29.06.2018 Suomalaiset ottavat yhä enemmän kulutusluottoa – vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin toukokuussa ennätysmäärä

Suomalaiset ottavat yhä enemmän kulutusluottoa – vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin toukokuussa ennätysmäärä

Suomen Pankin lukuihin sisältyvät suomalaisilta ja Suomessa toimivilta luottolaitoksilta otetut lainat. Niiden osuudeksi kulutusluottokannasta arvioidaan noin 80 prosenttia.

 
Toukokuun lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli kulutusluottoja yhteensä 15,5 miljardin euron arvosta. Kulutusluottojen määrä on ollut kasvussa koko 2010-luvun ajan. (KUVA: MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA)
Anu-Elina Ervasti HS
Julkaistu: 29.6. 16:54

SUOMALAISET kotitaloudet nostivat alkuvuonna 2018 aiempaa enemmän vakuudettomia kulutusluottoja suomalaisilta luottolaitoksilta, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Tammi–toukokuussa tällaisia luottoja nostettiin yli 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Lainaa otettiin vilkkaasti etenkin toukokuussa. Silloin uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin ennätysmäärä, 264 miljoonaa euroa.

Uusien luottojen keskikorko oli toukokuussa 5,7 prosenttia. Luku on vuoden aikana noussut noin 0,5 prosenttiyksikköä, tiedotteessa kerrotaan. Vakuudettomiin kulutusluottoihin erikoistuneiden yhtiöiden korot ovat tyypillisesti korkeampia kuin liikepankkien.

SEKÄ vakuudettomien että vakuudellisten kulutusluottojen lainakanta on ollut kasvussa koko 2010-luvun ajan. Suomen Pankin mukaan vakuudettomien kulutusluottojen vuosikasvuvauhti kiihtyi toukokuussa lähes yhdeksään prosenttiin.

Suomen Pankki ei kerää tietoja siitä, mihin kulutusluottoja käytetään tai mistä niiden kasvanut suosio johtuu. Vakuudettomien kulutusluottojen tarjonta on kuitenkin viime aikoina lisääntynyt. HS uutisoi viime vuonna, että esimerkiksi useat norjalaiset kulutusluottoyhtiöt olivat hiljattain aloittaneet luottojen myynnin Suomessa.

Suomen Pankin ekonomisti Olli Tuomikoski arvioi HS:lle, että yksi taustatekijä voi olla myös suomalaisten vahvistunut luottamus omaan talouteensa.

SUOMEN Pankin lukuihin sisältyvät suomalaisilta ja Suomessa toimivilta luottolaitoksilta otetut lainat. Näiden lisäksi kulutusluottoja voi ottaa esimerkiksi rajan yli lainaavilta luottolaitoksilta – tällainen on vaikkapa Suomeen pari vuotta sitten rantautunut Bank Norwegian – tai pankkiryhmien rahoituslaitoksilta.

Niiden osuus koko kulutusluottokannasta on parikymmentä prosenttia, Tuomikoski arvioi.

”Rajan yli lainaavien luottolaitosten osuus on kasvanut aika lailla viime vuosien aikana, mutta niitä ei tällä hetkellä oikein tilastoida, vaan tiedot perustuvat niiden itsensä julkaisemiin neljännesvuosikatsauksiin ja tilintarkastustietoihin”, hän sanoo.

Luvut eivät sisällä myöskään tili- tai korttiluottoja. Sen sijaan mukana ovat vakuusvajeelliset kulutusluotot, joista vaadittava vakuus ei kata lainan pääomaa.

Myös uusien asuntolainojen määrä kasvoi hieman alkuvuoden aikana. Toukokuun lopussa kotitalouksien lainoista oli kulutusluottoja yhteensä 15,5 miljardia ja muita lainoja 16,7 miljardia euroa.

KOTITALOUKSIEN velkaantuminen on viime aikoina kasvanut voimakkaasti. Kulutusluotoista etenkin vakuudettomien pienlainojen, niin sanottujen pikavippien, suosio on herättänyt myös huolia ylivelkaantumisesta.

Oikeusministeriö valmisteleekin parhaillaan tiukennuksia pikavippien säätelyyn. Vuonna 2013 asetettiin korkokatto alle 2 000 euron luotoille, ja nyt harkinnassa on myös suurempia luottoja koskeva korkokatto.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoi keväällä, että myös luotonantajalle aiheutuvia seurauksia korkokaton rikkomisesta aiotaan kiristää. Lisäksi selvityksessä on niin sanotun positiivisen luottorekisterin perustaminen. Sellaiseen kerättäisiin tietoa siitä, kuinka paljon luotonhakijoilla on lainoja yhteensä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI