maanantai 2. helmikuuta 2015

02.02.2015 Osa ostaa jo itselleen luottokiellon

Osa ostaa jo itselleen luottokiellon
Lompakko varastettu tai taipumusta impulsiivisiin ostoksiin? Silloin itse ostetusta luottokiellosta voi olla apua. Palvelu on ollut olemassa jo useita vuosia, mutta sen tuntee harva.
2.2.2015 Laura ManninenKommentteja

Luottokielto ei estä luoton saantia kokonaan, mutta ainakin hidastaa sitä. Luotonantajilla on velvollisuus tarkistaa hakijan luottotiedot, joten yritys todennäköisesti tyssää siihen.

Useimmat hankkivat kiellon suojautuakseen identiteettivarkaudelta, kun lompakko kortteineen on hävinnyt tai varastettu.


Luottokiellon lisäksi saa todistuksen, että kielto on itse harkiten hankittu. Todistuksen esittämällä asiointi onnistuu, mutta se monimutkaistaa ja hidastaa turhia ostoksia tai vaikka pikavipin ottamista.

Toinen asiakasryhmä ovatkin he, joilla on taipumusta ottaa liikaa velkaa.

– Silloin se [velanotto] ei ole impulsiivista, vaan vaatii vähän pidemmän harkinnan, Bisnoden markkinointijohtaja Pär Österlund toteaa.

Edes jotain suojaa

Kuluttajavirastossa palvelua pidetään hyvänä parannuksena kuluttajanturvaan, lakimies Gunveig Plantig kertoo.

Vaikka sillä ei voi identiteettivarkauksia täysin estää, ainakin se tekee niistä hankalampia. Luotonantajalle myös itse hankittu luottokielto voi toimia signaalina harkita tarkoin ja selvittää tilannetta, vaikka hakijalla olisikin esittää todistus.

Bisnoden lisäksi luottokiellon voi hankkia toiselta luottotietorekisteriä pitävältä yritykseltä, Suomen Asiakastiedolta. Merkintä säilyy kaksi vuotta, jollei sitä poista jo aiemmin. Asiakastiedon myöntämät luottokiellot lasketaan tuhansissa, Bisnodelta sen hankkii kourallinen ihmisiä viikossa.

Myyjille saa kertoa mistä kyse

Tietoturva-asiantuntija Juha-Matti Laurio tietoturvayhtiö Nixusta on kokeillut luottokieltoa parin vuoden ajan. Hän on huomannut, etteivät edes myyjät tunne palvelua.

– Ihan järjestään ihmetellään, Laurio kertoo.

Todistuksen näyttämisen yhteydessä on siis saanut itse kertoa mistä on kyse, mutta sen jälkeen asiointi on aina onnistunut.
Vaivalloisena Laurio ei ole palvelua silti pitänyt. Todistus kulkee mukana kuvana älypuhelimessa.

Vanha lasku ei kuulu roskiin
Luottokielto ei anna täyttä suojaa identiteettivarkauksia vastaan, Laurio korostaa. Pikavippihakemukseen tai verkko-ostoksiin tarvittavat tiedot voi löytää vaikka roskikseen heitetystä vanhasta laskusta.

Häntä huolestuttaa myös henkilötunnuksen käyttö.

– Järjestelmä on vuosien saatossa mennyt Suomessa siihen, että henkilötunnus on kuin salasana, vaikka se ei saisi olla.

Esimerkiksi yritysten ei pitäisi antaa henkilökohtaisia tietoja puhelimessa vain siksi, että soittaja osaa antaa henkilötunnuksen ja kotiosoitteen, Laurio sanoo.



08.01.2025 NEUVOTTELUT PERUSTURVASSA, MUKANA TYÖKYKYSOSIAALIOHJAAJA

 NEUVOTTELUT PERUSTURVASSA, MUKANA TYÖKYKYSOSIAALIOHJAAJA Nosti tunteet kyllä pintaan. Neuvottiin hakeutumaan velkaneuvontaan, ne neuvovat m...