20.12.2015 HS: Rikkaat pitävät köyhiä laiskoina ja nuhjuisina

HS: Rikkaat pitävät köyhiä laiskoina ja nuhjuisina
Sunnuntai 20.12.2015 klo 07.59  
Rikkaat ja köyhät ajattelevat köyhyydestä aivan eri tavoin, käy ilmi Helsingin Sanomien uutisoimasta laajasta tutkimuksesta.

Useimmilla varakkailla ei tutkimuksen perusteella ole mitään kokemusta köyhyydestä ja elämän kolhuista edes omasta lähipiiristä, HS kertoo.


Tutkimuksen perusteella mitä varakkaampia ihmiset ovat, sitä enemmän he pitävät köyhyyttä köyhän omana syynä, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Vastaavasti köyhät näkevät, että merkitystä on myös yhteiskunnan rakenteilla.

Vaikka köyhyydelle löytyi ymmärrystäkin, oli varakkaiden vastauksista 25 prosenttia köyhiä kohtaan vihamielisiä, vähätteleviä tai ylimielisiä.

Muun muassa näin rikkaat HS:n mukaan luonnehtivat köyhiä:

- Halveksin köyhiä, koska heiltä puuttuvat lähes kaikki terveen ja onnistuneen ihmisen piirteet.

- Ei Suomessa ole köyhiä, yhteiskunta ruokkii ihmisiä, vaikka he eivät joudu tekemään mitään. Ihmiset ovat laiskoja.

Rikkaat olivat myös vähän muita useammin sitä mieltä, että köyhyyden erottaa ulkonäöstä, HS kirjoittaa. He esimerkiksi kertoivat tunnistavansa köyhät "nuhjuisuudesta".

Useimmilla varakkailla ei tutkimuksen perusteella ole mitään kokemusta köyhyydestä ja elämän kolhuista edes omasta lähipiiristä, HS kertoo.

Tutkimusta johtava hyvinvointisosiologian professori Juho Saari pitää huolestuttavana, että niin suuri osa yhteiskunnan huipulla olevista näkee köyhyyden johtuvan yksilöllisistä syistä. Hänen mukaansa se näkyy myös päättäjien ratkaisuissa.

- Voi olla, että hallituksen tilannekuva köyhyydestä on väärä ja heijastaa ryhmien välistä sosiaalista etäisyyttä, Saari sanoo Helsingin Sanomille.

Lähde: Helsingin Sanomat

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI