10.10.2014 Työttömien palkkatuki myöhässä - palkkarahat maksettiin pikavipeillä

Työttömien palkkatuki myöhässä - palkkarahat maksettiin pikavipeillä
Julkaistu: 10.10.2014 5:48

Palkkatukien maksatusten tökkiminen kuumentaa tunteita. Varsinkin Uudellamaalla valtion ely-keskusten myöntämien palkkatukien maksuajat ovat pitkittyneet huomattavasti, jopa kahteen kuukauteen.
Palkkatukea maksetaan yrityksille, yhdistyksille ja kunnille, jotka työllistävät vaikeasti työllistyviä työttömiä. Taustalla voi olla esimerkiksi pitkittynyt työttömyys, vamma tai sairaus.
- Kuten monet muutkin vaikeasti työllistettäviä työttömiä palkkaavat yhteisöt, myös me joudumme jatkuvasti elämään kädestä suuhun. Kun sitten vielä palkkatukien tilitykset kestävät tolkuttoman pitkään, olemme joutuneet usein tilanteeseen, jossa meillä ei ole ollut tilipäivänä rahaa maksaa työntekijöidemme palkkoja, urheiluun ja liikuntaan erikoistuneen Bewesport ry:n toiminnanjohtaja Teuvo Ulander kertoo.

- Emme ole kuitenkaan voineet selittää työntekijöille, että sori, rahaa ei olekaan. Toiminta olisi loppunut siihen paikkaan. Siksi olemme joutuneet ottamaan palkanmaksua varten lainaa milloin pankista, milloin jopa pikavippiyrityksiltä. Tilanne on kestämätön. Hävettää!
Palkkatukiongelma kivistää myös monia muita alueen yhdistyksiä tai yrityksiä. Ulander toimii tavallaan niiden puhemiehenä.
- Miksi ihmeessä vähävaraiset yhteisöt, jotka yrittävät auttaa esimerkiksi vammaisia tai maahanmuuttajia, joutuvat toimimaan pankkina valtiolle, hän kysyy.
Muutoksen jälkeen käsittely hidastui


Palkkatukien maksu keskitettiin vuoden 2013 alussa kuuteen ely-keskusten yhteydessä toimivaan maksatusalueeseen. Aiemmin tukia hoitivat työ- ja elinkeinotoimistot. Muutoksen jälkeen tukien käsittely hidastui.

- On totta, että palkkatukien tilitysten käsittelyajat pitkittyivät selvästi kesäkuukausina ja kestivät pahimmillaan kahdeksan viikkoa, Uudenmaan ely-keskuksen hallintojohtaja Janne Kesälahti myöntää.
Tavoitteiden mukaan yhdistysten tuet pitäisi käsitellä kahdessa, yritysten kolmessa ja kuntien neljässä viikossa. Ulanderin mukaan ennen vuotta 2013 valtion palkkatuet saapuivat yhteisöjen tileille viikossa.

Kesälahden mukaan ongelmat ovat johtuneet tukia käsittelevien virkailijoiden kesälomista ja tietojärjestelmäongelmista, joita ilmeni tukia maksavan toimiston muuton jälkeen heinäkuussa.
- Vuoden 2013 jälkeen tapahtuneen muutoksen jälkeen tukia on ollut käsittelemässä vähemmän virkailijoita kuin aiemmin. Viivästykset ovat olleet yhteisöjen kannalta varmasti kiusallisia, mutta pitää muistaa, että palkkatuki ei ole ennakkomaksu, vaan se tilitetään työnantajille jälkikäteen hakemusten perusteella, Kesälahti korostaa.

Ei sitovia päätöksiä
Palkkatukien käsittelyajoista ei ole olemassa sitovia säädöksiä. Ulander puolestaan alleviivaa, että palkkatuet ovat useille yhteisölle elinehto palkanmaksuvelvoitteista selviämisessä.
- Jo yhden vaikeasti työllistettävän työttömän kuukausipalkan kasaan saaminen vaatii pienissä yhteisöissä hurjasti töitä. Bewessä on ollut vuodesta 1997 lähtien useita satoja vaikeasti työllistettäviä ja jopa yli 20 eri kansallisuudesta. Jos me emme olisi heitä työllistäneet, ketkä sitten, Ulander rummuttaa.

Bewesport on palkittu useaan otteeseen merkittävänä vajaakuntoisten työllistäjäseurana, myös valtakunnallisesti. Yhdistyksellä on ollut sosiaalisen yrityksen status vuodesta 2006 asti.
- Tämä palkkatukien epäsäännöllisyys on myös itselleni henkisesti äärimmäisen raskasta. Emme missään nimessä aio joutua pikavippikierteeseen, ja jos tilanteeseen ei pian tule parannusta, hanskat on lyötävä tiskiin. Ely-keskukset voisivat aivan hyvin maksaa tuet suoraan työntekijöille. Näin vähennettäisiin myös turhaa byrokratiaa, Ulander ehdottaa.

Hallintojohtaja Kesälahden mukaan tukien maksatuksissa on tapahtunut viime viikkoina edistystä.
- Olemme pääsemässä lähelle tavoiteaikoja. Tilannetta on korjattu tekemällä ylitöitä. Ne ovat kuitenkin väliaikainen ratkaisu. Käsittelyn automatisoinnin ja ensi vuoden alussa tapahtuvan tehtävien uudelleen organisoinnin odotamme helpottavan tilannetta, Kesälahti summaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI