maanantai 19. toukokuuta 2014

19.05.2014 LAUANTAIN UUTISILLE JATKOA : Tulot 4 500 e/kk, mutta silti köyhä - 5 tapaa katkaista paha kierre

Tulot 4 500 e/kk, mutta silti köyhä - 5 tapaa katkaista paha kierre
 Kimmo Taskinen
Julkaistu: 19.5.2014 22:30

Paras tapa välttää velkakierre on ennakointi. Kaikkea ei kuitenkaan pysty ennakoimaan ja joskus ratkaisuna voi olla ulosotto tai velkojen järjestely.
Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että pääkaupunkiseudun velkaneuvonnassa apua pyytävät myös suurituloiset.
– On yritysjohtajia, lääkäreitä ja juristeja. Isotuloisten takaushakemukset pistävät silmään. Heidän kuukausitulonsa ovat 4 500 eurosta ylöspäin, lehdelle kertoi ylivelkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.
Espoon johtavan talous- ja velkaneuvojan Aulikki Pentikäisen mukaan suurituloisilla velkakierteen voi aiheuttaa, kun vanhoja lainoja alkaa maksaa uusilla lainoilla.
– Asuntolaina voi olla liian suuri, minkä takia talous on tiukoilla. Sitten tulee muutamia epäonnen tilanteita, esimerkiksi auto menee rikki ja joutuu ottamaan kulutusluottoa, jota ei ole varaa maksaa. Sitten otetaan uusi laina, Pentikäinen kuvailee.

Ilta-Sanomat kokosi viiden vinkin listan, joilla katkaista velkakierre.

1. Ennakoi

Velkakierteen ennaltaehkäisemisessä tärkeintä on se, että tietää omat tulot ja menot.
– Pitää harrastaa sitä matematiikkaa kotona, kertoo Espoon johtava talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen.
Isoa lainaa ottaessa tulee yrittää ennakoida tulevaisuutta: miten pärjää lainan kanssa, jos joutuukin työttömäksi. Tärkeää on myös ennakoida, miten lasten kasvaminen vaikuttaa perheen talouteen.
– Neljävuotiaan ja 14-vuotiaan kulutuksessa on iso ero, Pentikäinen muistuttaa.

2. Hae apua

Jokaisella kunnalla on omat talous- ja velkaneuvojansa, joilta saa apua velkataakan selvittämiseen. Kunnan talous- ja velkaneuvonnan yhteystietoja voi hakea Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta.
– Talous- ja velkaneuvonnassa kartoitetaan asiakkaan kokonaistilanne eli tulot, menot ja kaikki velat. Niiden pohjalta tehdään maksukykylaskelma, Pentikäinen kertoo.
Apua saa myös Takuu-Säätiön Velkalinjalta (0800 0 8009). Puhelinpalvelu on avoinna arkisin 10–14.

3. Sovi maksujärjestelyistä velkojien kanssa

Jos rahattomuus on hetkellistä, voi muutamalle laskulle pyytää eräpäivän lykkäystä. Kun huomaa, ettei olekaan varaa maksaa laskuja, velkojaan tulee olla heti yhteydessä ja selittää tilanne.
Mikäli velkoja on ehtinyt kertyä muutamaa laskua enemmän, mutta velkojia on vain muutama, voi velkojen maksusta sopia velkojien kanssa. Pentikäisen mukaan riippuu täysin velkojasta, suostuuko se esimerkiksi laskemaan velan kuukausierää.
– Riippuu asiakashistoriasta. Ehdotusten on myös oltava realistisia eli sellaisia, jotka velallinen pystyy toteuttamaan.

4. Ulosotto

Jos velkojia on jo kymmeniä tai velkataakka on todella suuri, usein ainoana vaihtoehtona on päästää velat ulosottoon.
– Ulosotto ulosmittaa tietyn osan palkasta tai eläkkeestä. Lähtökohtaisesti tämä on ollut noin kolmasosa, Pentikäinen kertoo.

5. Lakisääteinen yksityishenkilön velkajärjestely

Talous- ja velkaneuvonnasta saa apua oman taloudellisen tilanteen selvittämiseen ja maksukykylaskelman. Ensiksi kannattaa myös yrittää sopia velkojien kanssa velkojen maksamisesta.
Viimeisenä vaihtoehtona on pyytää tuomioistuimelta velkajärjestelyä, joka on ikään kuin yksityishenkilön konkurssi. Tällöin laaditaan 3–5 vuoden maksuohjelma, jonka laatimisessa voi auttaa talous- ja velkaneuvonta.

Ina Kauppinen

14.12.2024 VUODEN 2024 MUISTOJA

 VUODEN 2024 MUISTOJA Tämä vuosi on ollut kaiken kaikkiaan ihan hyvä.  Taloudellisesti pikkasen tiukka, mutta Elisan laskujen kanssa tehnyt ...