19.04.2018 Moni jättää jopa välttämättömiä lääkkeitä ostamatta rahapulan takia, selvisi kyselyssä

Moni jättää jopa välttämättömiä lääkkeitä ostamatta rahapulan takia, selvisi kyselyssä
Varsinkin lääkemenot rasittavat suomalaisten taloutta.


Potilasjärjestöjen kyselyyn vastanneista liki kahdestatuhannesta suomalaisesta melkein joka neljäs kertoi tinkineensä ruuasta tai muista välttämättömistä menoista hankkiakseen tarvittavat lääkkeet. (KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA)
Päivi Repo HS
Julkaistu: 18.4. 8:15

SAIRASTAMINEN TULEE MONELLE SUOMALAISELLE taloudellisesti niin kalliiksi, että se rasittaa selvästi taloutta. Tämä todettiin neljän potilasjärjestön tutkimuksessa, jossa kysyttiin sairastamisen kustannuksia.

Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 1 900 Allergia-, iho- ja astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n, Psoriasisliiton ja Reumaliiton jäsentä.

JOKA kolmas vastaaja ilmoitti kokevansa sairautensa suurena taloudellisena rasitteena. Yhtä iso joukko piti rasitetta kohtuullisena.

Rasitteesta eivät kertoneet vain pienituloiset. Keskituloisistakin moni vastasi, että sairastaminen vaikuttaa selvästi talouteen.


VARSINKIN lääkkeet tulevat kalliiksi. Useampi kuin joka neljäs on joutunut pyytämään halvempaa lääkettä, kun on todennut, että suositeltu lääke on liian kallis. Yhtä moni on siirtänyt lääkkeen hankkimista.

Lähes joka neljäs kertoo tinkineensä ruuasta tai muista välttämättömistä menoista hankkiakseen sairautensa hoidossa tarvittavat lääkkeet.

Joka kymmenes on jättänyt lääkkeen hankkimatta, koska siihen ei ollut varaa.

NYKYISEN hallituksen tavoite on ollut vähentää Kelan lääkekorvausmenoja. Säästöt aloitettiin 2016, ja viime vuonna pienennettiin esimerkiksi diabeteslääkkeiden korvauksia.

Lääkekorvausmenot laskivatkin viime vuonna, Kela kertoo. Se korvasi lääkkeitä lähes 1,4 miljardilla eurolla. Rahaa meni 25 miljoonaa euroa vähemmän kuin 2016, ja säästöä tuli varsinkin diabeteslääkkeistä.

PALJON lääkkeitä ostavat saavat helpotusta niin sanotusta lääkekatosta. Se täyttyy, kun ostaa reseptillä lääkkeitä, ravintovalmisteita ja perusvoiteita niin, että niistä maksettava omavastuu nousee yli 605,13 euron.

Sen jälkeen jokaisesta tuotteesta maksetaan 2,5 euron omavastuu.

Tämäkin katto on monelle pitkäaikaissairaalle liikaa. Tutkimuksen vastanneet haluaisivat pilkkoa omavastuun neljään osaan, jolloin siihen olisi paremmin varaa.

Jos tarvitsee paljon kalliita lääkkeitä, alkuvuodesta pitäisi olla käytettävissä ylimääräistä rahaa, jolla voi ostaa lääkkeitä niin, että omavastuun raja ylittyy.

Lääkekatto on käytössä 185 000 suomalaisella.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI