08.04.2019 Katto pään päällä, mutta mihin hintaan?


(KUVA: LIISA TAKALA)

Katto pään päällä, mutta mihin hintaan?

Espoolainen Anne Selin on yksi niistä tuhansista suomalaisista, joilla on maksuhäiriömerkintä. Hän asuu nyt lapsineen liian kalliissa asunnossa, koska ei saa muualta vuokra-asuntoa. Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriö.

ESPOOLAISESSA lapsiperheessä on tulppaanikuviolliset verhot keittiön ikkunassa. Mustikkapiirakka paistuu uunissa.

Lapsia on neljä, ja makuuhuoneita kaksikerroksisen vuokra-asunnon yläkerrassa kolme. Jackrussellinterrieri nimeltä Myy juoksee jaloissa.

Kun Anne Selin viime kesänä muutti lapsineen tähän asuntoon, tunnelmat olivat ristiriitaiset. Vanha vuokra-asunto oli ollut niin huonokuntoinen, että yksi lapsista oli saanut siellä allergisia oireita. Selin oli huojentunut, että perhe sai uuden asunnon.

Toisaalta uusi koti oli heille oikeastaan liian kallis ja kaiken lisäksi hyvin kaukana lasten kouluista.

Mutta yksinhuoltajaäidillä ei ollut vaihtoehtoja. Koska Anne Selinillä on maksuhäiriömerkintä, hän ei voi valita, missä perhe asuu.

ESPOOLAINEN Selin on yksi niistä tuhansista suomalaisista, joilta on niin sanotusti luottotiedot menneet.

Kun ihminen saa maksuhäiriömerkinnän, hän menettää käytännössä luottotietonsa, eikä voi saada uutta velkaa.

Viime vuoden lopussa heitä oli Asiakastiedon mukaan koko maassa 382 000. Se on paljon enemmän kuin Espoossa on asukkaita.

Alla olevasta grafiikasta näet, miten maksuhäirimerkinnän saaneiden ihmisten määrä on kasvanut vuodesta 2010 lähtien.




Anne Selinin talous kaatui avioeroon vuonna 2012. Selin sanoo, että hänen piti päättää, jäädäkö huonoon liittoon vai lähteäkö menemään. Hän päätti lähteä.

Vuonna 2017 Selin muutti takaisin pääkaupunkiseudulle, josta hän on kotoisin ja jossa on paremmat mahdollisuudet työllistyä kuin Mikkelissä. Kun hän sai Espoosta lyhyen työpätkän, hänen neljä lastaan muuttivat hänen luokseen. Kolme lapsista on alaikäisiä.

Selin sai työnantajaltaan lausunnon, jonka mukaan hän on kaupungilla töissä ja tarvitsee kipeästi kaupungin vuokra-asuntoa.

KAUPUNGIN asuntoihin on kuitenkin paljon hakijoita. Espoon Asunnot sai pelkästään viime vuonna 28 000 uutta hakemusta. Samaan aikaan kaupunki pystyi tarjoamaan asunnon vain 2 100 hakijalle.

Yli puolet asunnonhakijoista on luokiteltu erittäin kiireelliseksi.

Maksuhäiriömerkinnän saaminen on yleensä ylivelkaantuneen kannalta hyvä asia, koska silloin velkaantuminen katkeaa väkisin. Vuokra-asunnon saamista se voi silti vaikeuttaa merkittävästi.

KUN HS pyysi lukijoita kertomaan, miten maksuhäiriömerkinnän saaminen on vaikuttanut asunnon saamiseen, tarinoita tuli kymmeniä.

Lukijat kertovat, että he ovat vuokra-asuntomarkkinoilla ”kakkosluokan kansalaisia” ja ”ihmisroskaa”. Asunnon tarjoajat eivät aina edes katso silmiin.


Espoolainen Anne Selin kantaa huolta, mitä perheelle tapahtuu, jos hän ei pysty maksamaan liian kalliin asunnon vuokraa. (KUVA: LIISA TAKALA)

”Vuokranantajien asenteesta huomaa selkeästi, että nyt on kakkosluokan kansalainen kyseessä eikä asuntoja ainakaan paremmilta tai siisteimmiltä alueilta tipu. Kai sitä sitten voi saastuttaa hienomman väen maksuhäiriömerkinnöillään”, kertoo yksi lukija.

”Olen nykyään jo tottunut siihen, että elämä luottotiedottomana on yhteiskunnan hylkiönä selviämistä”, hän jatkaa.

Osalle asia on tehty selväksi suoraan. Eräs lukija kertoo, miten vuokranantaja oli suhtautunut häneen aluksi neutraalisti, mutta kun hän oli toimittanut listan maksuhäiriömerkinnöistään, vuokranantaja oli alkanut kauhistella asiaa ja haukkua häntä.

Luottotiedottomat kokevat olevansa kuin ilmaa.

”Eikä sitä juuri peitellä. Asuntoja ei edes tarjota. Hyvä jos saa vastauksen, että emme voi vuokrata sinulle”, eräs lukija kertoo.

Alla oleva grafiikka kertoo, minkä verran uusia maksuhäiriömerkintöjä on tullut vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuodesta 2010 alkaen.



ANNE SELININ keittiössä lapset käyvät vuorotellen kysymässä, onko mustikkapiirakka jo valmis. Myy etsii rapsuttajaa.

Selin on tehnyt muistiinpanoja tätä haastattelua varten. Hän epäilee, olisiko sittenkään kannattanut suostua lehtijuttuun.

Mutta hän haluaa puhua tärkeästä asiasta.

Selin on ammatiltaan päihdetyöntekijä ja opiskelee paraikaa sosionomi-diakoniksi. Hän tietää, että on olemassa ihmisiä, joiden asuntoasioiden järjestäminen on vieläkin vaikeampaa.

Oman tarinansa hän haluaa kertoa murtaakseen ennakkoluuloja. Selinin mielestä luottotiedottomien ihmisten asia pitää saada näkyväksi, koska se koskettaa niin monia.

Siksi me istumme nyt tässä keittiössä käymässä läpi perheen taloutta.

”Asunnon vuokra on 1 320 euroa kuussa. Veden ja autopaikan kanssa se tekee 1 432 euroa. Ja päälle netti”, Selin laskee.

Normaalisti vuokranantaja Lumo edellyttää vuokralaiselta 250 euron takuuvuokraa. Paitsi jos olet menettänyt luottotietosi. Silloin takuuvuokra on kymmenkertainen eli 2 500 euroa.


Neljän lapsen perheessä asuu myös yksi koira ja yksi gerbiili. (KUVA: LIISA TAKALA)

Selin sai neuvoteltua omansa 2 000 euroon, mutta se oli silti summa, jota hänellä ei ollut.

”Onneksi ystävä lainasi. Nyt lyhennän lainaa takaisin, mutta Kela ei ota sitä huomioon meidän menona”, hän sanoo keittiön pöydän äärellä.

Hän haluaa puhua asiasta, koska hänestä on tärkeää olla ihminen ihmiselle.

”Se on minun mottoni niin työelämässä kuin omassa elämässäkin. Ihmisiä mekin olemme ja jokainen elää elämäänsä niillä korteilla, mitä käsissä on.”

ANNE SELIN toivoo, että perhe löytäisi vuokra-asunnon, jossa on selvästi halvempi vuokra, yksi makuuhuone enemmän ja josta lapsilla olisi lyhyempi koulumatka.

Myös Kela on ilmoittanut, että perheen pitää muuttaa halvempaan asuntoon, mutta ei kerro, mistä sen saa.

Selin on hakenut asuntoa joka paikasta ja käynyt läpi kaikki isot vuokranantajat: M2-Kodit, Sato, TA, pääkaupunkiseudun kaikki kunnalliset vuokranantajat.

Hetken hän harkitsi asunnon hakemista Vuokraturvalta, joka välittää yksityisten asuntosijoittajien asuntoja. Hänen olisi kuitenkin tarvinnut saada joku ystävä takaamaan vuokria eikä hän voinut pyytää sellaista keneltäkään.

”Ja mitä nekin asunnot olisivat maksaneet? Matinkylässä 1800 euroa.”

SELINILLÄ on suuri huoli siitä, että perheen talous kaatuu lopullisesti.

”Kun tilillä on 7 euroa, sillä on pärjättävä. Luottokorttiakaan ei ole. Seuraavaksi mietin, maksanko vuokran vai ostanko lapsille ruokaa”, hän sanoo.


Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa kodin saamista. (KUVA: LIISA TAKALA)

On päiviä, jolloin hän ei mene kouluun ollenkaan, koska hänellä ei ole varaa maksaa ruoasta. Hän ostaa mieluummin lapsille maitoa.

”Tämä on välillä ihan helvettiä.”

Halvempi asunto ratkaisisi monta ongelmaa. Selinin kaikki maksuhäiriömerkinnät ovat peräisin kahdesta isosta velasta, mutta hänellä ei ole vuokravelkaa. Vielä.

Hänen suurin huolensa onkin se, että jos hän ei pysty maksamaan vuokraa, perhe saa häädön ja on kadulla.

”Kuka ottaa meistä kopin, että emme joudu sinne?” Selin kysyy.

Lukijat kehottavat rehellisyyteen

HS PYYSI lukijoita jakamaan neuvojaan, miten maksuhäiriömerkinnän saanut voi saada vuokra-asunnon. Muutamalla lukijalla ei ollutkaan ollut ongelmia asunnon saamisessa.

He ovat olleet rehellisiä tilanteestaan vuokranantajalle ja esittäneet rekisteriotteen maksuhäiriöistään.

”Painotan yleensä, että rekisteristä ei löydy vuokravelkaa, velkoja vakuutusyhtiölle tai muuta vastaavaa. Pidän jatkuvasti voimassa kotivakuutuksen vastuuvakuutuksella”, kertoi yksi lukija.

”Puhu rehellisesti siitä, että luottotietoja ei ole. Syytä ei tarvitse sen tarkemmin kertoa, kunhan olet saanut elämäsi tasapainoon velan kanssa. Monet ymmärtävät tilannettasi. Itselleni ei ole missään vaiheessa ollut vaikeaa saada vuokra-asuntoa, koska olen ollut avoin asian suhteen sekä todella tarkka vuokran maksun kanssa. Katto kannattaa pitää pään päällä keinolla millä hyvänsä, muusta voi nipistää”, neuvoi toinen.

TÄLLAISIA konkreettisia neuvoja lukijat antoivat:

Ole rehellinen ja kerro, että sinulla on maksuhäiriömerkintä.

Varaudu todistamaan, että pystyt maksamaan vuokrasi. Pyydä esimerkiksi edelliseltä vuokranantajalta suositus, joka todistaa, että olet maksanut vuokrasi ajallaan ja että olet pitänyt hyvää huolta asunnosta. Esitä kuitit edellisen asunnon maksetuista vuokrista.

Esitä myös palkkakuitit ja maksettavan ulosoton määrä.

Todista, että sinulla on laaja kotivakuutus.

Ole valmis maksamaan pyydettyä suuremmat vuokratakuut ja jopa vuokraa ennakkoon.

Hae asuntoa yhdessä sellaisen kanssa, jolla on luottotiedot.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI