19.06.2018 Häpeä estää monia hakemasta apua velkoihin – Kun ne räjähtävät käsiin, tukea pitäisi saada nopeasti

Häpeä estää monia hakemasta apua velkoihin – Kun ne räjähtävät käsiin, tukea pitäisi saada nopeasti
Häpeä estää avun hakemista velkaongelmiin. Rahahuolista puhumisen kynnystä pitää madaltaa.
Satu Pajuriutta
Julkaistu: 17.6. 9:00

 SUOMESSA on noin 375 000 ihmistä, joilla on maksuhäiriö­merkintä. Osalla tilanne johtaa vähitellen, osalla nopeasti vakavaan velkaantumiseen.

Kesäkuun alussa 121 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen pikavippien markkinoinnin kieltämiseksi. Pikavipit ovat vain yksi osa velkaantumista.

Nopeus on valttia pahasti velkaantuneen ihmisen auttamisessa. Käytännössä ihmiset yrittävät selvitä rahavaikeuksistaan hyvin pitkälle yksin. Häpeä estää avun hakemista velkaongelmiin. Kun talousvaikeuksien selvittäminen pitkittyy, velkavyyhti monimutkaistuu ja paisuu.

Silloin kun ihminen havahtuu hakemaan apua, apua pitää saada heti.

TALOUS- JA VELKANEUVONNAT ovat siirtymässä puolen vuoden päästä kunnilta ja aluehallintovirastoista oikeusaputoimistoihin valtion hoidettaviksi. Osa talous- ja velkaneuvojista pelkää työnsä muuttuvan hakemusten suoltamiseksi oikeuteen, velkajärjestelyä kun haetaan velallisen kotipaikan käräjäoikeudelta kirjallisella hakemuksella.

Iso osa velkaneuvojan työtä on kuunnella ja tukea ihmisiä. Velkaantumiseen johtaneita tilanteita on yhtä monta kuin kertojiakin. Siksi ihmiset tarvitsevat juuri heille sopivaa apua. Talousvaikeudet voivat alkaa pikkuhiljaa ja rysähtää päälle isomman kriisin seurauksena. Ne voivat johtua talousosaamisen puutteesta. Velkaantuminen voi alkaa sairastumisesta tai työttömyydestä.

Juuri kodistaan muuttanut nuori voi hyötyä siitä, että tulot ja menot kirjataan yhdessä ja haetaan tarvittavat tuet. Eroprosessin takia rahavaikeuksiin tarvitsee tukea myös perheen hajoamisen käsittelyssä.

Firman konkurssin kokenut entinen hyvätuloinen yrittäjä on ymmällään sosiaalitoimen tukiviidakossa. Takausvelan mak­sajaksi joutunut saattaa me­nettää läheisiä ihmissuhteita ja jopa kotinsa pystyäkseen maksamaan toisen nimissä ollutta velkaa.

Tällaisten asioiden setvimisessä tarvitsee muutakin tukea kuin maksusuunnitelman tekeminen.

RAHAHUOLISTA PUHUMISEN kynnystä pitää madaltaa. Tällöin voi olla mahdollista päästä ongelmiin kiinni ennen kuin ne pääsevät todella isoiksi. Niin ammattilainen kuin läheinen voi ottaa raha-asiat puheeksi. Summien sijaan voi vaikka aloittaa joillakin seuraavista kysymyksistä: Onko talouden kanssa huolia? Huolestuttaako rahatilanteesi? Saatko pakolliset menot hoidettua?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI