06.02.2015 Asiantuntija vanhusten köyhyydestä: Syövät nälkäänsä perunankuoria

Asiantuntija vanhusten köyhyydestä: Syövät nälkäänsä perunankuoria
 Jo tällä hetkellä eläkkeensaajista yli 100000 kituuttaa takuueläkkeen eli alle 750 euron varassa. Jo tällä hetkellä eläkkeensaajista yli 100000 kituuttaa takuueläkkeen eli alle 750 euron varassa.Jussi Helttunen
Julkaistu: 6.2.2015 7:15

Suuri joukko ikäihmisiä joutuu sinnittelemään Suomessa pienillä tuloilla, jotka eivät riitä kunnolla edes ruokaan.
Vuonna 2014 köyhyysraja oli Suomessa 1 170 euroa kuukaudessa. Tulevaisuudessa tämän rajan alle putoaa yhä useampi suomalainen eläkeläinen.

Jo tällä hetkellä eläkkeensaajista yli 100 000 kituuttaa takuueläkkeen eli alle 750 euron varassa. Entiselle kansanedustajalle Tarja Tallqvistille (sd, aiemmin kd) tämä tieto ei tullut yllätyksenä.

– Se on hirveä häpeä. Asia tiedetään, mutta sille ei tehdä mitään, Tallqvist kertoo.

71-vuotias Tallqvist tuntee hyvin vanhusten ongelmat, sillä hän tekee muutaman kerran viikossa lähihoitajan töitä dementiakodissa.

Tallqvistin mukaan useat vähävaraiset ikäihmiset joutuvat kovien valintojen eteen.

– He joutuvat miettimään, mistä he saavat ruokansa, ja ostavatko he lääkkeitä vai ruokaa. Vanhukset puolittavat elintärkeitä lääkeannoksia, kuten verenpainelääkkeitä ja sydänlääkkeitä, jotta ne kestäisivät kauemmin.

Jotkut vanhukset näkevät nälkää ja kärsivät ala-arvoisesta ravitsemuksesta.

– Eräs rouva sanoi, että onneksi perunoissa on kuoret. Yhtenä päivänä voi syödä perunan, ja seuraavana päivänä voi syödä perunankuoret.


 Ex-kansanedustaja Tarja Tallqvist pitää vanhuksia koettelevaa köyhyyttä ”hirveänä häpeänä”. Ex-kansanedustaja Tarja Tallqvist pitää vanhuksia koettelevaa köyhyyttä ”hirveänä häpeänä”.
Tallqvist sanoo olevansa varma, että vastaavaa tapahtuu koko ajan.

Huono ravitsemus voi johtaa myös siihen, ettei vanhus jaksa enää huolehtia hygieniasta ja kodin siisteydestä.

– Tällaista on enenevässä määrin. Vanhuksia on jätetty heitteille.

Tallqvistin mukaan on hyvä asia, että selvitetään ja tutkitaan vanhusten taloudellisia olosuhteita. Asiaa ei pitäisi kuitenkaan jättää pelkän selvittelyn tasolle.

– Se pitäisi polkaista käyntiin siten, että lähdetään auttamaan.
Antti Honkamaa

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI