03.07.2017 Yh-äiti Pauliinalla välähti, mitä kesällä kannattaa tehdä, jotta niukat tulot riittävät ruokaan: ”Alkaa olla hyvä mielikuvitus”

Yh-äiti Pauliinalla välähti, mitä kesällä kannattaa tehdä, jotta niukat tulot riittävät ruokaan: ”Alkaa olla hyvä mielikuvitus”


Ilta-Sanomat haastatteli Pauliinaa edellisen kerran noin puoli vuotta sitten. Silloin äidille ja pojalle jäi ruokaan noin 10–20 euroa viikossa.

Julkaistu: 1.7. 8:02
Jaa10477TwiittaaSähköposti

Pohjoissuomalainen yksinhuoltajaäiti Pauliina olisi halunnut viedä 14-vuotiaan poikansa kesällä huvipuistoon, mutta rahat eivät riittäneet.
– Meillä ei ole varaa lähteä käymään missään. Lähinnä kesälomaohjelmassa on kalastusta 14-vuotiaan poikani kanssa ja yhteisiä metsälenkkejä koirien kera, pohjoissuomalainen yh-äiti Pauliina kertoo kesäsuunnitelmistaan.

Pienellä pohjoissuomalaisella paikkakunnalla ei ole tarjolla tuettuja leirejä nuorille. Tivoli ja sirkus piipahtivat lähellä, mutta 14-vuotias ei ollut niistä enää kiinnostunut.

– Poika olisi kiinnostunut käymään huvipuistossa, koska monet luokkakaverit ovat puhuneet käynneistään eikä hän ole koskaan päässyt.


Alkuviikosta tankkasin 5 eurolla ja käytin lisäksi S-tilillä olleet 3 euroa. Eilen kävi niin, että mittari meni nollan alapuolelle kaksi kilometriä ennen kotia.
Äiti ja poika selvittivät lippujen hintoja. Helsingin Linnanmäki ja Tampereen Särkänniemi ovat pitkän ajomatkan päässä ja liput tuntuivat äidin kukkarolle kalliilta. Lähinnä perhettä olisi eteläpohjanmaalainen Power Park, mutta sielläkin liput ovat Pauliinan tuloihin nähden kalliin tuntuisia. Yöpymiseenkin menisi hirveästi rahaa.

Huvipuistosuunnitelmien lisäksi Pauliina katseli poikansa kanssa mahdollisuuksia Lapissa retkeilemiseen.

– Kotimaan matkailu se vasta kallista onkin. Eikä riitä, että pääsee jonnekin paikan päälle, kun siellä täytyy yöpyä ja syödäkin.

Aiemmin poika harrasti innokkaasti jalkapalloa, mutta kuukausimaksut kävivät kalliiksi ja harrastus jäi.

– Taisi lopettamispäätökseen vaikuttaa alkava teini-ikäkin, äiti arvelee.

Näillä näkymin Pauliinan ja pojan kesäloma kuluu siis kotona.

Pauliina sai työpaikan 45 kilometrin päästä

Ilta-Sanomat haastatteli Pauliinaa noin puoli vuotta sitten. Silloin äidille ja pojalle jäi noin 10–20 euroa viikossa ruokaan.

Toimeentulovaikeuksien takana oli se, että riitaisan avioeron jälkeen Pauliina sairastui masennukseen ja oli pitkään sairauslomalla. Eroprosessi kesti vuosia ja sisälsi puolenkymmentä oikeuskäsittelyä.

Viime vuonna Pauliinalle ja tämän nuoremmalle pojalle jäi kuukaudessa käteen 1400 euroa. Se koostui Pauliinan kuntoutustuesta ja pojan lapsilisästä, sen yksinhuoltajakorotuksesta ja epäsäännöllisesti tulevasta elatusmaksusta.

Nyt Pauliina on saanut opiskelujensa oheen töitä 45 kilometrin päästä, ja tulot ovat kasvaneet 200 eurolla kuukaudessa. Samalla ovat kuitenkin kasvaneet myös menot.

– Työn saamisen ehto oli oma auto. En saa itse lainaa, joten äitini otti lainan nimiinsä, ja minä lyhennän sitä 250 euroa kuukaudessa.


Otin tänään työmatkalle mukaan keräämiäni pulloja. Niillä sain pakolliset maitopurkit niin, että pärjäämme nuoremman kanssa loppuviikon.
Pieniruokainen diesel-auto vie työmatkoihin noin 150 euroa kuussa. Joskus sekin on liikaa.

– Alkuviikosta tankkasin 5 eurolla ja käytin lisäksi S-tilillä olleet 3 euroa. Eilen kävi niin, että mittari meni nollan alapuolelle kaksi kilometriä ennen kotia. Ihmeen kaupalla pääsin kuitenkin pihaan asti.

Pauliinan tilillä oli rahaa vain 75 senttiä.

– Suhtauduin tilanteeseen rauhallisesti ja mietin, että miten onnistun sen ratkaisemaan. Muistin, että muualla asuva täysi-ikäinen poikani oli saanut rahaa ja kysyin, että voinko siirtää hänen tililtään 20 euroa omalleni, jotta pääsen töihin loppuviikon ajan. Perjantaina saan itse hieman rahaa.

– Otin tänään työmatkalle mukaan keräämiäni pulloja. Niillä sain pakolliset maitopurkit niin, että pärjäämme nuoremman kanssa loppuviikon.

Järvestä kalaa ja metsästä marjoja

Eron jälkeen niukkuudestakin nipistäminen on tullut Pauliinalle tutuksi. Pakollisiin menoihin kuuluvat asuntolainan 500 euron kuukausittainen lyhennys ja noin 100 euron sähkökulut.

Muita säännöllisiä kuluja ovat puhelimet ja opiskelujen vuoksi pakollinen nettiliittymä, jotka vievät yhteensä noin 100 euroa kuukaudessa. Lisäksi rahaa vievät vakuutukset, vesimaksu, kiinteistövero, Pauliinan omat noin sadan euron kuukausittaiset lääkemenot ja lapsen harrastusmaksut.

– Ymmärrän hyvin niitä ihmisiä, jotka sanovat, että heillä ei ole varaa mennä esimerkiksi osa-aikatöihin. Itse tiesin ottavani taloudellisen riskin saadessani työpaikan, mutta ajattelen niin, että saan tässä nyt jalan työelämän oven väliin. Muuten minulla ei olisi yliopistosta valmistuttuani työkokemusta.


Tiesin ottavani taloudellisen riskin saadessani työpaikan, mutta ajattelen niin, että saan tässä nyt jalan työelämän oven väliin.
Vaikka tulotilanne on vielä heikoissa kantimissa, toimeentulo on jo ajatuksellisesti menossa parempaan suuntaan.

– Jos vielä valmistumiseen saakka jaksaisin tällä heikommalla hapella, niin sitten alkaa helpottaa. Ei tämä helppoa ole, mutta kasvattavaa. Näin sitä oppii arvostamaan pieniäkin asioita elämässä, Pauliina muotoilee.

Pauliina kertoi jo talvella IS:n haastattelussa, että hän on saanut hyvän tulonlähteen vanhoista pulloista ja marjojen myymisestä.

– Olen kerännyt todella paljon marjoja ja myynyt niitä. Kerään tyhjiä pulloja ja saan niistä jonkin verran apua. Vasta sain pyykkipulveria, maitolitran ja flunssassa olevalle lapselle euron maksavan vissypullon pelkillä pulloilla. Tyhjillä pulloilla on suuri merkitys meidän ruokataloudessa. Jos pitää itselle hakea lääkkeitä, olen saanut lääkkeet monesti maksettua pulloilla, Pauliina kiitteli tuolloin.

Nyt kesällä ruokahuollon pyörittämistä auttavat lisäksi luonnonantimet. Esimerkiksi kalastaminen hoidetaan yhdessä pojan kanssa.

– Onneksi järvestä saa ahventa ja haukea ja metsästä marjoja, Pauliina kertoo nyt.

– Minulla alkaa olla jo hyvä mielikuvitus sen suhteen, että miten saan asioita hoidettua, edelleen pullojen keräämiselläkin säännöllisesti talouttaan tasapainottava äiti sanoo.
Heidi Hietala

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI