11.02.2015 Sampsa Kataja valittaa kansanedustajan palkastaan – korvauksineen noin 8000 e/kk 12.02.2015 ”Häpeä!” – kansa pillastui kansanedustajan yli 8000 €/kk-vaatimuksesta

Sampsa Kataja valittaa kansanedustajan palkastaan – korvauksineen noin 8000 e/kk
 Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) ei ole tyytyväinen kansanedustajien palkkoihin. Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) ei ole tyytyväinen kansanedustajien palkkoihin.Heidi Piiroinen
Julkaistu: 11.2.2015 22:55

KIRJAUUTUUS Kansanedustajan palkka liian pieni ”valtakunnan parhaille kyvyille”
Väistyvän kansanedustajan Sampsa Katajan (kok) mukaan kansanedustajan palkka on liian pieni. Kataja kertoo näkemyksensä Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn uudessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi (Teos).

Kirjan tekijöiden arvion mukaan kansanedustajien palkka kulukorvauksineen on noin 8 000 euroa. Kataja sanoi kirjan tekijöille ”useaan kertaan”, että hänen kaltaiselleen juristille korvaus ei ole kilpailukykyinen.

Kansanedustajan palkkio on 1.3.2014 lukien 6 355 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 831 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksetaan kulukorvauksia kansanedustajan kotipaikasta riippuen. Palkan ja korvausten lisäksi kansanedustajilla on myös niin sanottu matkustusoikeus, eli kansanedustajalla on oikeus käyttää edustajan tehtäviin liittyvillä matkoilla junaa, kotimaan reittilentoja ja busseja ilmaiseksi. Lisäksi edustajalla on pääkaupunkiseudulla taksinkäyttöoikeus.

Sampsa Katajan mukaan palkkaukseen kuuluisi vaikuttaa myös se, että kansanedustaja menettää työnsä vuoksi yksityisyytensä.

– Valtakunnan parhaat kyvyt ovat sanoneet, että taloudellisesti täällä menettää. Pilke silmäkulmassa olen sanonut, että kansanedustajalla pitäisi olla se palkka, mikä oli aikaisemmalla työuralla, että viitsisi ottaa nämä haittapuolet mukaan, kun siirtyy huonopalkkaiseen, määräaikaiseen työhön. Itse menetin taloudellisesti aika lailla, kun tänne lähdin, Kataja sanoo kirjassa.

Kataja valittiin eduskuntaan vuonna 2007. Hänen mukaansa arki osoittautui karuksi jo työhuonetta etsittäessä.

– Tänne tullessa oli naiivi kuva, että kansanedustajana olisin jotain. Aika nopeasti paljastui se konkretia. Asianajajana minulla oli iso työhuone torinäkymillä, Ilja Repinin taulu seinällä, iso nahkatuoli. Kun tulin eduskuntaan, vahtimestari tuli näyttämään, missä työhuoneeni on. Luulin, että nyt kuljetaan jonkin varastokellarin läpi. Mutta sitten vahtimestari avasi oven. Ei se ollutkaan paperivarasto, vaan minun työhuoneeni.

– Just ja just näki taivasta sieltä. Aika niin kuin... ikään kuin pienessä roolissa kansanedustaja täällä on. Meitä on kaksisataa niissä pienissä huoneissa. Sieltä jos haluaa saada äänensä kuuluviin, siinä on tekemistä, Kataja sanoo kirjassa.

Kirjoittajien mukaan Katajan työtoverin ja kollegoitten näkemys on, että Katajalla on paljon vaikutusvaltaa.

Myös RKP:n entinen puheenjohtaja Stefan Wallin murehtii poliitikkojen palkkauksen saamaa julkisuutta. Wallin on toiminut monissa eri ministerintehtävissä.

Wallin laskee kirjassa, että presidentin ja valtioneuvoston jäsenten niin kutsutun solidaarisen palkanalennuksen jälkeen ministereiden valtiosihteerit ansaitsevat nyt ministereitä paremmin. Kansanedustajien palkankorotukset ovat otsikoissa, erityisavustajien tai valtiosihteereiden eivät.
Seppo Varjus

OSA 2:
”Häpeä!” – kansa pillastui kansanedustajan yli 8000 €/kk-vaatimuksesta
 Sampsa Kataja sanoo, ettei valita omaa palkkaansa. Hän on huolissaan siitä, että eduskunta ei ole tarpeeksi vetovoimainen kovapalkkaisille asiantuntijoille. Sampsa Kataja sanoo, ettei valita omaa palkkaansa. Hän on huolissaan siitä, että eduskunta ei ole tarpeeksi vetovoimainen kovapalkkaisille asiantuntijoille.Trond H. Trosdahl
Julkaistu: 12.2.2015 10:03

Väistyvän kansanedustajan Sampsa Katajan (kok) mukaan kansanedustajien palkka on liian pieni.
Kataja kertoo näkemyksensä Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn uudessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi (Teos).
Kansanedustajien palkka kulukorvauksineen on Katajan mukaan noin 8 000 euroa.
Kansanedustajan palkkio on 1.3.2014 lukien 6 355 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 831 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksetaan kulukorvauksia kansanedustajan kotipaikasta riippuen. Palkan ja korvausten lisäksi kansanedustajilla on myös niin sanottu matkustusoikeus, eli kansanedustajalla on oikeus käyttää edustajan tehtäviin liittyvillä matkoilla junaa, kotimaan reittilentoja ja busseja ilmaiseksi. Lisäksi edustajalla on pääkaupunkiseudulla taksinkäyttöoikeus.

Vuonna 2007 eduskuntaan valitun Sampsa Katajan mukaan palkkaukseen kuuluisi vaikuttaa myös se, että kansanedustaja menettää työnsä vuoksi yksityisyytensä.

Eritoten Kataja on huolissaan siitä, että nykyisellä korvauksella eduskunta ei ole tarpeeksi kiinnostava paikka maamme parhaille kyvyille.
– Itse olen kerrankin rehellinen siitä miten asiat ovat. Palkka ei ole kaikkien mieleen. En valita omasta palkastani, mutta jos eduskuntaan halutaan elinkeinoelämän ja akateemisen maailman parhaat ihmiset, ei palkka houkuta heitä. He menettäisivät rahaa siirtymällä eduskuntaan, Katja laskee Ilta-Sanomille.

8 000 euroa kuukaudessa ansaitsevia on Suomessa vähän. Tilastokeskuksen mukaan kahteen suurimpaan tuloluokkaan mahtuu vain 2,8% kansasta. Vajaa 3% suomalaista tienaa siis 8 000 euroa kuukaudessa tai enemmän , kun keskimääräinen kuukausipalkka tulonsaajaa kohti on 2327 euroa.

– En ole sanonut, että palkkani on huono. Se on hyvä verrattuna vaikkapa toimittajaan tai sairaanhoitajaan. Mutta huippuasiantuntijoille kansanedustajan palkka ei ole houkutteleva.

IS: lukijat tulistuivat
IS:n lukijat kommentoivat kiivaasti IS:n Katajan kirjapuheista tekemää aiempaa uutista. IS koosti lukijoiden tuntoja:
– Kannattaisi varmaan palata juristin hommiin, jos ei tuo palkka riitä. Työmäärään ja etuihin nähden palkka kuulostaa minusta olevan yläkantissa. Eiväthän he tee töitä kuin muutaman kuukauden vuodesta. Silloinkin saavat joka äännähdyksestä lisäkorvauksia, nimimerkki ak kommentoi.
– Häpeä! Eikös se kansanedustajan työ olekaan kutsumusammatti, halu vaikuttaa yhteiskunnan asioihin? Kahdeksantonnia, huh ja vielä kehtaa valittaa! Tuon puoluetta en siis myöskään äänestä....nimimerkki Tiina kommentoi.
– Ammatinvalintakysymys. Vaihda alaa niin kuin muutkin tekee, mikäli palkka ei tunnu oikealta, nimimerkki Käsittämätöntä sanoi.
– Valtakunnan parhaat kyvyt menettää ? Aisiis ne jotka olleet suurituloisempia ennen kansanedustajaksi ryhtymistä. Ahneella on p...nen loppu. Paitsi kansanedustajalla, nimimerkki Kyvykäs tylytti.
Kataja sai myös hieman myötätuntoa.
– Näin se menee, pätevimmä kaveri ova paremmis hommeis, eikä kansanedustajin, nimimerkki Sillai kai kommentoi.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI