9.5.2014 VANHUKSETKIN ....

Vanhusten maksuhäiriöt kasvussa
Maksuhäiriöisten yli 60-vuotiaiden määrä on kasvanut Suomessa lähes 70 prosenttia viidessä vuodessa. Koko maassa maksuhäiriöiden määrä lähentelee jo laman jälkeistä ennätystä.


Mistä on kyse?

Maksuhäiriöiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessa
Maksuhäiriömerkintä oli viime vuoden lopussa 360 000 henkilöllä
Suomen Asiakastiedon mukaan keskimäärin kuluttajalla on rekisterissä 16 merkintää. Määrä vaihtelee yhdestä useisiin satoihin.
Nuorten aikuisten lisäksi kulutusluottoihin turvautuvat myös vanhemmat ihmiset
Maksuhäiriömerkintöjä löytyy yhä useammalta ikäihmiseltä. Luottotietoyhtiö Bisnoden mukaan maksuhäiriöisten yli 60-vuotiaiden määrä on kasvanut Suomessa lähes 70 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2013. Viime vuonna maksuhäiriömerkintä oli 44 000:lla yli 60-vuotiaalla.

Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen sanoo, että monella velkaantuminen jatkuu eläkkeelle jäämisen jälkeenkin. Tilanne voi muuttua tukalaksi, kun tulot putoavat mutta menot pysyvät entisellään.

Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä kuluttajalla on jo 16 merkintää, mutta määrä vaihtelee yhdestä useisiin satoihin. Tosin vuodesta 2011 lähtien jokainen ulosottoesteen sisältämä velka on aiheuttanut oman maksuhäiriömerkintänsä, joka on kasvattanut uusien maksuhäiriöiden määrää merkittävästi.

Koko maassa maksuhäiriömerkintä oli viime vuoden lopussa 360 000 henkilöllä. Määrä on lähes 70 000 enemmän kuin vuonna 2008. Enimmillään maksuhäiriöisiä henkilöitä on ollut vuonna 1997 noin 368 000. Maksuhäiriöitä on kaikissa ikäryhmissä enemmän miehillä kuin naisilla. Yrityksiä, joilla on maksuhäiriömerkintä, oli viime vuonna runsaat 55 000.

Velkaneuvoja Liisu Kuusela Kouvolan kaupungilta sanoo, että nuorten asiakkaiden kohdalla näkyy selvästi pikavippien ottaminen. Kulutusluottoja ottavat hänen mukaansa kuitenkin yhä enemmän myös vanhemmat ihmiset. Kouvolassa velkaneuvontaan pääsyä joutuu odottamaan noin kuukauden ajan.

Etelä-Kymenlaakson kuntien yhteisessä velkaneuvonnassa työskentelevä Kirsi Parikka kertoo, että vanhusten määrä asiakkaina on pysynyt melko tasaisena. Uusia asiakkaita tuli velkaneuvontaan viime vuonna lähes 300. Sukupolvien välillä on eroja, mutta pikavippejä ottavat kaiken ikäiset.

Kotkan seudun korkea työttömyys näkyy myös Parikan mukaan velkaneuvonnassa. Suurista asuntolainoista selvityminen on vaikeutunut, kun työpaikka on lähtenyt yllättäen alta. Kotkassa velkaneuvontaan pääsyä joutuu odottamaan kahdesta kolmeen kuukautta.

Kymenlaakson aikuisväestöstä maksuhäiriömerkintöjä oli kahdeksalla prosentilla tammikuun puolivälissä. Laskujen laiminlyönnistä johtuva maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä kahdesta kolmeen vuotta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI