lauantai 22. heinäkuuta 2017

22.07.2017 Ylivelkaantuminen on tuottoisa bisnes, koska sitä on vaikea ratkaista


Ylivelkaantuminen on tuottoisa bisnes, koska sitä on vaikea ratkaista
Takaisinmaksu kestää vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä vuosikausia, eikä sinä aikana jää rahaa mihinkään ylimääräiseen. Tämän tosiasian ymmärtää itsekseen vain hyvin harva.

Julkaistu: 12.7. 2:00 , Päivitetty: 12.7. 10:05
HELSINGIN SANOMAT kertoi (10.7.) mielenkiintoisesta uudesta liiketoiminnan muodosta, jossa rahoitusyhtiön päätuotteena on järjestellä kulutusluotoista vaikeuksiin joutuneiden ihmisten velkoja. Liikeidea on havaittu niin kannattavaksi, että kansainvälinen investointiyhtiö on sijoittanut 26 miljoonaa euroa toiminnan rahoitukseen ja yritykselle on myönnetty 70 miljoonan euron laina lainakannan rahoittamiseksi.

LIIKETOIMINNALLINEN kannattavuus jos jokin on pätevä mittari osoittamaan kotitalouksien ylivelkaongelman laajuutta. Jos kansainväliset rahoitusyhtiöt lähtevät lehtijutussa mainitulla laajuudella investoimaan suomalaisten kotitalouksien ylivelkaantumisen kaupalliseen ratkaisemiseen, täytyy bisneksen olla vahvalla pohjalla.

Ihmiset ovat valmiita järjestelemään velkojaan jutussa mainitulla tavalla 20 prosentin korolla ja keskimäärin kahdeksan vuoden maksuajalla. On siis selvää, että monet ovat velkaongelmansa kanssa epätoivoisessa tilanteessa. Näitäkin lainoja voidaan jutun mukaan myöntää vain kolmasosalle asiakkaista. Tämä tarkoittaa, että ihmisiä, joiden ongelmat ovat vielä suurempia, on moninkertaisesti.

ONGELMAVELKAILMIÖN suuruuden olen havainnut myös omassa työssäni Takuusäätiössä. Yksikään ylivelkaongelman suuruutta indikoiva mittari ei ole osoittanut vähenemisen merkkejä yli kymmeneen vuoteen. Tulevaisuus näyttää aina vain pahemmalta. Suomeen tarvitaankin kipeästi uusia, asiakkaiden tarpeet huomioivia ja inhimillisiä velkajärjestelyjen ja -sovintojen muotoja. Pelkät tekniset velkajärjestelyratkaisut toimivat usein vain laastarina haavoihin.

Takuusäätiössä on järjestelty ihmisten ongelmavelkoja jo yli 25 vuoden ajan ja kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Kokemus on osoittanut, että ihmiset hakevat yhä useammin vain nopeaa teknistä ratkaisua velkaongelmaansa eivätkä ymmärrä, että ongelma ratkeaa vasta muuttamalla rahankäyttöä ja kulutuskäyttäytymistä perusteellisella tavalla.

KESKIARVOISEN kulutusluottopotin takaisinmaksu kestää vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä vuosikausia, eikä sinä aikana jää rahaa juuri mihinkään ylimääräiseen. Tämän tosiasian ymmärtää vain harva ilman, ­että asiaa arvioiva ammattilainen kertoo sen hänelle ääneen.

Kansantaloudellisesti katsottuna kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin pyrkiä ehkäisemään velkaongelmia jo ennalta. Tähän tarvitaan sekä positiivisen luottotiedon käytön kaltaisia teknisiä ratkaisuja että koko ­ihmisiän kestävää talouslukutaidon kehittämistä. Se jos jokin on yhteiskunnan tehtävä, tai sen järjestettävä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Juha A. Pantzar

toimitusjohtaja

Takuusäätiö