Tulolaskuri näyttää ensimmäistä kertaa, millaisissa kannustinloukuissa suomalaiset pahimmillaan elävät
Me-säätiön ja THL:n tulolaskurista voi katsoa, miltä pienten ansiotulojen, tulonsiirtojen ja vuokrien monimutkainen kokonaisuus näyttää eri perhetyypeillä.
Oona Lohilahti HS
Julkaistu: 19.6. 2:00 , Päivitetty: 19.6. 15:36
TÄNÄÄN julkaistu Me-säätiön ja THL:n tulolaskuri on ensimmäinen ilmainen ja helposti käytettävä työkalu, jonka avulla kuka tahansa voi tarkastella sosiaaliturvan, pienten ansiotulojen, vuokrien ja perhetyypin vaikutuksia toisiinsa ja vieläpä neljännesvuosisadan ajalta.
Laskuri siis kertoo, miten esimerkiksi työttömyyspäiväraha ja asumistuki leikkaantuvat, jos ihminen ottaa vastaan pätkätyön. Laskuri kertoo hyvin olennaisen asian – paljon käteen jää rahaa.
”Tämä laskuri näyttää laajalle yleisölle syyperustaisen sosiaaliturvan monimutkaisuuden. Se näyttää myös sen, että sosiaaliturvajärjestelmämme tuottaa aika saman euromäärän tukia eri tilanteissa oleville ihmisille”, sanoo tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Moisio sanoo, että 10 vuotta sitten edes valtaosalla tutkijoista ei ollut työkaluja vastaavien esimerkkitapauksien laskemiseen.
VOIT itse kokeilla laskuria alla tai Me-säätiön sivuilla klikkaamalla tästä. Laskuri näyttää yläreunassa arvioidut tulot asumismenojen jälkeen - tätä tietoa voi täsmentää omaan elämäntilanteeseen sopivaksi vastaamalla laskurin kysymyksiin. HS:n artikkeli jatkuu laskurin jälkeen.
LASKURI näyttää selkeästi sen, millaisessa tukiviidakossa etenkin perheet ja yksinhuoltajat pahimmillaan elävät.
Vuokralla asuvan yksinhuoltajan elanto saattaa koostua työttömyyspäivärahasta, elatusavusta, asumistuesta, lapsilisästä ja toimeentulotuesta. Usean tuen kanssa taiteilevien elämää hankaloittaa sekin, että eri tuissa on erilaiset myöntöperusteet ja tulorajat. Osa tuista on perhekohtaisia, osa yksilökohtaisia.
Tulonsiirtoja voi myös saada hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa. Pienipalkkainen saattaa joutua nostamaan tukia vuokranmaksuun, mutta toisaalta työttömyysturvaa nostava voi käydä töissä.
Toinen projektissa mukana ollut THL:n tutkija Ilari Ilmakunnas tiivistää, että laskuri visualisoi senkin, mitä ei aina tule ajatelleeksi: kaikista pienituloisimmat, sosiaaliturvaa saavat ihmiset ovat usein oikeutettuja myös sekä asumistukeen että toimeentulotukeen.
”Asumistuki ja toimeentulotuki korvaavat molemmat asumista. Etenkin toimeentulotuki, mutta myös asumistuki vähenevät aika paljon, jos saa palkkatuloja. On syytä miettiä, onko se tarkoituksenmukaista, että asumista tuetaan kahdesta eri järjestelmästä”, Ilmakunnas sanoo.
Moisio huomauttaa, että tämän tuloja tasaavan vaikutuksen takia sosiaaliturvan antama tulotaso on aika lähellä pienimpiä palkkoja erityisesti vuokralla asuvilla lapsiperheillä.
SOSIAALITURVASSA ongelmallisimpana nähdään usein kannustinloukut. Ne ovat tilanteita, joissa työllistyminen ei ole syystä tai toisesta kannattavaa. Esimerkiksi toimeentulotukiasiakkaalle jää lisäansioista käteen vain 20 prosenttia. Toinen syy kartella työtä ovat byrokratialoukut. Tällöin työn vastaanottaminen voi viivyttää tukien maksua kohtuuttomasti.
Kannustinloukussa on esimerkiksi tulolaskurista löytyvä työmarkkinatuella elävä ja 600 euron vuokraa maksava työtön, joka käy töissä 300 euron suojaosan verran eikä menetä siis vielä tukiaan. Hänelle jää käteen 547 euroa, kun palkasta, asumistuesta ja työttömyystuesta vähennetään verot ja vuokra.
Jos saman työttömän ansiotulot olisivatkin 300 euron sijaan 1500 euroa kuukaudessa, hänelle jäisi käteen 880 euroa. 1200 euron lisäansioista viivan alle jäisi vain 333 euroa. Vaikka yli 300 euroa on merkittävä summa, palkkatuloista on jäänyt käteen alle kolmasosa, eikä työnteko ole taloudellisesti kovin kannustavaa.
1 500 euron tienaaminen voi kaiken lisäksi tarkoittaa matalapalkka-aloilla lähes täysien tuntien tekemistä.
Tukia ei silti aina kannata katkaista, vaikka ne leikkaavatkin palkkatuloja. Tulolaskurikin näyttää, että käteen voi jäädä hieman enemmän tukien ja matalan palkan yhdistelmällä kuin pelkillä palkkatuloilla.
Kannustinloukkujen toinen muoto ovat byrokratialoukut. Siihen joutuessaan työn tekeminen ei kannata, koska seuraava rahansaantipäivä voi viivästyä kohtuuttomasti. Byrokratialoukut eivät näy tulolaskurista.
KANNUSTINLOUKUT ovat järjestelmän vika, jonka seurauksena työllistyminen voi vaikeutua. Poliitikot haluavatkin uudistaa järjestelmää, jotta työllistyminen kannattaisi nykyistä useammin.
Kannustinloukkukysymyksen vaikeutta kuvaa kuitenkin se, että perhetyyppien lisäksi suurin syy loukuille ovat asumiskulut. Mutta jos asumistukea leikataan, leikkaus paikataan joka tapauksessa toimeentulotuella. Jos tukea korotetaan, vuokrat tuppaavat nousemaan.
Tulolaskuristakin näkee sen, että toimeentulotuki ilmestyy tulolistaan vasta, kun vuokra kohoaa tarpeeksi korkeaksi. Koska toimeentulotuessa ei ole minkäänlaista suojaosaa lisätuloille, tuki passivoi, kun käteen jää viidesosa tienatuista ansioista.
Tästä on kyse?
Tulolaskuri
-Me-säätiön ja THL:n tulolaskurin kautta kautta voi tarkastella, miten sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovittaminen on eri vuosina onnistunut.
- Laskuri visualisoi käyttäjän valitseman elämäntilanteen mukaiset tulot vuosien 1994–2018 verotus- ja sosiaaliturvalainsäädäntöjen mukaan. Työkalulla voi kokeilla, miten tulonmuodostus saattaa muuttua elämäntilanteen vaihtuessa.
-Laskurin tietolähteenä on Tilastokeskuksen SISU-mikrosimulointimalli.
-Laskurissa ei ole mukana edes varhaiskasvatusmaksuja, jotka voivat muodostaa oman tuloloukkunsa siitä huolimatta, että Juha Sipilän hallitus on laskenut pienituloisimpien varhaiskasvatusmaksuja.
-Me-säätiö on vuonna 2015 rekisteröity säätiö, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Säätiön ovat perustaneet Supercell-yrittäjät Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.