Parjattuun aktiivimalliin tulee muutos aprillipäivänä
Aktiivimalliin tulee ensi maanantaina useita eri muutoksia. Jatkossa muun muassa ammattiliittojen tarjoama koulutus lasketaan työttömille hyödyksi. Johanna Erjonsalo / Arkisto
Paljon keskustelua puolesta ja vastaan herättäneeseen työttömien aktiivimalliin tulee muutoksia 1. huhtikuuta alkaen.
Aktiivisuutta voi kerryttää ensi kuun alusta lähtien myös muiden kuin työvoimaviranomaisten järjestämillä palveluilla. Kela hyväksyy toiminnan aktiivisuudeksi osallistujan toimittaman todistuksen perusteella.
Jatkossa aktiivisuutta kerryttää myös työllistymistä tukeva toiminta, jonka järjestäjiä ovat esimerkiksi kunnat, kuntayhtymät, ammattiliitot, Työttömien Keskusjärjestö tai sen jäsenyhdistykset tai muut julkista rahoitusta saavat rekisteröidyt yhdistykset.
Muutos ei koske heti kaikkia työttömyysetuutta saavia. Uudet toiminnan muodot kerryttävät aktiivisuutta vain, jos 65 maksupäivän tarkastelujakso alkaa 1. huhtikuuta tai sen jälkeen.
Jos etuuden saajan tarkastelujakso alkaa esimerkiksi 26. maaliskuuta, hän voi kerryttää aktiivisuutta uusilla palveluilla vasta seuraavan tarkastelujakson alusta alkaen. Oman tarkastelujakson kertymistä voi seurata Kelan asiointipalvelusta.
Työttömyysetuuden saaja osoittaa osallistumisensa työllistymistä tukevaan toimintaan toimittamalla Kelalle järjestäjän antaman todistuksen. Osallistujan kannattaa varmistaa toiminnan järjestäjältä, hyväksytäänkö toiminta aktiivisuudeksi.
Kelan asiakaspalvelu ei arvioi sitä, hyväksytäänkö toiminta aktiivisuudeksi, vaan Kela hyväksyy toiminnan aktiivisuudeksi todistuksen perusteella. Kelalla ja työttömyyskassoilla on yhteinen todistuslomake, jota osallistuja voi hyödyntää.
Palveluiden järjestäjät voivat ilmoittaa toimintansa suomi.fi-palveluun, josta aktiivisuusehdon täyttäviä palveluita voi jatkossa etsiä. Kaikki tarjonta ei välttämättä ole heti saatavilla suomi.fi-palvelusta, joten tietoa kannattaa hakea myös esimerkiksi suoraan oman ammattiliiton tai -yhdistyksen kautta.
Aktiivisuus on riittävää, jos työllistymistä tukeviin palveluihin osallistuminen kestää tarkastelujakson aikana vähintään 5 päivää. Työllistymistä tukevien palveluiden lisäksi aktiivisuutta voi osoittaa palkkatyöllä, yritystoiminnalla ja opiskelemalla.