25.06.2018 AVI haluaa Hämeenlinnalta selvitystä toimeentulotuen ongelmista

AVI haluaa Hämeenlinnalta selvitystä toimeentulotuen ongelmista

Hämeenlinnan toimeentulotuen asiakkaiden virta seurakunnan diakonian avun suojiin on Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan poikkeuksellista.

Hämeenlinna21.6.2018 klo 14:49
 Mies ojentaa kahdenkymmenen euron seteliä.
Diakonia on antanut pieniä avustustuksia avuntarvitsijoille Hämeenlinnassa.Henrietta Hassinen / Yle

Jaa artikkeli Twitterissä
Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulon käsittelyssä Hämeenlinnassa on ollut lain vastaisia viiveitä alkuvuodesta 2018.

Etelä-Suomen AVI on kiinnittänyt huomiota siihen, että joka kymmenes asiakas on esimerkiksi huhtikuussa 2018 saanut odottaa Hämeenlinnan kaupungin avustuspäätöstä yli lain salliman seitsemän arkipäivän.

Tulemme puuttumaan tähän jo kesän aikana.
Sari Luukko

AVI harkitseekin asiaan puuttumista, lähinnä siis kyselyä Hämeenlinnan kaupungille, mitä asiassa aiotaan tehdä, jotta täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen käsittelyssä olevat viiveet saadaan lainmukaisiksi.

– On asiakkaita, joilla on Kelan myöntämä perustoimeentulotuki, mutta jotka joutuvat odottamaan sallittua pitempään lisätuen ratkaisua kaupungilta. Tulemme puuttumaan tähän jo kesän aikana, sanoo AVI:n ylitarkastaja Sari Luukko.

Toimeentulotukeen oikeutettujen määrä jyrkässä kasvussa
Perustoimeentulotukeen oikeutettuja oli vuoden 2017 lopussa Hämeenlinnassa yli 4 100. Vuodesta 2016 perustoimeentulotukeen oikeutettujen määrä on kasvanut yli tuhannella asiakkaalla Hämeenlinnassa vuodessa.

Kasvu on hyvin jyrkkä eli 35 prosenttia, tieto ilmenee Sosiaaliasiamiehen raportista vuodelta 2017. Myös Riihimäellä toimeentulotukeen oikeutettujen määrän kasvu on poikkeuksellisen suuri eli yli 20 prosenttia vuodessa.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja pitää hyvänä sitä, että Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala on vakuuttanut, että asiakkaat tulevat autetuiksi. Ongelmat ovat silti jatkuneet Hämeenlinnassa turhan pitkään: perustoimeentulotuen maksatus siirtyi Kelalle 2017 alusta ja viranomaisten yhteys tökkii edelleen.

– Jos toimeentulotuen asiakasmäärät ovat kasvaneet jyrkästi, kyllä Hämeenlinnan pitäisi itsekin vastata asiaan henkilöstömäärän lisäyksillä sosiaalitoimeen, kuten Kelankin omaan työhönsä, painottaa ylitarkastaja Luukko Etelä-Suomen AVI:sta.

AVI arvostaa diakoniaa, mutta vastuu kuuluu kunnalle ja Kelalle
Toimeentulotuen saajien turvautuminen diakoniaan on hyvin poikkeuksellista Suomessa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedossa ei ole yhtään toista kuntaa, missä toimeentuloasiakkaiden virta on suuntautunut kirkolle, kun tukea ei ole saatua ajoissa Kelalta tai kunnalta, tässä tapauksessa Hämeenlinnalta.

– Ei ole tarkoitus, että ihmiset putoavat tyhjän päälle. Kelalla ja Hämeenlinnan sosiaalityöllä on peiliin katsomisen paikka, pohtii ylitarkastaja Sari Luukko tilannetta.

AVI:n ylitarkastajan mukaan diakoniatyön apu pulmatilanteessa on kunnioitettavaa, mutta toimeentulotuki kuuluu silti varsinaisille viranomaisille. Perustoimentulotuesta vastuullinen on Kelalla.

Kelalla ja Hämeenlinnan sosiaalityöllä on peiliin katsomisen paikka.
Sari Luukko

Täydentävästä ja erityistoiveentulosta puolestaan asiakkaan oma kunta on vastuullinen viranomainen.

– Diakoniatyö on aivan viimeisiä tukipaaluja, kyllä avun pitäisi löytyä pääsääntöisesti kunnasta, muistuttaa ylitarkastaja.

Myös muissa Kanta-Hämeen kunnissa ongelmia
Hämeenlinna ei ole ainoa Kanta-Hämeen kunta, jossa toimeentulotukihakemusten käsittelyajat ovat viivästyneet huhtikuussa yli lain salliman seitsemän arkipäivän. Riihimäellä pieni osa Kelan ja lähes kahdeksan prosenttia kaupungin hakemuskäsittelyistä myöhästyi.

Kelalla oli ongelmia myös Forssassa, Hattulassa, Janakkalassa, Humppilassa, Lopella ja Tammelassa eli kahta kuntaa lukuunottamatta kaikissa maakunnan kunnissa. Kelalla niiden hakemusten osuus, joissa käsittelyajat myöhästyivät oli kuitenkin pieni.

Sen sijaan joissain Kanta-Hämeen kunnissa käsittely ontui pahasti. Hämeenlinnan ja Riihimäen liskäksi Tammelassa ja erityisesti Humppilassa tukien käsittely oli hidasta. Humppilassa peräti neljäsosa hakemuksista oli odottanut käsittelyä yli yhdeksän päivää.

Forssa, Hausjärvi, Janakkala, Jokioinen ja Ypäjä puolestaan onnistuivat käsittelemään kaikki hakemukset säädetyssä ajassa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI