14.02.2015 Tuloerot voivat pilata ystävyyden


Tuloerot voivat pilata ystävyyden

Raha voi hiertää ystävyyssuhteessa jopa huomaamatta. Joskus on paikallaan miettiä, sopiiko tietyn henkilön ystävyys omalle kukkarolle

14.2.2015 05:02Miia Esa


 Raha saattaa olla arka aihe ystävyksille, joilla on suuret tuloerot. Varallisuus voi tulla esiin eri tilanteissa, kuten pohdittaessa, mitä voidaan tehdä yhdessä.
Rahasta voi tulla kiusallinen aihe esimerkiksi silloin, jos ystävä joutuu työttömäksi. Aiemmin on ollut selvää, että yhteisen lomamatkan kustannukset jaetaan puoliksi, mutta nyt toisella ei olekaan varaa.
– Ihminen voi kokea häpeää ja keksiä syytä, miksi ei voi lähteä reissuun. Silloin voidaan miettiä, voiko varakkaampi tarjota jotain matkan kustannuksia vai lasketaanko standardia. Mitä todella halutaan tehdä yhdessä? sanoo psykologi Tuija Matikka.

Yhdysvaltalaisen Wharton School of the University of Pennsylvanian professori Adam Grant jakaa kirjassaan Give and Take – A Revolutionary Approach to Success ihmiset kolmeen ryhmään: muita auttaviin antajiin, itsekkäisiin ottajiin sekä omaa ja muiden etua tasapainottaviin tasaajiin.

Matikan mukaan tasaajat pitävät kiitollisuudenvelkaan jäämistä tuskallisena tunteena. Jos suurempituloinen antaja tarjoutuu maksamaan yhteisen illallisen, tasaaja ei todennäköisesti halua ottaa tarjousta vastaan, koska ei voi tarjota itse samaa myöhemmin.
– Toiset hankkivat ystävikseen vain taloudellisesti, ideologisesti ja sosiaalisesti samantasoisia ihmisiä. Ystävyys toimii niin kauan hyvin, kun pysytään samalla tasolla. Jos tapahtuu sosiaalista nousua tai laskua, ystävyys joutuu hankauksiin, Matikka arvioi.

Ottaja elää muiden siivellä

Matikka suhtautuu epäilevästi rahan lainaamiseen ystävälle. Vaikka kyse olisi pikkusummista, tilanne voi alkaa hiertää välejä, jos rahoja ei saa takaisin tai niiden perään joutuu kyselemään.
Joskus voi käydä myös niin, että ystäväänsä vähemmän tienaava alkaa käyttää tilannetta hyväkseen.

Tällaiset ottajat pärjäävät Matikan mukaan aluksi hyvin, mutta kun ihmiset huomaavat etteivät he anna koskaan mitään takaisin ja elävät toisten siivellä, he alkavat menestyä huonosti.
"Mihin teillä on varaa?"

Ongelmatilanteita syntyy silloin, kun ihmiset eivät tiedosta omia rahankäytön rajojaan, sanoo viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuu-Säätiöstä.
Henkilö voi nähdä ystävänsä rahankulutuksen tietynlaisena standardina, "normaalina kuluttamisena" ja käyttää rahaa samoin, vaikka oikeasti omat tulot eivät riittäisi.


Toiset kokevat lapsiin liittyvän rahankäytön erityisen vaikeaksi aiheeksi.
– Voi kirpaista, jos ystävän lapset voivat harrastaa paljon ja jos samaan aikaan itsellä on vaikea saada lapsille kustannettua edes yksi harrastus, Mattila pohtii.

Mattila pitää tärkeänä, että ystävät pystyisivät puhumaan kuluttamisesta edes jollain tasolla. Jos oma rahatilanne on tiukoilla, täytyy osata vetää rajat rahankäytölleen ja uskaltaa sanoa niistä.
– Olisi oikeus ja kohtuus, että voi nostaa esiin kysymyksen "mihin teillä on varaa?". Jos käydään joskus kalliissa paikassa syömässä, niin vastapainoksi seuraavalla kerralla tehdään yhdessä ruokaa jonkun kotona.

Toisaalta omaa varallisuutta ei tarvitse peitellä siinä pelossa, että ystävä tuntee kateellisuuden pistoksen.
– Miksi sen pitäisi jarruttaa elämäänsä, jolla on varaa? Mattila kysyy.

Tee sopimus yhteisomistuksesta

Yhteisen omaisuuden hankkimista ystävien kanssa kannattaa harkita kaksi kertaa. Mattila muistuttaa, että kenen tahansa rahatilanne voi muuttua merkittävästi.
Jos ystävien kanssa hankkii esimerkiksi yhteisen veneen, kannattaa sopia tiukat säännöt ja tehdä kirjallinen sopimus esimerkiksi kunnossapidosta.
– Sopimus on hyvä olla, jos ystävyys menee karille ongelmien vuoksi. Tai jos yhteisomistus myydään. Silloin sopimus määrittää, kuka saa rahat. Ystävyyden säilyvyyden kannalta on hyvä, ettei tule tulkintaeroja, Mattila sanoo.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI