Yksinhuoltajaäiti Maria arvasi, että juttu hänen tuloistaan herättää kritiikkiä – avaa nyt, mistä summat koostuvat
Kelasta vahvistetaan, että on mahdollista, että vastaavat käteen jäävät tulot ovat töitä tekevällä pienemmät, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni. –Tietyissä tilanteissa hän voi saada toimeentulotukea myös töissä ollessaan, jos kulut ovat kerta kaikkiaan niin suuret, osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksesta sanoo.
Kelasta vahvistetaan, että on mahdollista, että vastaavat käteen jäävät tulot ovat töitä tekevällä pienemmät, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni. –Tietyissä tilanteissa hän voi saada toimeentulotukea myös töissä ollessaan, jos kulut ovat kerta kaikkiaan niin suuret, osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksesta sanoo. (KUVA: Rio Gandara)
Julkaistu: 21.7. 18:20
Jaa197TwiittaaSähköposti
Kelasta vahvistetaan, että vastaavat käteen jäävät tulot voivat olla töitä tekevällä pienemmät, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni. Toimeentulotukea voi tietyissä tilanteissa saada myös töissä tai virkavapaalla ollessa.
Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona siivoojana työskentelevästä Mariasta, joka joutui hakemaan toimeentulotukea sen jälkeen, kun oli ottanut virkavapaata toista työtä varten.
Uudesta määräaikaisesta työstä oli maksettu Marian mukaan ilmoitettua vähemmän ja muutenkin työolot olivat olleet huonot, joten työsuhde oli päättynyt Marian toiveesta neljän päivän jälkeen.
Yksinhuoltajasta tuli toimeentulotukiasiakas kolmeksi kuukaudeksi.
Maria kertoi IS:n keskiviikkona julkaisemassa haastattelussa yllättyneensä siitä, että hänen työtä tekemättä saamansa summa olikin suurempi kuin summa, joka oli aiemmin jäänyt käteen siivoustyöstä.
Marian kertomuksesta virisi julkisuudessa keskustelu siitä, voiko hänen tarinansa pitää paikkansa.
Maria itse sanoo, ettei ole yllättynyt keskustelusta.
– Ainahan epäilijöitä on ja kaikkea voi epäillä. Arvasin, että tästä voi tulla sanomista.
Maria kertoo nyt, että hän halusi nostaa asian esiin siksi, että syntyisi keskustelua siitä, miten matalapalkka-alalla työskentely voi kannattaa.
– Työntekijän ei kannata mennä pitkän matkan päähän matalapalkka-alan töihin, se ei kannata rahallisesti. Tässä valossa on ihan ihmeellistä, että julkisuudessa on kerrottu hallituksen suunnitelmista poistaa muun muassa työmatkakulujen vähennyskelpoisuus. Jos niin käy, työn tekeminen pitkän matkan päässä ei kannata millään, virkavapaaltaan pian töihin palaava Maria kummastelee.
Bensakulut ovat noin 350 euroa kuukaudessa
Kritiikin vuoksi Maria haluaa nyt vielä tarkentaa, kuinka hän päätyi toteamaan toimeentulotuesta saamansa osuuden suuremmaksi kuin siivoustyöstä saamansa, käteen jäävän summan.
Maria kertoo, että hänen bruttokuukausipalkkansa kunnan siivoojana on 1512 euroa, mistä jää verojen ja työn vuoksi pakollisten bensakulujen jälkeen käteen noin 900 euroa kuukaudessa. Bensakulut ovat kuukaudessa noin 350 euroa, sillä työajoa tulee päivittäin 160 kilometriä.
Bensakulut Maria vähensi laskelmassaan kuukausipalkasta käteen jäävistä tuloista, sillä hän katsoo ne pakollisiksi työhön liittyviksi kuluiksi. Näin hän siis päätyi kertomaansa käteen jäävään noin 900 euron summaan. Nyt virkavapaalla ollessa työmatkaan meneviä bensakuluja ei ole tarvinnut maksaa.
– Bensaan kulutettu summa kuussa vähän vaihtelee sen mukaan, mitä muuta ajoa on. Vanha autoni myös kuluttaa paljon.
Verohallinnon mukaan työmatkakuluista asunnon ja työpaikan välillä voi vähentää verotuksessa 24 senttiä kilometriltä.
– Lähtökohta on se, että vähennys tehdään halvimman matkustustavan mukaan. Autolla vähennyksen saa tehdä, jos julkista liikennettä ei ole käytettävissä, ylitarkastaja Petri Manninen tarkentaa.
Työmatkakulujen verovähennyksessä omavastuu on 750 euroa. Sitä ylittävältä osalta työmatkakuluja voi vähentää verotuksessa korkeintaan 7000 euroa vuodessa.
– Vähennys saattaa tulla mukaan verokorttiin jo edellisen vuoden tietojen perusteella. Jos ei työmatkakuluja ole verokortissa valmiiksi huomioitu, voi hankkia uuden verokortin ja hyödyn saa samantien, Manninen selventää.
”Ei toimeentulotuki helposti tullut”
Esimerkkikuukautena Maria sai perustoimeentulotukea 858 euroa ja asumistukea 103 euroa.
– Yhteensä se on enemmän kuin minulla on jäänyt palkkatyöstä. Toimeentulotuen suuruus on vaihdellut nyt kuukausittain riippuen siitä, että mikä on laskutilanne. Minulla oli esimerkiksi suuri sähkölasku usealta kuukaudelta.
Toimeentulotuen lisäksi Kelan kautta tulivat 225 euron elatusmaksu yhdestä lapsesta sekä lapsilisä yksinhuoltajakorotuksella 143 euroa. Ne tulevat myös silloin, kun Maria on töissä.
Virkavapaa-aikanaan Maria on hakenut kunnalta myös ennaltaehkäisevää ja harkinnanvaraista toimeentulotukea.
– Sain 51 euroa jo erääntyneeseen hammaslääkärilaskuun, jota ei otettu huomioon aiemmissa laskelmissa.
Lisäksi Maria on madaltanut ruokakuluja hakemalla kuukausittain kirkolta EU-ruokapaketin.
Hänen mukaansa käteen on nyt jäänyt kuussa noin 100 euroa enemmän kuin töissä ollessa.
Maria on toimittanut Ilta-Sanomille vahvistukseksi kuvat Kelan hänen tililleen tekemistä tilisiirroista. Tulotiedot on tarkistettu myös verottajalta.
Maria haluaa esiintyä julkisuudessa tunnistamattomana.
Mariasta kertovan jutun julkaisemisen jälkeen epäilyjä on herättänyt myös se, että perustoimeentulotukea ei yleensä voi saada virkavapaan ajalta.
Toimeentulotukea hakiessaan Maria kertoo näyttäneensä virkailijalle tiedot virkavapaansa ajalle ottamastaan määräaikaisesta työstä. Hän myös selvitti tarkkaan syyt, joiden vuoksi työsuhde loppui neljän päivän jälkeen.
– Ei toimeentulotuki helposti tullut. Se vaatii tosi paljon ravaamista sekä sosiaalitoimistossa että Kelan toimistossa ja minun piti esittää ihan kaikki paperit virkavapaa-anomusta myöten ja suorastaan itkeä siellä.
Toimeentulotuki pelasti Marian tukalasta tilanteesta.
– Kyllä tämä on varmasti ääritapaus.
Kela: Työssä käyvälle voi jäädä käteen vähemmän rahaa
Kelasta kerrotaan Ilta-Sanomille, että yksinhuoltaja voi saada toimeentulotuen perusosaa 536,68 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa alaikäisen lapsen menoihin toimeentulotukea 341,52 euroa. Yksinhuoltaja, jolla on yksi alaikäinen lapsi, voi saada näin ollen toimeentulotuen perusosaa yhteensä 878,2 euroa kuukaudessa.
Summalla tulee kattaa ravinto-, vaate- , puhelin-, internet-, lehti-, vähäiset terveydenhuolto- sekä muut jokapäiväisen elämän vähäiset menot. Lisäksi hän voi saada toimeentulotukea asumismenoihin, lääkkeisiin ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin.
– Tässä tapauksessa työmatkamenot ovat tuloihin nähden todella suuret. Jos matkakulut ovat välttämättömät, ne otetaan huomioon toimeentulotuessa myös silloin, kun hakija on töissä, sanoo osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksesta.
Ståhlin mukaan on mahdollista, että vastaavat käteen jäävät tulot ovat töitä tekevällä pienemmät, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni.
– Tietyissä tilanteissa hän voi saada toimeentulotukea myös töissä ollessaan, jos kulut ovat kerta kaikkiaan niin suuret. Meillä on jonkin verran toimeentulotukea saavia asiakkaita, jotka käyvät töissä, Ståhl kertoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan 6,4 prosentilla toimeentulotuen saajista oli ansiotuloja vuonna 2015. Yksinhuoltajat ovat suhteellisesti suurin toimeentulotuen saajaryhmä Suomessa.
– Kuvattu tilanne on mahdollinen, että vaikka käy töissä, käteen jää kaikki tulot ja etuudet huomioon ottaen vähemmän kuin 878 euroa hakijan ja hänen lapsensa päivittäisiin menoihin. Silloin hänellä voi olla oikeus toimeentulotukeen.
Voiko virkavapaalla saada toimeentulotukea?
– Kaikilla on oikeus toimeentulotukeen, jos tulot ja varat eivät riitä, oli syy mikä tahansa. Toimeentulotuen sisältö ja määrä voivat kyllä vaihdella hakijan tilanteen perusteella. Jos syy on se, että en halua tehdä töitä, enkä osallistua mihinkään toimenpiteisiin, silloin toimeentulotukea voidaan tietyissä tilanteissa alentaa 20–40 prosenttia, Ståhl vastaa.
Tässä kyseisessä tapauksessa yksinhuoltajaäiti meni virkavapaan aikana osa-aikatöihin, joista irtisanoutui. Pitäisikö irtisanomisen rokottaa hänen toimeentulotukeaan 20 prosentilla?
– Ei näin nopeasti toimeentulotukea alenneta 20 prosentilla.
Kelasta muistutetaan, että toimeentulotuki on viimesijainen sosiaalietuus.
– Uusilla asiakkailla on aika isot hylkäämisprosentit hakemuksissa, koska jotkut tulevat vain kokeilemaan, saavatko tukea. He eivät välttämättä tiedä, että jos on rahaa tilillä, osakkeita tai muuta helposti realisoitavaa omaisuutta, ne pitää käyttää ennen kuin toimeentulotukea saa.
Keskustelua on herättänyt myös se, että Maria kertoi edellisessä jutussa hakeneensa ja saaneensa virkavapaata.
Virkavapaata voi hakea virasta. Jos taas kyseessä on työsuhde, silloin otetaan yleensä joko palkatonta vapaata tai työvapaata.
JHL:n tiedottajan mukaan siivoojilla on harvoin virka, yleisimmin he ovat työsuhteessa. On kuitenkin mahdollista, että myös siivoojalla on virka.
Marian mukaan hänellä on nimenomaan virka ja hän on hakenut ja saanut virkavapaata.
Kritiikkiä herätti myös aiemmassa jutussa Marian käyttämä termi ”vuokratuki”. Maria myöntää, että tässä kohdassa hän käytti vahingossa väärää termiä – hän tarkoitti asumistukea.
Heidi Hietala, Heini Särkkä
Ulosottovelallinen 2013 -2029. Mummi. Sairasloma: toistaiseksi jatkuva. Tuloina: PERUSTOIMEENTULOTUKI JA ASUMISTUKI. Nöyryys ja köyhyys, kulkee käsikädessä. Elämä opettaa. Luoja luoduistaan huolen pitää.
14.12.2024 VUODEN 2024 MUISTOJA
VUODEN 2024 MUISTOJA Tämä vuosi on ollut kaiken kaikkiaan ihan hyvä. Taloudellisesti pikkasen tiukka, mutta Elisan laskujen kanssa tehnyt ...
-
Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelka...
-
PERUSTOIMEENTULOTUKI LASKELMA Laskelma ajalle 1.7.2024 - 31.7.2024 Tulot ...
-
Pettymys ja siitä irti päästäminen. Asia josta nyt avaudun on raha! Eli, kun ilmottauduin TE-toimistoon, laskin veroprosentin ja ajattelin,...