17.06.2018 ”Aktiivimalli kakkonen” etenee - hallitus aikoo velvoittaa työttömät hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa

Uutiset | Politiikka
”Aktiivimalli kakkonen” etenee - hallitus aikoo velvoittaa työttömät hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa
perjantai 15.06.2018 klo 16:48

Työministeri Jari Lindströmin mukaan hallitus on huomioinut mallin valmistelussa aiemmin saamansa palautteen.

Työministeri Jari Lindströmin mukaan keskustelut keskusjärjestöjen kanssa jatkuvat tällä ja ensi viikolla. Omatoimisen työnhaun mallista on tarkoitus antaa hallituksen esitys eduskunnalle syysistuntokaudella.

Hallitus aikoo velvoittaa työttömät hakemaan vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Kyse on omatoimisen työnhaun mallista, jonka SAK on ristinyt jo aiemmin "aktiivimalli kakkoseksi". Hallitus lähettää mallista esitysluonnoksen lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen.

Alun perin ajatuksena oli, että aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä ilman pätevää syytä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi.

Jatkossa karensseja kevennettäisiin HS:n mukaan niin, että ensimmäisestä työvoimapoliittisesta rikkeestä tulisi varoitus. Toisesta rikkeestä tulisi karenssi, ja rikkeiden toistuessa rangaistukset pitenisivät.

Tällä hetkellä saa vähintään 15 päivän karenssin, jos ei saavu työllisyyssuunnitelman laatimistilaisuuteen, 30 päivän karenssin, jos kieltäytyy työllisyyssuunnitelman laatimisesta ja 60 päivän karenssin, jos laiminlyö työllisyyssuunnitelman toteuttamisen.

Työministeri Jari Lindström (sin) tiedotti torstaina kutsuneensa työelämän keskusjärjestöt mukaan uudistuksen valmisteluun ja ilmoitti, että hallitus on huomioinut mallin valmistelussa aiemmin saamansa palautteen.

Lindströmin mukaan keskeistä on, että työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi omatoimista työnhakua. Samalla muut työttömyysetuuden saamiseen liittyvät velvollisuudet vähenisivät.


SAK epäileväisellä kannalla
SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen sanoo Iltalehdelle, että omaehtoisen työnhaun malli on "selkeästi inhimillisempi" kuin viime vuonna esitelty, tyrmäävän vastaanoton niin työntekijä- kuin yrittäjäpuolelta saanut versio, mutta SAK on edelleen epäilevällä kannalla mallin suhteen.

- Puhumme hallituksen mallista, koska emme olleet valmistelemassa sitä kolmikantaisesti keväällä. Olemme sitä mieltä, että aktiivimalli pitäisi perua. Nyt käsiteltävänä oleva omaehtoisen työnhaun malli on taas uusi velvoite työttömille.

Väänänen pitää myönteisenä sitä, että hallituksessa on mietitty sanktioinnin lieventämistä.

- Nykyiset karenssit ovat tosi tiukkoja.

Hallituksen määrälliset tavoitteet työnhaussa ovat pysyneet ennallaan, vain tarkastelujakso on muuttunut. Alun perin puhuttiin, että työttömän tulee hakea 12 työpaikkaa kolmen kuukauden ajanjaksolla, kun nyt puhutaan neljän työpaikan hakemisesta yhden kuukauden aikana.

Väänänen katsoo, että hallituksen pitäisi panostaa työvoimapalveluihin, kun määrälliset tavoitteet ovat kaikkialla maassa samalla tasolla. HS:n mukaan työvoimapalveluihin osallistumisella voitaisiin joissain tapauksissa korvata hakemusten lähettämistä.

Omaehtoisen työnhaun mallin yksityiskohdat ovat yhä auki, ja myös SAK haluaa odottaa mallin valmistumista ennen kuin se ottaa kantaa kokonaisuuteen.

OLLI WARIS
olli.waris@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI