13.02.2015 Runsaasti sairastelevien elämä on kallistunut viime vuosina.

Vakavasti sairaana olleen puoliso: "Meitä ollaan ajamassa väkisin sosiaaliluukulle"
Perjantai 13.2.2015 klo 07.39  
Hallituksen leikkaukset iskevät kipeästi monisairaisiin.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus repi säästöjä muun muassa alentamalla pitkäaikaissairauksien hoidossa tarvittavien lääkkeiden korvausprosentteja. (JOEL MAISALMI)
 

Ex-pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen piti uudistaa lääkekorvausjärjestelmää siten, että korvauksista hyötyvät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät henkilöt.

Lääkekustannusten kalenterivuosittaista kattoa eli lääkekattoa onkin laskettu, mutta samalla runsaasti sairastelevien asemaa on heikennetty erilaisilla toimilla.

Esimerkiksi matkakatto eli Kelan matkakorvaus sairaus- ja kuntoutusmatkoista on noussut muutamassa vuodessa 73 prosenttia.

Kun vielä 2012 sairasmatkoista omaan piikkiin meni 157 euroa, niin tänä vuonna matkakatto on 272 euroa.

Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäville potilas- ja asiakasmaksuille säädetty maksukatto on noussut samalla aikavälillä 633 eurosta 679 euroon.

Myös lääkekaton laskemisesta koitunutta hyötyä voi pitää näennäisenä, sillä lääkkeiden korvausprosentteja pienennettiin sekä peruskorvattavien että alemman erityiskorvauksen piiriin kuuluvien lääkkeiden osalta vuonna 2013.

Tarjouksien perässä
Runsaasti sairastelevien elämä on kallistunut viime vuosina. (PASI LIESIMAA)
- Tulevaisuus kauhistuttaa, meitä ollaan ajamassa väkisin sosiaaliluukulle, vakavasta sairaudesta kärsineen eläkeläisen puoliso puuskahtaa Iltalehdelle.

Itsekin eläkkeelle jäänyt puoliso laskee, että runsaasti sairastelevalle kertyy maksuja vuosittain 1 564 euroa, ennen kuin omavastuut tulevat täyteen ja yhteiskunta tarjoaa auttavan käden. Summa syntyy, kun lasketaan yhteen sairasmatkoista, lääkkeistä ja potilasmaksuista kertyvät kustannukset.

- Mistä pienituloinen monisairas eläkeläinen ottaa sen summan? puoliso kysyy.

Puoliso pitää valitettavana sitä, että samaan aikaan, kun sairastaminen kallistuu, eläkeindeksejä leikataan.

Kansaneläke- ja työeläkeindeksejä korotetaan tänä vuonna vain 0,39 prosenttia. Ilman säästöpäätöstä indeksikorotus olisi ollut 1,1 prosenttia.

- Nyt tehdyn leikkauksen vaikutus jää pysyväksi, koska ensi vuoden eläkkeiden määrää laskettaessa pohjana käytetään tämän vuoden eläkkeitä. Lisäksi tulevat tietysti maksettaviksi normaaliin elämiseen kuuluvien muiden kustannusten nousu, puoliso huomauttaa.

Eläkeläispariskunta tutkii hyvin tarkasti kauppojen tarjoukset. Puoliso iloitsee löytäneensä kaupasta porsaan sisäfilettä vähän päälle kolmella eurolla.

- Siitä saa oikein hyvää ruokaa, kun osaa laittaa.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI