25.06.2018Maksuhäiriömerkinnän poistumista voi itse nopeuttaa jo nyt - usein siihen riittää velkojen maksaminen ja yksi ilmoitus

Maksuhäiriömerkinnän poistumista voi itse nopeuttaa jo nyt - usein siihen riittää velkojen maksaminen ja yksi ilmoitus

Yli sata kansanedustajaa jätti viime tiistaina lakialoitteen, jolla halutaan helpottaa maksuhäiriömerkinnän saaneiden elämää.
Lakialoitteessa esitetään muutettavaksi luottotietolakia ja ulosottokaarta siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut.


Lakialoitteessa esitetään muutettavaksi luottotietolakia ja ulosottokaarta siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut. VEERA KORHONEN / SKA



Maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö voisi monessa tapauksessa jo nyt nopeuttaa merkintöjensä poistumista maksamalla saatavansa, tiedottaa Suomen Asiakastieto Oy.

Iltalehti uutisoi viime viikon tiistaina, että yli sata kansanedustajaa on jättänyt lakialoitteen, jolla halutaan helpottaa maksuhäiriömerkinnän saaneiden elämää.

Lakialoitteessa esitetään muutettavaksi luottotietolakia ja ulosottokaarta siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut.

Suomen Asiakastiedon mukaan suppeassa ulosotossa todetusta esteestä aiheutunut UMS-merkintä poistuu nykykäytäntöjen mukaan silloin, kun ulosotto tai henkilö itse ilmoittaa luottotietorekisteriin saatavan maksetuksi.

Lähes 40 prosenttia kaikista kuluttajan maksuhäiriöistä on juuri tällaisia merkintöjä.


- Velat kannattaa aina maksaa, vaikka niistä olisi tullut jo maksuhäiriömerkintäkin. Maksuhäiriömerkinnän tulee kuvata henkilön maksukykyä ja maksuhalua. Näin näyttää myös olevan, sillä saamme vain vähän ilmoituksia maksusuorituksista, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä tiedotteessa.

Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkintöjen tallennusajat ovat Suomessa yleiseurooppalaista tasoa.

Ei suurta muutosta
Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan lakialoitteessa vaadittu muutos ei toisi suurta muutosta nykytilaan.

Asiakastiedon henkilöluottotietorekisterissä oli maaliskuun lopussa 376 300 henkilöä, joilla on keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää.

Heistä 9 300 eli 2,5 prosenttia on sellaisia, joiden kaikki maksuhäiriömerkinnät poistuisivat, jos merkintöjen tallennuskäytäntöä muutettaisiin esitetyllä tavalla.

Näillä henkilöillä on kaikissa maksuhäiriömerkinnöissään lisätieto siitä, että saatava on maksettu.

KIA KILPELÄINEN
kia.kilpelainen@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI