25.05.2014 Tällä summalla Suomessa pärjää

Tällä rahalla Suomessa pärjää
Perjantai 23.5.2014 klo 21.00

Tutkimuksen mukaan kohtuullinen elämä maksaa 1 300 euroa kuukaudessa.

Yhdeksän esimerkkiperheen asumiskustannukset on laskettu vuokra-asunnon kulujen mukaan.
Yhdeksän esimerkkiperheen asumiskustannukset on laskettu vuokra-asunnon kulujen mukaan. (RAINE LEHTORANTA)




Tulisitko toimeen 1300 eurolla kuukaudessa?

Suomalaisilta palaa eniten rahaa asumiseen. Toiseksi suurin menoerä on yleensä ruoka. Tämä selviää Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimasta viitebudjetista. Tutkimuskeskus selvitti, millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso, jolla ihminen tulee toimeen. Nykyisin välttämättömiä ovat myös muun muassa kännykkä ja nettiliittymä.

1 300 euron kuukaudessa pitäisi riittää yksin elävällä henkilöllä ruokaan, asumiseen, vaatteisiin, kodin tavaroihin ja laitteisiin, terveydenhuoltoon ja hygieniaan, vapaa-aikaan, sähköön ja vakuutuksiin sekä liikkumiseen. Laskelma pätee 60 000 - 100 000 asukkaan kaupungissa. Pääkaupunkiseudulla viitebudjetti on noin kaksisataa euroa enemmän eli yhteensä noin 1 500 euroa.

Iltalehden esittelemät esimerkit suurimmista kulueristä on tutkimuksessa laskettu yksin asuvalle, alle 45-vuotiaalle henkilölle.


Ruoka

Suomalainen tarvitsee muun muassa kännykän ja television, mutta auto ei ole välttämätön.

Tutkimuksen periaatteena on ollut laatia terveellisiä, edullisia ja tavanomaisia ruokia. Tarkkaan budjettiin on laskettu tarvittavat kalorimäärät, joiden perusteella ruokalistat on koottu peruselintarvikkeista. Tutkimuksessa esitellään esimerkkiruokalistat erilaisille perheille. Yksin elävän viikon lounaslista sisältää muun muassa broileria, lohta, lihamakaronilaatikkoa ja kaalikääryleitä.

Työssäkäyvien lounasruokailu on laskettu lounaan verotusarvon mukaan. Tuettu lounasruokailu on mukana viitebudjetissa, koska sen katsotaan olevan tärkeä sosiaalinen elementti työpaikalla yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi.

Yksin asuva, alle 45-vuotias nainen kuluttaa kuukaudessa ruokaan 282 euroa ja saman ikäryhmän mies 316 euroa.

Liikkuminen

Liikkumiseen ja matkoihin on laskettu pääasiassa julkisen liikententeen kuukausiliput ja polkupyörä. Lapsiperheille ja muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla asuville on laskettu mukaan auton kulut.

Helsingissä asuva alle 45-vuotias tarvitsee kuukaudessa matkakuluihin alle 50 euroa, kun muualla Suomessa asuva, saman ikäinen tarvitsee 565 euroa.

Asuminen

Asumiseen suomalaisilta kuluu reilusti eniten rahaa. Pääkaupunkiseutu ja Helsinki painivat omissa luokissaan.

Tutkimuksessa on laskettu yksin asuvan asumiskustannukset 45 neliön vuokra-asunnossa. Helsingissä vuokraan kuluu viitebudjetin mukaan 752 euroa, kun 60 000 - 100 000 asukkaan kaupungeissa summa on 504 euroa. Alle 20 000 asukkaan kunnassa 45 neliön asunnon saa vuokralle alle 400 eurolla.

Lähde: Viitebudjettien päivitys vuodelle 2013. Mitä kohtuullinen elämä maksaa? Kuluttajatutkimuskeskus. Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

NINA LEINONEN
nina.leinonen@ilmedia.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI