tiistai 11. marraskuuta 2014

11.11.2014. EU: Sosiaaliavustusta ei tarvitse maksaa, jos maahan muuttanut ei hae työtä


EU: Sosiaaliavustusta ei tarvitse maksaa, jos maahan muuttanut ei hae työtä
Euroopan unionin tuomioistuin kertoo asiasta tiedotteessaan. Linjaus koskee EU:n kansalaisia, jotka muuttavat toiseen EU-maahan vain, jotta saisivat sosiaaliavustusta.Euroopan unionin kansalaisilta voidaan evätä tietyt sosiaalietuudet, Euroopan unionin tuomioistuin linjaa ratkaisussaan. Tämä koskee kansalaisia, jotka menevät toiseen EU-maahan vain, jotta saisivat sosiaaliavustusta. He eivät myöskään ole "taloudellisesti aktiivisia".

Euroopan unionin tuomioistuin kertoi asiasta tiistaina tiedotteessaan.

Sen taustalla on saksalaistapaus, jossa vastakkain olivat kaksi Romanian kansalaista ja perusturvaetuuksia evännyt viranomainen. Tiedotteen mukaan romanialaisnainen ei ollut hakenut Saksassa työtä, vaikka hän oli hakenut työnhakijoille tarkoitettuja perusturvaetuuksia.

Nainen ja hänen poikansa ovat asuneet Saksassa marraskuusta 2010 lähtien.

Tuomioistuimen mukaan vastaanottava jäsenmaa ei ole velvollinen myöntämään sosiaaliavustusta oleskelun kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Jos oleskelu on kestänyt yli kolme kuukautta mutta alle viisi vuotta, oleskeluoikeuden edellytyksenä on, että unionin kansalaisella, joka ei ole taloudellisesti aktiivinen, on riittävät omat varat, tiedotteessa todetaan.

Tällä on tarkoitus estää se, että maassa olijat, "jotka eivät ole taloudellisesti aktiivisia", käyttävät vastaanottavan valtion sosiaaliturvajärjestelmää toimeentulonsa rahoittamiseksi.

Tuomioistuin katsoi, että romanialaiskaksikolla ei ollut riittäviä varoja eivätkä he siten voineet vaatia oleskeluoikeutta Saksassa vetoamalla EU:n kansalaisia koskevaan direktiiviin.

Yle Uutiset