12.04.2018Kela rajoittaa toimeentulotukea saavien lääkkeitä, apulaisoikeusasiamies sanoo – ”Valtaosa saa tarvitsemansa lääkkeet maksusitoumuksella”, Kela vastasi


Kela rajoittaa toimeentulotukea saavien lääkkeitä, apulaisoikeusasiamies sanoo – ”Valtaosa saa tarvitsemansa lääkkeet maksusitoumuksella”, Kela vastasi


Lisäselvitysten hankkimiseen annettava aika piteni kahdesta viikosta kuukauteen.
Kela tulkitsee lääkkeiden tarpeellisuutta toimeentulotukiasiakkailla tiukemmin kuin laki, apulaisoikeusasiamies sanoo.

Kela tulkitsee lääkkeiden tarpeellisuutta toimeentulotukiasiakkailla tiukemmin kuin laki, apulaisoikeusasiamies sanoo. (KUVA: ANNA MATILDA VALLI)
Päivi Repo HS
Julkaistu: 12.4. 11:47 , Päivitetty: 12.4. 13:14

KELA on ryhtynyt rajoittamaan toimeentulotukea saavien oikeutta lääkkeisiin. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen kertoo saaneensa tästä useita yhteydenottoja tuoreessa ratkaisussa, joka käsitteli ADHD-lääkkeiden maksamista toimeentulotuesta.

Kantelija oli saanut lääkkeitä vuosien ajan kunnan maksamasta toimeentulotuesta. Kun tuen maksaminen siirtyi Kelalle viime vuonna, Kela maksoi ensin lääkkeet mutta pyysi syksyllä kantelijaa toimittamaan lisäselvityksiä. Muun muassa psykiatrin lausunnon toimittamiseen annettiin kaksi viikkoa aikaa.

Näin tiukasta aikataulusta on kerrottu apulaisoikeusasiamiehelle myös muissa yhteydenotoissa. Niissäkin huomautettiin, että kahdessa viikossa ei välttämättä pääse edes terveyskeskuslääkärille, jonka sitten pitäisi kirjoittaa lähete erikoislääkärille.

KÄYTÄNTÖ muuttui syyskuussa, kun Kela muutti toimeentulotuesta maksettavia lääkkeitä koskevia soveltamisohjeita.

Suurin osa saa edelleen normaalisti maksusitoumuksella lääkkeet, perusvoiteet ja kliiniset ravintovalmisteet, joista maksetaan Kela-korvaus, Kela kertoi. Samalla se ilmoitti alkavansa valvoa, että hyvää hoitokäytäntöä noudatetaan. Se perusti asiantuntijaryhmän arvioimaan hoidon tarpeellisuutta erikoistilanteissa.

Jos hoito poikkeaa yleisestä käytännöstä, Kela tutkii ensin, voidaanko lääkitys myöntää toimeentulotukena. Se kertoo havainneensa, että esimerkiksi testosteronivalmisteita, erektiohäiriölääkkeitä ja eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä on määrätty toimeentulotuen asiakkaille ilman todettua sairautta.

Asiakkaalta voidaan pyytää lisäselvitys, jos hänelle määrättyä lääkettä voi käyttää esimerkiksi päihteenä. Selvityksiä voidaan edellyttää muun muassa vahvoista kipulääkkeistä, lääkekannabiksesta sekä kaikista kokeellisista ja vakiintumattomista hoidoista.

OHJE on syrjivä, apulaisoikeusasiamies sanoo. Kelalla on oikeus pyytää lisäselvitystä, mutta tarve pitää arvioida yksilöllisesti eikä vaatia selvitystä automaattisesti.

Kela ei voi myöskään pyytää toimeentulotukipäätöstä varten selvityksiä asiakkaan diagnoosien perusteista, vuosien takaisista verikoetuloksista tai päihteiden ja lääkkeiden käytön historiasta. Apulaisoikeusasiamiehen saamissa yhteydenotoissa on kerrottu tällaisista pyynnöistä.

Ylipäätään Kela tulkitsee lakia liian tiukasti. Se maksaa toimeentulosta lääkemenoja vain, jos lääke on välttämätön, kun lain mukaan riittää, että lääke on tarpeellinen.

Käytäntö voi johtaa siihen, että ihmisiä jää ilman lääkkeitä, jotka hoitava lääkäri on katsonut tarpeellisiksi. Ainakin yhden ihmisen useita vuosia jatkunut lääkehoito katkesi Kelan linjan muututtua, apulaisoikeusasiamies kertoo.

HYVIEN hoitokäytäntöjen noudattamisen valvominen ei kuulu Kelan toimivallan piiriin, apulaisoikeusasiamies huomauttaa. Jos se havaitsee, että lääkkeitä määrätään puutteellisin perustein, se voi kertoa siitä Valviralle, joka valvoo lääkäreitä.

Kelan asiantuntijalääkäri tai etuuskäsittelijä ei voi myöskään päättää asiakkaan lääkityksestä yli hoitavan lääkärin näkemyksen. Kun niin tehdään vain toimeentulotuen saajien kohdalla, ihmiset joutuvat keskenään eriarvoiseen asemaan.

Valvoessaan lääkemääräyksiä, arvioidessaan lääkemenojen tarpeellisuutta ja oikeudessa riittäviin terveyspalveluihin Kela menetteli virheellisesti, apulaisoikeusasiamies katsoo. Se pyytää Kelaa kertomaan toukokuun puoliväliin mennessä, mihin toimiin kannaotto johtaa.

KELA reagoi apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun nopeasti. Ratkaisu ilmestyi verkossa torstaiaamuna, ja alkuiltapäivästä Kela tiedotti täsmentäneensä ohjeistustaan. Ohjeissa painotetaan lääkkeen tarpeellisuutta, Kela kertoi.

”Valtaosa toimeentulotuen asiakkaista saa tarvitsemansa lääkkeet maksusitoumuksella ilman lisäselvityksiä”, se korosti.

”Asiantuntijalääkäri tai lääkekäsittelijä ei päätä asiakkaan hoidosta, vaan se on aina asiakasta hoitavan lääkärin asia.”

Lisäselvityksen aikamäärää on pidennetty kuukauteen, ja tarvittaessa sitä voidaan jatkaa, Kela kertoi. Lisäselvityksiä pyydetään esimerkiksi silloin, kun lääkkeen tarpeellisuus ei ilmene hakemuksesta tai liitteenä olevan lääkärintodistuksen antamisesta on kauan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI