17.3.2013 Käännetään veistä haavassa


Näin sitä tienataan: Lainaa rahasi pikavippifirmalle
Heini Karjanmaa

VERTAILU Perinteiset pankit maksavat talletuksille niin kehnoa korkoa, että tilisäästäjän kannattaa kääntää katseensa Itämeren vastarannoille. Virolaisten ja ruotsalaisten kulutusluottofirmojen talletuskorot pesevät kotimaisten peruspankkien tarjoukset mennen tullen.

Topi Kanniainen
12.3.2013 06:01

Tilisäästäjän kannattaa kääntää katseensa ruotsalaisiin pikavippipankkeihin, jos mielii säästötililleen edes säällistä korkoa. Asia käy ilmi Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämästä vertailusta.

Säästötilin kilpailutus kannattaa, sillä ero halvimman ja kalleimman tarjouksen välillä on 2,05 prosenttiyksikköä.

Parhaan koron maksaa ruotsalainen TF Bank, joka maksaa säästötilin talletussummalle 2,15 prosenttia. Kitsaimmat koronmaksajat ovat Handelsbanken ja S-pankki, jotka molemmat maksavat säästötilille vain 0,1 prosentin koron.

Toiseksi anteliain on Nordax Rahoitus, joka maksaa tuottotilille 1,80 prosentin koron. Nordaxia ja TF Bankia yhdistää se, että molemmat myöntävät pikavippejä ja kulutusluottoja.

TALOUSTIEDOT
Handelsbanken Finans Abp
Nordax myöntää hieman isompia kulutusluottoja Nordax-brändinsä kautta, TF Bank vippaa Halens- ja Cellbes-lainan kautta.

Korkeat korot
kalliilla vipeillä

TF Bankin Suomen-toiminnoista vastaava Johannes Rintaniemi myöntää, että lainoista perityt korkeat korot mahdollistavat myös parempien korkojen maksun.

– TF Bank on myöntänyt lainoja Suomessa jo vuodesta 1999. Pitkän kokemuksemme avulla pystymme hallitsemaan myös muita kulueriä, esimerkiksi luottotappioita. Uuden ulkomaisen toimijan pitäisi varautua suuriin luottotappioihin alkuvaiheessa, Rintaniemi sanoo.

Rintaniemi huomauttaa, että Suomen talletusalalla TF Bank on uusi toimija. Myös talletuskorko on viritetty kilpailijoita korkeammaksi.

– Jos tulee markkinoilla uutena pelurina, niin alussa pitää vähän panostaa, Rintaniemi sanoo.

Anteliaista koroista huolimatta TF Bankin ja Nordaxin säästötileissä on eroja verrattuna perinteisten pankkien tarjoamiin tileihin.

Esimerkiksi Nordaxin säästötililtä saa nostaa maksutta 12 kertaa vuodessa ja TF Bankin säästötililtä kaksi kertaa. Perinteisten pankkien tileissä vastaavia nostorajoituksia ei ole.

Vippipankinkaan antelias korko ei vielä riitä, sillä tallettajan pitäisi saada talletukselleen 2,29 prosentin vuosituotto, jos hän mielii suojata talletuksensa inflaatiolta.

Tammikuussa inflaatio oli 1,6 prosenttia, mutta korkotuotoille asetettu 30 prosentin lähdevero lisää painetta paremman koron metsästykseen.

Vuoden määräaikaistalletuksissa
huima ero.


Pikavippiyritykset jyräävät myös määräaikaistalletuksissa. Vuoden määräaikaistalletukselle kovimman koron tarjoaa virolainen pikavippifirma Bigbank, joka maksaa talletukselle 1,55 prosenttia.

Huonoimman koron maksaa Handelsbanken, joka tarjoaa määräaikaistallettajalle vain 0,35 prosenttia.

Handelsbankenin Munkkivuoren-konttorin johtaja Jouni Linnavuori kertoo, että tilisäästämisen sijaan pankki ohjaa asiakkaitaan valitsemaan ”muita vaihtoehtoja”, esimerkiksi rahastoja ja varainhoitoa.

Hän kuitenkin kiistää, että tiliasiakkaat olisivat pankille epäkiinnostavia.

– Peilaamme maksamiamme korkoja vallitseviin euribor-tasoihin, jotka suosivat tällä hetkellä enemmän lainanottajaa kuin tallettaja-asiakasta, Linnavuori sanoo.

Linnavuori huomauttaa, että uutistoimisto Bloomberg on valinnut Handelsbankenin Euroopan vahvimmaksi pankiksi.

Pankki saa markkinoilta rahaa ”hyvään hintaan”, joten sen ei tarvitse kosiskella tiliasiakkaita hyvillä talletuskoroilla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI