maanantai 4. maaliskuuta 2019

04.03.2019 Panttilainaamon tiskillä suomalaisten talousahdingolta ei voi ummistaa silmiään - ”Yksinäiset naiset kertovat panttaavansa päästäkseen pelaamaan”

 Panttilainaamon tiskillä suomalaisten talousahdingolta ei voi ummistaa silmiään - ”Yksinäiset naiset kertovat panttaavansa päästäkseen pelaamaan”

Eilen klo 19:47

- Emme todellakaan ole aina tekemisissä iloisten asioiden kanssa, Suomen Arvopantin toimitusjohtaja Mika Ollila toteaa.

*Alkuvuosi on panttilainaamoille vilkasta aikaa.
*Eniten pantataan edelleen jalometallia. Myös soittimia tarjotaan paljon.
*Valitettavan paljon asiakkaaksi hakeutuu myös peliongelmaisia.

Image

Suomen Arvopantin toimitusjohtaja Mika Ollila sanoo Manserockin näkyvän panttilainaamon esineistössä. Esimerkiksi kitaroita on hyllyssä sanoja. TOMI OLLI

Tampereen keskustassa sijaitsevassa Suomen Arvopantin toimistossa käy tasainen vilinä. Toimitusjohtaja, varatuomari Mika Ollillan mukaan vilkkainta aikaa panttilainaamossa eletään juuri alkuvuodesta, sillä silloin tulevat maksuun joulunajan hankinnoista erääntyvät laskut.

- Tammikuu ja helmikuun alku ovat vilkkaita. Samoin on kesän osalta, sillä silloin matkustellaan paljon. Sen sijaan mitkään juhlapyhät eivät juurikaan näy erikoisempana kasvuna asiakasmäärissä.

Suomen Arvopantin liiketilaan ei kuitenkaan enää nykyisin ole mahdollista tulla ilman oven sähkölukituksen avaamista. Tähän järjestelyyn päädyttiin vuosina 2015 ja 2016 tapahtuneiden ryöstöjen jälkeen.

Ollila oli ensimmäisen ryöstön aikaan itse paikalla.

- Sisälle tuli moottoripyöräkypärää päässään pitänyt aseistettu henkilö. Aseella henkilökuntaa uhannut ryöstäjä ei kuitenkaan onneksi ampunut, vaikkakin hän löi minua aseen perällä päähän. Hän sai saalikseen pienen määrän rahaa.

- Painoimme hälytyspainiketta alle kymmenen sekunnin päästä tapahtumaketjun alkamisesta. Poliisilta kesti kuitenkin yli viisitoista minuuttia saapua paikalle, eli tuokaan puoli ei mennyt oikein kohdalleen. Toisella ryöstökerralla tämäkin asia sujui kuitenkin asianmukaisesti.

Tapahtuma jätti jälkensä Ollilaan. Hän kertoo seuraavansa ihmisiä entistäkin tarkemmin.

- Tarkkaavaisuuteni on lisääntynyt. Huomaan arvioivani ihmisiä etukäteen selvästi aiempaa enemmän.

- Liikkeemme turvallisuustaso nousi tapahtuminen jälkeen uudelle tasolle, enää vastaava ei ole mahdollista, hän vakuuttaa.

Hankalat väärennökset
Kulta- ja hopeakorut, panttilainaamon klassikot.

Kulta- ja hopeakorut, panttilainaamon klassikot. TOMI OLLI

Ollilan kertomat tapahtumat ovat onneksi erittäin harvinaisia. Normaali päivä panttilainaamossa sujuu rauhallisesti.

Ei liene yllätys, että eniten pantataan jalometallia.

- Tilanne on ollut viimeiset kymmenen vuotta melko samanlainen. Pantatusta tavarasta noin 80 prosenttia on kultaa tai hopeaa, eli koruja sekä kelloja.

Toimitusjohtaja kertoo pantiksi tarjottavan ajoittain myös varsin outoja ehdotuksia. Yksi näistä on toisinaan ehdotettu vaimon panttaus.

- Kerromme kuitenkin aina vaimon olevan liian arvokasta omaisuutta jäädäkseen haltuumme, Ollila toteaa.

- Oudommista tarjouksista muistuu menneiltä vuosilta mieleen myös tiekarhu. Kysyessäni, olisiko se kenties silloin tienhoidosta vastanneen yhtiön omaisuutta, loppui puhelu lyhyeen.

Myös väärennöksiä tulee ajoittain tarjolle. Taulujen osalta Suomen Arvopantti asioi esimerkiksi Kansallisgallerian kanssa varmistaakseen teoksen aitouden.

- Taide on ollut viime vuosina kovasti tapetilla, ja aitouden varmistaminen on toisinaan erittäin hankalaa. Olemmekin törmänneet ajan saatossa myös ammattilaisten aitoustodistuksiin, vaikka teos on ollut lopulta väärennös, Ollila kertoo.

Arvokkaimpia vuosien saatossa pantattuja kohteita ovat Suomen Arvopantissa olleet asunto-osakkeet sekä autot.

- Emme kuitenkaan enää juurikaan koskaan panttaa autoja, sillä niiden säilytys vaatii paljon tilaa, Ollila sanoo.

Musiikki näkyy

Suomen Arvopantilla on toimitilat Tampereen lisäksi Kuopiossa. Hämeessä on havaittavissa selkeä erä Savoon nähden.

- Tampereella näkyy Manserockin vahva vaikutus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nytkin pantattuna on lähes 400 kitaraa, vahvistimia, kaiuttimia sekä muita muusikoiden tavaroita.

Muusikoissa on Ollilan mukaan paljon panttilainaamon vakioasiakkaita.

- On varsin tavallista, että muusikko lunastaa soittimensa maksamalla panttilainansa, soittaa muutaman keikan ja panttaa soitimensa uudelleen.

- Muusikot elävät edelleen varsin paljon kädestä suuhun. Eräs muusikko pohti, etteivät keikkahinnat ole kohdallaan, kun huoltoasemaruokailun jälkeen palkkiosta jäi käteen vain kaksikymppinen, Ollila kertoo.

Loppusyksystä Suomen Arvopantti myös myi erään tunnetun bändin arvolevykokoelman.

- Mukana oli erilaisia albumeiden myynnistä tulleita arvolevyjä. Vaikka tämä onkin palveluammatti, ovat tuollaiset hetket ovat hieman ikäviä.

 Tamperelaisen panttilainaamon lunastamattomia esineitä, jotka ovat kaupan.
Tamperelaisen panttilainaamon lunastamattomia esineitä, jotka ovat kaupan. TOMI OLLI

Iloja ja suruja

Panttilainaamon tiskillä koetaan suuria tunteita, onhan taustalla usein taloudellinen ahdinko. Tässä työssä yhteiskunnan synkempi puoli nousee esiin.

- Emme todellakaan ole aina tekemisissä iloisten asioiden kanssa. Vaikka alaamme pidetään usein viimeisenä vaihtoehtona, en aivan allekirjoita sitä, sillä pikavipit ovat tuoneet ihmisille erittäin surullisia tilanteita.

- Asiakaskunnassamme näkyy myös peliongelma. Varsinkin yksinäiset naiset kertovat joskus avoimesti panttaavansa tavaraa päästäkseen pelaamaan.

Panttilainaamossa pyritään auttamaan entuudestaan tuttuja ihmisiä, jotka ovat hoitaneet asiansa.

- On paljon ihmisiä, joille olemme jääkiekkotermein luottopakki. He ovat vastaavasti hoitaneet asiansa aina säntillisesti meidän suuntaamme, eli homma toimii kumpaankin suuntaan.

- Tämä tarkoittaa sitä, että he saavat lainan vaikkapa avaamattomasta laukusta. Tässä kaikki perustuu luottamukseen, sillä tiedämme heidän hoitavan maksuvelvoitteensa säädetyssä kolmen kuukauden ajassa mahdollistaakseen vastaavan jatkossa.

Toimitusjohtaja myöntää ansaintalogiikan jäävän joskus taka-alalle, jos ihmisen hätä on suuri.

- Tällaisia tapauksia on tullut esimerkiksi työttömyyden ja sairauden vuoksi. Kun tällaiset henkilöt tulevat myöhemmin kiittämään saamastaan avusta, tuntuu se hyvältä.

- Emme toki voi mittaamattomasti olla auttajan roolissa, sillä kyseessä on liikeyritys. Jokainen tapaus ja päivä onkin hyvin erilainen, samoin kuin tunneskaala. Teemme työtä inhimillisyyden ja kovan talouden välimaastossa, Ollila pohtii.

Vaikka vastaan tulee rankkojakin paikkoja, hän sanoo nauttivansa työstään.

- Tässä ollaan tekemisissä ihmisten parissa, mikä on tärkeää. On merkittävää kyetä tarjoamaan heille apua elämän mukanaan tuomiin asioihin.

TOMI OLLI