06.04.2018 Maksuhäiriöisten henkilöiden ennätysmäärä kohosi uudelle tuhatluvulle - Kuluttajat velkaantuvat nyt huolestuttavaa vauhtia

Maksuhäiriöisten henkilöiden ennätysmäärä kohosi uudelle tuhatluvulle - Kuluttajat velkaantuvat nyt huolestuttavaa vauhtia
 
6.4.2018 8:48
KansantalousFinanssi

Maksuhäiriöisten henkilöiden ennätysmäärä kohosi uudelle tuhatluvulle - Kuluttajat velkaantuvat nyt huolestuttavaa vauhtia
Maksuhäiriöisten henkilöiden ennätysmäärä kohosi uudelle tuhatluvulle - Kuluttajat velkaantuvat nyt huolestuttavaa vauhtia
Maksuhäiriöisiä henkilöitä on taas enemmän kuin koskaan ennen, 376 300. Suomen Asiakastiedon rekisterissä on nyt lähes kolme tuhatta henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusia maksuhäiriömerkintöjä tuli 155 000 henkilölle yhteensä 606 000 kappaletta.

Kuluttajat velkaantuvat kasvavassa määrin. Suomen Pankin tilastojen mukaan Suomessa toimivien luottolaitoksien myöntämät kulutusluotot kasvoivat vuodessa 5,7 prosenttia. Suomalaisten luottolaitosten kulutusluotot kattavat noin 80 prosenttia kaikista luotoista, joten suomalaiset velkaantuvat kulutusluotoilla.

Tämän lisäksi tulevat vielä muiden kuin suomalaisten pankkien ja rahoitusyhtiöiden myöntävät luotot.

”Kulutusluottojen ottamisessa ei ole mitään pahaa. Sen sijaan huonoa on, jos kulutusluottoja on liikaa suhteessa omaan kykyyn maksaa luottoja takaisin. Kasvavan velkaantumisen vuoksi kaikkeen luototukseen pitäisi nyt alkaa käyttää parhaita tarjolla olevia käytäntöjä asiakkaan maksukyvyn määrittämiseksi”, korostaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan positiivisen luottotiedon tarvetta ja mahdollisia toteutustapoja. Muhosen mielestä kansalaisten velkaantuminen, erityisesti ylivelkaantumis- ja maksuhäiriöongelma on nyt niin akuutti, että kansallisen edunkin nimissä yrityksiä tulisi kannustaa käyttämään olemassa olevia keinoja ja yhdessä tehdä esimerkiksi positiivisen tiedon jakamisjärjestelmästä kattava.

”Nykyisessä positiivisen luottotietojen jakamisjärjestelmässä on mukana yli 30 kuluttajaluottoja myöntävää yhtiötä. Pankeista on jo mukana Aktia Pankki. Myös moni muu pankki on tulossa mukaan jakamaan positiivista tietoa. Vaikka osallistujien määrä kasvaa tasaisesti, edelleen paljon luottoja myönnetään ilman tästä järjestelmästä saatua tietopohjaa. Liittyminen tähän valmiiseen rinkiin on kuitenkin selvästi nopeampaa ja kustannustehokkaampaa kuin uuden kansallisen rekisterin rakentaminen.”

Kattavat velka- ja tulotiedot tarvitaan digitaalisina

”Tarvitsemme kattavan tavan selvittää luotonhakijan kaikki velat mahdollisimman pian ennen kuin kuluttajien velkaantuminen kasvaa liikaa. Mikäli odotamme vielä uuden rekisterin perustamista, olemme auttamattomasti myöhässä. Asialle pitää tehdä välittömästi jotain”, Muhonen jatkaa.

Vaikka positiivinen luottotieto auttaa ylivelkaantumisen ehkäisyssä erittäin monen kuluttajan osalla, se ei ratkaise kaikkia ylivelkaantumiseen liittyviä ongelmia. Osa maksuhäiriöistä tulee esimerkiksi julkisia palveluita koskevista saatavista, joita varten ei ole tehty luottopäätöksiä, koska palvelut on pakko tarjota. Näihin kuluttajiin ei juuri voida prosessia muuttamalla vaikuttaa. Lisäksi kasvava ryhmä ovat peliongelmaiset ihmiset, jotka velkaantuvat pelaamisen takia.

Toinen keskeinen edistysaskel vastuullisen luotonannon tavoitteiden toteutumiseen olisi digitaalisen tulotiedon hyödyntäminen myös automaattisessa päätöksenteossa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI