20.12.2015 Vähävaraisen perheen kiitos somen jouluavulle: "Tuo päivä oli kuin onnen laina"

Vähävaraisen perheen kiitos somen jouluavulle: "Tuo päivä oli kuin onnen laina"
KOTIMAA JULKAISTU 20.12.2015 13:19
  Copyright: Lehtikuva. Kuva: Timo Jaakonaho.
Jouluapu

Jouluruokaa, hygieniatarvikkeita ja lastenvaatteita. Facebookissa toimivan Jouluapua-yhteisön kautta saa lahjoituksia tänä jouluna jo 400 vähävaraista lapsiperhettä.

Vapaaehtoisvoimin pyörivä sivusto toimii kolmatta joulua, ja autettavien perheiden määrä on kasvanut joka vuosi. Ensimmäisenä jouluna apua sai jo lähes 200 perhettä ja toisena 300.

Toiminnan perusideana on, että jouluapua tarvitsevat perheet voivat lähettää apuhakemuksen toiveineen sivuston kautta ja auttajat ottavat yhteyttä perheeseen.

Pienellä avulla suuri merkitys

Näin avunsaaneet perheet kiittävät auttajiaan Jouluapua.fi -sivustolla:

– "Perheemme on todella kiitollinen kaikille auttajille. Jokaiselle lapselle on tulossa jokin lahja jouluksi. En tiedä, miten kiittäisin tarpeeksi lahjoittajia. On vaikeaa pyytää apua tällaisissa tilanteissa, kun itseäkin hävettää tämä köyhyys ja se, että ei ole varaa tarjota lapsille kaikkea sitä, mitä haluaisi. Siksi suuri kiitos jouluavulle ja lahjoittajille. Toivon suuresti, että kaikki apua tarvitsevat perheet saavat joulun. Kiitos on pieni sana siitä, kun tietää, että lapset saavat edes yhdet toivelahjat jouluksi."

– "Erittäin suuri kiitos minulle luvatusta jouluavusta. Omat voimani eivät olisi riittäneet tässä vaiheessa hakuprosessiin, kiitos auttajalle. Lasteni joulu on pelastettu. Kaikkea hyvää."

– "Olemme enemmän kuin kiitollisia."

– "Olen eilisen illan itkenyt ja koittanut kirjoittaa avuntarjoajille mahdollisimman ison kiitoksen. Lahjoitukset ovat tehneet myös vanhempiini suunnattoman hienon vaikutuksen. Haluamme lämpimimmin kiittää kaikkia lahjoittajia."

– "Meitä kohtasi sellainen enkeli, että koko syksymme on pelastettu! Olen äärimmäisen kiitollinen sekä jouluavulle että tälle ihanalle ihmiselle, joka pyyteettömästi haluaa auttaa minua ja poikaani."

– "Kiitos, kun jouluumme osallistuitte. Hetkeksi seuraamme uppouduitte. Tuo päivä oli kuin onnen laina. Muistoja kannamme sydämissämme aina."

Yhteisön ja koko idean äiti Heidi Miettinen häkeltyi suomalaisten avunantamisen määrästä jo kaksi joulua sitten. Iloinen hämmennys ei ole hävinnyt vieläkään.

– Suomalaisten auttamishenki on uskomatonta ja koskettavaa, Miettinen sanoi.

Yli 70 000 tykkääjää Facebookissa
Avuntarvitsijoiden ja avunantajien kohtaamispaikkana toimivan yhteisön suosio kasvaa edelleen. Tällä hetkellä sillä on Facebookissa tykkääjiä yli 71 000. Kun Miettinen vieraili itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa, sivusto sai kuudessa päivässä 3000 uutta peukuttajaa.

Suosion kasvaessa auttavat kädet ovat olleet tarpeen. Tanskassa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa asuvan Miettisen apuna toimivat tällä hetkellä Suomesta käsin Marianna Leinonen ja Sanna Honkanen.

– Kuluvan vuoden myötä meille on tullut selväksi, että tarvitsemme jatkossa vielä enemmän apukäsiä, Miettinen sanoi.

Internetissä toimiva karttapalvelu helpottaa osaltaan kolmikon työtä, sillä sovelluksen avulla avunantaja ja avunsaaja voivat löytää toisensa ilman välikäsiä. Kartalta voi paikantaa avuntarvitsijat asuinkunnan tai esimerkiksi avuntarpeen syyn perusteella. Avuntarpeen taustalla voi olla esimerkiksi äkillinen sairastuminen, työttömyys tai yksinhuoltajuus.

– Ilman karttapalvelua apu ei ehtisi näin moneen perheeseen, Miettinen sanoi.

Silti ydinkolmikolla riittää tehtävää. Sivusto vaatii jatkuvaa päivitystä, ja esimerkiksi Facebookissa julkaistavat apuhakemukset on kirjoitettava puhtaaksi avunantajia varten.

– Haluamme kehittää toimintaa edelleen. Tarkoitus on, että jatkossa yhä useampi perhe saisi apua, ja että apu löytäisi myös pienimmille paikkakunnille, Miettinen sanoi.

Toiveita leluista varamummoon
Tänä vuonna jouluapua haki noin 700 perhettä. Toivotuimpia lahjoja olivat jouluruoat, hygieniatarvikkeet sekä lahjat lapsille leluista vaatteisiin. Yhteisöön lähetettiin myös poikkeuksellinen toive, kun 5-vuotias tyttö toivoi itselleen varamummoa tai -vaaria.

– Tällainen pyyntö kosketti paljon. Sen sijaan olemme vetäneet rajan kalliisiin lahjoihin, kuten älypuhelimiin, Miettinen sanoi.

Tämän vuoden osalta yhteisön toiminta on hiljentynyt jo lähes kokonaan. Lokakuusta lähtien jouluapua perheille delegoinut Miettinen on tänä vuonna kuunnellut satojen perheiden joulutoiveita, mutta ei silti halua itselleen mitään.


– Olen jo saanut tämän vuoden lahjani: paljon hyvää mieltä. Se riittää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI