttavaa on se, jos maksuhäiriömerkintä on tullut vuokravelasta.

Yksityisiä vuokranantajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että jos ihminen on jättänyt vuokriaan maksamatta, se on vahva merkki siitä, että näin voi käydä jatkossakin.

“Moni vuokranantaja ajattelee perinteisesti, että kyllä ihminen asunnostaan pitää kiinni. Siksi on erityisen huono merkki, jos hakijalla on vuokravelkaa”, Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanervan neuvo vuokra-asunnon hakijoille on se, että älä ainakaan valehtele tilanteestasi.

Myös suositus edelliseltä vuokranantajalta voi auttaa. Koro-Kanerva näkisi mielellään, että käytäntö yleistyisi.

“Pyytäväthän työnantajatkin usein suosituksia. Myös työnsaantia helpottaa, että hakijalla on jo valmiiksi esittää suosittelijat”, hän sanoo.