16.10.2014 HS: Maisteri tienasi 3 600 euroa kuukaudessa - työttömänä käteen vain 200 euroa vähemmän










Torstai 16.10.2014 klo 09.30 (päivitetty klo 10.25)
Työttömäksi jäänyt maisteri ja kolmen lapsen äiti sanoo Helsingin Sanomissa, että suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä on paljon parannettavaa.

Professorin mielestä suomalainen sosiaaliturva on epäonnistunut.
Professorin mielestä suomalainen sosiaaliturva on epäonnistunut. (PEKKA KARHUNEN/KL)
OTA KANTAA
Onko suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä epäonnistunut?

95% KYLLÄ
5% EI
Ääniä 4835
KESKUSTELE
Onko suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä epäonnistunut?

Nainen valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2012, mutta jatkuvasta työnhausta ja suosittelijoista huolimatta uutta työpaikkaa ei ole kuulunut.

Toimeentulotuen suurimpana ongelmana nainen pitää kannustinloukkua eli sitä, että työtulojen ja sosiaaliturvan yhdistely ei onnistu. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tulojen kasvaessa etuisuudet tippuvat nopeasti ja esimerkiksi päivähoitomaksut kasvavat.

Nainen ihmettelee sosiaalialan lainsäädäntöä ja ohjeita, joiden mukaan työntekijät joutuvat toimimaan ilman "inhimillisten puolien" huomioon ottamista. Helsingin sosiaalitoimiston toimintaan hän on kuitenkin tyytyväinen.

- Bruttopalkkani edellisessä työssäni oli 3 600 euroa, mutta olen laskenut, että minulla jäi silloin kuussa käteen vain 200 euroa enemmän kuin nyt, nainen kertoo Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomat uutisoi, että kuuden suurimman kunnan toimeentulotuen menot lisääntyivät peräti 52,5 prosenttia asukasta kohden laskettuna vuosina 2008-2013. Esimerkiksi Helsingissä lähes 11 prosenttia sai toimeentulotukea, joka on tarkoitettu "viimesijaiseksi" tukimuodoksi.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää kasvua huolestuttavana. Hän sanoo suoraan, että suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on epäonnistunut, ja että tilanteen korjaamiseksi tarvittaisiin "kattava perusturvaremontti", jossa tukien tasot ja verotus yhtenäistettäisiin.

- Tutkijat ovat varoittaneet tästä ilmiöstä jo vuosia, mutta tilanne on valitettavasti muuttunut vain aikaisempaa huonommaksi, Hiilamo sanoo HS:lle.

Millaisia kokemuksia sinulla on toimeentulotuesta?

 Onko tukea myönnetty helposti, vai onko sitä ennen tarjottu muita vaihtoehtoja? Oletko tyytyväinen tilanteeseen? Onko tuen saaminen ja työn yhdistäminen tuottanut hankaluuksia? Huomioidaanko tuessa riittävästi kohtuulliset asumismenot? Onko tuki mielestäsi riittävä?

Kerro kokemuksistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI