Kun tulot ovat pienet, ruuasta on säästettävä, keittiötyöntekijä kertoo arjestaan Helsingin Sanomissa. Kun tulot ovat pienet, ruuasta on säästettävä, keittiötyöntekijä kertoo arjestaan Helsingin Sanomissa.Trond H. Trosdahl
Julkaistu: 17.10.2014 6:50
-Litra- ja kilohinnat saa laskea tarkkaan. Sen mukaan syödään, mikä on tarjouksessa, Itä-Helsingin Vesalassa asuva Satu Anikari, 46, kertoo Helsingin Sanomissa.
Anikari ei edes ole virallisesti pienituloinen.
Hän on ammatiltaan ruokapalveluvastaava. Peruspalkka on 1 740 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi Anikari saa yli kymmenvuotisen työsuhteen tuoman 140 euron työkokemuslisän.
Käteen jää noin 1 500 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa 382 euroa kuukaudessa tukia.
Anikari on tulojensa puolesta varsin tavallinen helsinkiläinen, sillä 43 prosenttia helsinkiläisistä tienaa vuodessa alle 23 000 euroa bruttona, Helsingin Sanomat kertoo.
Tulot ovat kuitenkin varsin pienet, kun ne suhteuttaa pääkaupunkiseudun muuta maata korkeampaan hintatasoon.
Pakollisten menojen jälkeen Anikarille jää HS:n mukaan noin 1 100 euroa käyttörahaa per kuukausi.
Anikari kertoo lehdessä säästävänsä ennen kaikkea ruuasta.
-Palkkapäivänä saatan ostaa kokolihaa, enkä vain jauhettua. Käyn myös halal-lihakaupassa, koska siellä on halvempaa.
-Joskus käydään tyttären kanssa kinkkipaikoissa, joista saa alle kympillä. Kerran vuodessa voi käydä laivalla seisovassa pöydässä heinäkuussa, kun lomaraha tulee.
Siviilisäädyltään Anikari on eronnut ja 12-vuotiaan tytön yksinhuoltaja.
Pärjääminen perustuu suhteellisen pieneen vuokraan, Helsingin Sanomat kertoo. Kaupungin vuokra-asunto, 60 neliön kokoinen kaksio, maksaa 600 euroa kuukaudessa.
-Koira söi roskapussin. Toivottavasti sillä ei ole vatsassa alumiinia. Jos joudun viemään sen eläinlääkärille, joudun varmaan ottamaan pankista lainan, Anikari kertoo viimeisimmistä rahahuolistaan haastattelussa.