27.06.2018 Sosiaalinen luotto voi pelastaa kalliilta pikavipiltä – Äänekoski lähtee mukaan sosiaalisen luototuksen tarjoamiseen

Sosiaalinen luotto voi pelastaa kalliilta pikavipiltä – Äänekoski lähtee mukaan sosiaalisen luototuksen tarjoamiseen

26.06.2018 17:11



Perustuvalautakunta viimeisteli valtuuston päätöksen ottaa Äänekoskella käyttöön sosiaalinen luototus. Järjestelmä starttaa syyskuun alussa.




Sosiaalinen luototus perustuu lakiin sosiaalisesta luototuksesta. Lain pykälän mukaan sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itsenäistä suoriutumista.

– Työttömien keskusjärjestö on ollut vahvasti vaikuttamassa lainsäädäntöön, jossa oli selkeä aukko täytettäväksi. Olen iloinen, että Äänekoski ottaa käyttöön sosiaalisen luototuksen – vihdon ja viimein, Sirpa Martins sanoo.

Martins tietää, millaisessa pattitilanteeseen saatetaan joutua, kun ei saa toimeentulotukea, ei edes sitä harkinnanvaraistakaan.

– Sillon on vaarana ajautua taloudelliseen umpikujaan. Pahimmassa tapauksessa lähdetään purkamaan tukalaa tilannetta pikavippien avulla. Uskon, että sosiaalisen luototuksen turvin saadaan moni kohtalon kierre kiinni ja katkaistua, Martins sanoo ja muistuttaa, ettei järjestelmää tule nähdä menoeränä kaupungille.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää henkilöille, joiden kotikunta on Äänekoski. Sosiaalista luottoa myönnetään Äänekosken kaupungin sosiaalisen luototuksen rahaston varojen puitteissa. Ennen sosiaalisen luoton myöntämistä luoton saajalle annetaan tiedot kunnan määrittelemistä sosiaalisen luoton myöntämisen perusteista kirjallisena.

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi. Sosiaalisen luoton myöntäminen edellyttää hakijalta maksuvaraa maksaa luotto takaisin lähinnä pysyväisluonteisen tulolähteen, esimerkiksi työtulon tai eläkkeen perusteella.

Sosiaalinen luototus on Keski-Suomessa käytössä Jyväskylän kaupungissa ja Toivakan kunnassa. Äänekoskelle valmisteltu toimintaohje noudattaa pitkälle maakunnassa käytössä olevia periaatteita, mikä on tarkoituksenmukaista palvelujen yhteensovittamisen ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI