06.12.2015 Sadat jonottivat ruokaa sateessa – "Hurstin menu" palvikinkulla terästettyä hernerokkaa ja Hurstin Joulujuhlasta tietoa

Sadat jonottivat ruokaa sateessa – "Hurstin menu" palvikinkulla terästettyä hernerokkaa
KOTIMAA JULKAISTU 06.12.2015 10:58 (PÄIVITETTY 06.12.2015 14:53)

  Copyright: Lehtikuva. Kuva: Markku Ulander.
Helsingin sateisella Hakaniementorilla sadat ihmiset kokoontuivat puoliltapäivin vähävaraisten itsenäisyyspäivän juhlaan. Maksuttoman "Hurstin menun" pääruokalajina on hernekeitto.

– Palvikinkkua on keitossa niin paljon, ettei sitä tarvitse etsiskellä, kertoi STT:lle tapahtuman järjestäjä Heikki Hursti Hakaniemessä.

Tuulisessa sadesäässä paikalle odotettiin Hurstin arvion mukaan yhteensä noin viittäsataa ihmistä.


Torilla sateessa värjöttelevät saivat lämmitellä tulen äärellä.

Itsenäisyyspäivän ja jouluaaton avustustapahtumien lisäksi Hurstin johtama järjestö jakaa ruoka- ja vaateapua pitkin vuotta. Hänen mukaansa tarve on kasvanut kymmenessä vuodessa "aika paljon".

– Avuntarvitsijoiden joukkoon on tullut lisää perheellisiä, yksinhuoltajia lapsineen ja eläkeläisiä hurja joukko, Hursti kertoo.

Hakaniementorin itsenäisyyspäivän tapahtumaa on ollut järjestämässä noin 50 vapaaehtoista. Soppatykin antimien lisäksi tarjolla on makkaraa, juustoa, kahvia ja pullaa. Lähtiessä ihmiset saavat ruokapussin mukaansa.


Heikki Hursti järjestää "köyhien Linnan juhlan" torilla nyt 11. kerran. Tätä ennen hänen isänsä Veikko Hursti organisoi vähävaraisten itsenäisyysjuhlan noin 25 vuoden ajan.

  JOULUN  HURSTIN JUHLA :

Hurstin vähävaraisten joulujuhla paisuu – juhlat siirretään Messukeskukseen, esiintyjänä Paula Koivuniemi
Köyhien määrä kasvaa, ainakin leipäjonoissa ja vähävaraisten joulujuhlissa. Kaikki juhliin pyrkineet eivät viime jouluna mahtuneet sisälle, joten tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingin Messukeskuksessa. Myös iskelmätaivaan tähdet tuovat tunnelmaa odotettuun joulujuhlaan.

Vähävaraisten joulujuhla järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.12.2015 kello 12-15
Juhla siirretään Kisahallilta isompiin tiloihin, koska viime vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan
Juhliin odotetaan kahta tuhatta ihmistä
Hurstin leipäjonossa kävijöitä on lähes 3000
Lisäksi Myllypuron leipäjonossa käy noin 800 henkilöä
Tähän asti vähävaraisten joulujuhlat on järjestetty Helsingin Kisahallissa, mutta osallistujien määrän kasvaessa juhlat on päätetty siirtää Messukeskukseen, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan.

Jouluaattona 2014 juhlaan osallistui noin 1500 vierasta, mutta tulijoita olisi ollut enemmänkin. Tänä vuonna Messukeskukseen pystytään ottamaan kaksi tuhatta ihmistä sisään.

Juhlat järjestää Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry, joka tunnetaan Helsingin Kalliossa toimivasta leipäjonosta. Yhdistys jakaa ilmaisia elintarvikkeita vähävaraisille kaksi kertaa viikossa.

Toiminnanjohtaja Heikki Hurstin mukaan leipäjonossa kävijöiden määrät ovat nousseet parin vuoden aikana noin 2500 henkilöstä lähes kolmeen tuhanteen ihmiseen.

– Valitettavasti kävijämäärä on ollut kasvusuunnassa, ja hallituksen päätökset eivät ainakaan helpota tilannetta, Hursti sanoo.

Myös Itä-Helsingin Myllypurossa toimii Herttoniemen seurakunnan pyörittämä leipäjono, jossa käy 500-800 ihmistä.

Joulun odotus on jo alkanut

Vähävaraisten joulujuhla on odotettu tapahtuma leipäjonon asiakkaille.

Juhla on tunnelmallista yhdessäoloa, laulujen ja joulun sanoman merkeissä
– Heikki Hursti
– Jos se ei olisi merkittävä tapaus, niin ei sitä varmaankaan jatkettaisi. Sitä ihan odotellaan ja ihmiset kyselevät, että milloin ja missä se on. Juhla on tunnelmallista yhdessäoloa, laulujen ja joulun sanoman merkeissä, Hursti kuvailee.

Vähävaraisten joulun menuun kuuluu perinteisiä ruokia, kuten porkkana- ja lanttulaatikkoa, kinkkua sekä kahvit joulutortun kera.

Lahjan virkaa toimittaa joulukassi, jonka juhlijat saavat kotiin vietäväksi. Kassissa on ruokaa sekä lahjoituksina saatuja villasukkia, kaulaliinoja tai pipoja.

Aiemmin Kisahallilla on järjestetty vielä tapaninpäivän rääppiäiset, joissa jaetaan juhlista ylijäänyt ruoka ja vaatteet. Tänä vuonna rääppiäisiä ei kuitenkaan ole, vaan kaikki tavara ja ruoka pyritään jakamaan jo juhlassa.

Tasokasta juhlaohjelmaa – tähdet haluavat auttaa

Vähävaraisten joulujuhlan ohjelma on huippuluokkaa. Esiintyjänä on nimittäin suomalaisen iskelmämusiikin kestotähti Paula Koivuniemi.

– Hän oli pyynnöstämme hyvin otettu ja iloinen siitä, että voi tulla tapahtumaamme musisoimaan.

Myös pitkän uran tehnyt CatCat -naisduo esiintyy vähävaraisille Messukeskuksessa. Hursti oli Lohijärvellä Kuohun tanssilavalla vaimonsa kanssa, kun hän tapasi siellä esiintymässä olleet Virpi ja Katja Kätkän.

– He sanoivat, että haluaisivat auttaa meitä, ja nyt he sitten toteuttavat aikeensa Messukeskuksen juhlissa.

Vähävaraisten joulujuhla järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.12.2015 kello 12-15.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI