tiistai 5. maaliskuuta 2019

05.03.2019 Yritysten perintäkuluissa kohtuuttoman isoja maksuja – Asiakkaat riutuvat pitkittyvissä velkakierteissä: ”Joskus kahden—kolmen vuoden kohdalla velan pääoma alkaa vasta lyhentyä”

Yritysten perintäkuluissa kohtuuttoman isoja maksuja – Asiakkaat riutuvat pitkittyvissä velkakierteissä: ”Joskus kahden—kolmen vuoden kohdalla velan pääoma alkaa vasta lyhentyä”

 
Asiakkaat tekevät entistä useammin ilmoituksia epärehellistä yritystoimintaa tekevistä perintäfirmoista.

Perintä on ollut ennen luvanvarainen elinkeino. Nyt vuoden alussa on tullut lakimuutos, jossa alasta on tullut rekisteröinnin alainen.

Seura haastatteli pienyrittäjää, joka on saanut vastikään todella ison perintämaksun. Siinä velan  pääoma on 359,60 euroa, mutta perintäkulut ovat melkein saman verran eli 238,18 euroa.

”Aivan jäätävät perintäkulut”, pienyrittäjä kommentoi Seuralle.

Lasku on tullut isosta perintäfirmasta Ropo Capitalista.

Ilmoituksia Ropo Capitalin kohtuuttomista perintäkuluista

”Meille on tehty useita ilmoituksia Ropo Capitalin kohtuuttomista perintäkuluista ja yhtiöllä on  vireillä useita valvonta-asioita kyseistä menettelyä koskien. Asiasta on tulossa päätöksiä  lähiviikkoina”, aluehallintaviraston ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén sanoo.

Sanktio voi olla varoitus, määräaikainen toimintakielto tai lopullinen toimintakielto alalla.

Alektumilta lupa pois – laskutti perintäkuluja ajalta ennen lakiuudistusta

Alkuvuodesta Alektum-perintäyritys menetti juuri lupansa toimia perintäalalla.

Keskikokoinen perintäyritys peri kohtuuttoman suuria perintäkuluja jopa kuluista, jotka olivat aiheutuneet jo  ennen 2013 lakiuudistusta.

”Ennen vuotta 2013 laissa ei ollut, kuinka monta perintälaskua saa lähettää kuluttajalle. Sen takia vanhemmissa tapauksissa on tullut ilmi jonkin verran, että kuluttajalle on aiheutettu kohtuuttomia kuluja lähettämällä perusteettomasti samasta saatavasta jopa kymmenen maksullista maksuvaatimusta”, Anna-Emilia Sirén kertoo.

Puolentoista vuoden maksamisenkaan jälkeen ei velan pääoma ole lyhentynyt

Työssäkäyvä nainen kertoo Seuralle maksavansa hyvin vanhoja perintämaksuja edelleen: hänelle on kertynyt 6 000 euroa velkaa ulosottoon, jota hän on maksanut palkastaan jo puolitoista vuotta ilman, että velan pääoma on lyhentynyt.

Maksut menevät perintäkuluihin, ulosottokuluihin ja korkoihin – ja uusia maksuja tulee edelleen ulosottoon.


”Tämä on kierre. Minulle on sanottu, että joskus kahden—kolmen vuoden kohdalla velan pääoma vasta alkaa lyhentyä”, nainen sanoo Seuralle.

Perintä ennen luvanvarainen elinkeino

Annomen-perintäfirma on ostanut Alektumin perintäliiketoiminnan. Annomen jatkaa toimintaa ilman toimintalupaa, miten se on mahdollista?

”Perintä on ollut ennen luvanvarainen elinkeino. Nyt vuoden alussa on tullut lakimuutos, jossa alasta on tullut rekisteröinnin alainen. Vanhoilla luvallisilla yrityksillä on puolen vuoden siirtymäaika hakea rekisteriin. Annomen on luvallinen yritys. Meidän arvioitavaksi tulee heidän toimintansa rekisterilainmukaisuus, kun he hakevat aikanaan rekisteriin”, Sirén sanoo.

Aluehallintovirasto valvoo siirtymäajalla oleviakin yrityksiä.

”Monilla on sellainen käsitys, että luvan edellytykset olisivat keventyneet lainmuutoksessa, mutta se ovat tiukentuneet. Nykyisin vaaditaan kattavammin luotettavuutta ja vakavaraisuutta ja perintätoimiston vastaavalla henkilöllä pitää olla koulutuksen kautta osoitettu lainsäädännön tuntemus, ennen riitti merkonomin koulutus tai työssäoppimisen kautta saatu pätevyys.”

Päätoimisia perintäyrityksiä on Suomessa 20—30, mutta moni tilitoimisto ja lakiasiaintoimisto harjoittaa perintää sivutoimisesti.

Ilman rekisteröintiä perintää saavat harjoittaa muun muassa asianajajat, koska heitä valvoo asianajajaliitto – ja kaikki yritykset omien saatavien perinnässä. Jos perii omia saatavia, saa maksuvaatimuksista vaatia vain viisi euroa.

Paljon varoituksia perintäyrityksille – suuret perintäkulut useimmiten syynä

Parin viime vuoden aikana useat isotkin perintäyritykset ovat saaneet varoituksia
aluehallintavirastolta. Yleensä varoitus on tullut kohtuuttomien suurista perintäkuluista.

Vuonna 2017 varoituksen saivat Suomen suurimmat perintätoimistot Intrum Justitia ja Lindorff Oy sekä Ropo Capitaliin fuusioituneet Ropo Group, KTC Finland ja Visma PPG Oy.

Viime vuonna varoituksia saivat Lindorff Oy eli nykyinen Lowell Suomi oy, toimiluvan menettänyt Alektum, Ok Perintä Oy ja Suomen Perintätoimisto Oy eli nykyinen Axactor Finland Oy.

Ovatko liian suuret perintäkulut alan ongelma?

Lain mukaan eivät voi olla, sillä kuluttajien perintäkuluista on säädetty tarkkaan.

Esimerkiksi alle 100 euron laskusta ei saa lähettää 14 euroa isompaa perintälaskua, eikä alle tuhannen euron laskusta yli 24 euron perintälaskua. Maksullisia maksuvaatimuksia saa lähettää pääsääntöisesti vain kaksi.

”Ei ole yleistä, että näitä rikottaisiin”, ylitarkastaja Sirén sanoo.

Kohtuuttomien perintäkulujen ongelma onkin isompi yrityslaskujen puolella.

”Vastaavia rajoja ei ole yrityspuolella ja toiminta on sen takia jossain määrin avointa. Tämä on enemmän ongelma-alue”, Sirén sanoo.

14.12.2024 VUODEN 2024 MUISTOJA

 VUODEN 2024 MUISTOJA Tämä vuosi on ollut kaiken kaikkiaan ihan hyvä.  Taloudellisesti pikkasen tiukka, mutta Elisan laskujen kanssa tehnyt ...