10.03.2015 Korkokaton karu seuraus: Näin pikavipeistä velkaantuneet kärsivät

Korkokaton karu seuraus: Näin pikavipeistä velkaantuneet kärsivät
Maanantai 9.3.2015 klo 21.31  
Valtakunnallisen Takuu-Säätiön mukaan pikavipeistä velkaantuneilla on nykyään lähes puolet enemmän velkaa kuin pari vuotta sitten.


Limiittiluotto tarjoaa vaivattoman tavan saada jatkuvasti lisälainaa. Usein velkakierteeseen joutuneet havahtuvat vasta luottohäiriömerkintään.
Kesällä 2013 voimaan tullut korkokatto teki pienten pikavippien lainaamisesta epäkannattavaa, ja niitä myöntäneet luotonantajat siirtyivät yli 2 000 euron limiittiluottoihin. Pikavippien ongelma ei kuitenkaan korkokaton myötä kadonnut - päinvastoin. Takuu-Säätiön mukaan velalliselle limiittiluotto tarjoaa vaivattoman tavan saada jatkuvasti lisälainaa, koska luottoa ei enää tarvitse haalia monelta eri vippifirmalta.

- Velkaantuminen on siis edelleen helppoa, mutta nyt vain yhä suuremmilla vipeillä, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Vuonna 2012 pääasiassa pikavipeistä velkaantuneiden velat olivat yhteensä keskimäärin 8 400 euroa, kun viime vuonna ne olivat jo 12 200 euroa.


Pikavippien suurimpana ongelmana on Pantzarin mukaan alusta asti ollut se, että ne houkuttelevat taloudellisesti heikoimmilla ja vaikeissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Tilanne ei näytä muuttuneen parempaan suuntaan, sillä Takuu-Säätiö tiedottaa, että Velkalinja-neuvontapuhelimeen soittavat kertovat edelleen velkaantumisensa johtuvan useimmiten sairastelusta, sekavasta ja vaihtelevasta elämäntilanteesta sekä pienistä tuloista.

Limiittiluotot ovat kuitenkin tuoneet mukanaan hieman helpotusta velallisten pitkiin velkaluetteloihin.

- Takuu-Säätiöstä lainatakausta hakevilla asiakkailla ei ole enää useita kymmeniä pikavippifirmoja velkojinaan. Velallisten perintäkustannukset ovat vähentyneet ja velkojen selvittäminen on helpompaa, sanoo takausjohtaja Minna Backman.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI