14.04.2019 (04.03.2017) Katariina Vuori tuntee suomalaisten köyhien arjen: ”Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella”

Katariina Vuori tuntee suomalaisten köyhien arjen: ”Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella”


ME NAISET | HEIDI HEINO
klo 11:17 | 4.3.2017
  Yllättävän monen elämä on ruoka-avun varassa. Kuvat: Vesa Ranta, kirjasta Lottovoittajien pöydässä
Yllättävän monen elämä on ruoka-avun varassa. Kuvat: Vesa Ranta, kirjasta Lottovoittajien pöydässä

Kirjailija Katariina Vuoren ja valokuvaaja Vesa Rannan teoksessa kurkistetaan sinne, minne normaalisti ei näy: tavallisen suomalaisen köyhän ihmisen elämään.

Suomessa on 800 000 tilastollisesti köyhää ihmistä. Siis ihan köyhää: sellaista, jolla ei ole koskaan varaa matkustaa pois kotoa tai joka ei pysty menemään mukaan, kun kaverit tapaavat kaupungilla. Toimittaja Katariina Vuori ja valokuvaaja Vesa Ranta ovat koonneet kirjaansa Lottovoittajien pöydässä tarinoita suomalaisten köyhien elämästä.

– Halusin tutustua paremmin omaan tilastolliseen viiteryhmääni. Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella. Minulla köyhyys on johtunut yhdistelmästä freelancertyö, opiskelu, yksinhuoltajuus ja lapsen sairastelu, mutta tarinoita on hyvin erilaisia, Katariina kertoo.

Kirjassa esitellään esimerkiksi 22-vuotias Kati, joka pyöräilee talvella kymmenen kilometrin päähän hakemaan vanhaksi mennyttä mehuglögiä, kun saa ilmaiseksi. Tai eläkeläinen Riitta, joka haaveilee pääsevänsä joskus teatteriin. Kuvissa näkyy tavallisia koteja ja huomattavan vähän kasvoja: vain neljä haastatelluista suostui kuvaan niin, että hänet voi tunnistaa.

Millaisia lottovoittajia suomalaiset köyhät ovat?

– Kirjaan haastatellut ovat itse ilmoittautuneet mukaan, joten he ovat kaikki aktiivisia, yritteliäitä tyyppejä. Köyhyyden taustoja on yhtä paljon kuin köyhiäkin: yt:t, mielenterveysongelmat, ero, yksinhuoltajuus, sairaus... ja usein lumipalloefekti toimii. Kun alkaa mennä huonosti, mikään ei onnistu, Katariina kertoo.




TYLY SUOMI

Katariinaa jäi kirjaprojektin jälkeen vaivaamaan se, miten tylysti yhteiskunta suhtautuu köyhiin. Kela tuntuu pitävän lähtökohtaisesti kaikkia huijareina, toimeentulotukea saa odottaa, hakijaa pompotellaan eikä hakemuksissa ole Kelan mielestä koskaan riittävästi liitteitä ja selvityksiä mukana. Varakkailta ei heru myötätuntoa vaan enemmän ”oma vika” -asennetta.

– Toisten auttaminen ja empatia on jotenkin täällä jätetty köyhimmille. Facebookin apuryhmissä ne ovat aina muita köyhiä, joilla riittää halua auttaa kaveria.

”Toisten auttaminen on jätetty Suomessa köyhimmille.”

Köyhyys myös syrjäyttää. Kun elämä pyörii rahan ja ruoka-avun ympärillä, jää voimavaroja vähemmän oman aseman parantamiseen tai yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Elämänhallinta kärsii, kun elämässä ei ole muuta odotettavaa kuin tuenmaksupäivä.

– Ei silloin halua mennä postilaatikolle, avata laskuja tai ajatella viikonpäiviä. Huomasin, että monien kanssa oli vaikeaa sopia haastattelupäivää viikon päähän – seuraavaa viikkoa odottaa lähinnä pelolla, että mikähän lasku silloin tulee.

LOPPU LOTTOVOITTOHÖPINÄLLE

Perheellisiä köyhiä huolestutti eniten se, miten lapsen käy, kun koulussa aletaan vertailla kännyköitä tai harrastaa. Katariina Vuori miettii, että pari ilmaispaikkaa harrastusporukassa tekisi ihmeitä: silloin köyhän lapsi voisi tehdä muutakin kuin mennä kesällä aina samalle kesäleirille, jossa muutkin ovat köyhiä.

Lottovoittajan Katariina halusi kirjan nimeen siksi, että häntä ärsyttävät perinteiset hokemat, joilla ihmisten hätä ohitetaan: On lottovoitto syntyä Suomeen! Huonomminkin voisi mennä!

– Olen asunut pitkiä aikoja ulkomailla, esimerkiksi Afrikassa ja Lähi-idässä, ja käyttänyt siellä julkista terveydenhuoltoa. Se on ollut heittämällä parempaa ja halvempaa kuin meillä. Mutta meillä ei saisi valittaa vaan pitäisi pitää yllä kuvitelmaa siitä, että täällä kaikki on paremmin. Ei sillä mikään mene eteenpäin! Ja jos päättäjät ovat niin pihalla, että he luulevat köyhyyden tarkoittavan 2000 euron kuukausipalkkaa, kuinka he pystyvät tekemään todellisuutta vastaavia päätöksiä?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI