27.12.2017 Hurstin joulujuhlaan saapui yli 1 000 vierasta – "Vähävaraisten joukko on kasvanut" Hurstin sanoin, vähän leipäjonoistakin

Hurstin joulujuhlaan saapui yli 1 000 vierasta – "Vähävaraisten joukko on kasvanut"
Jouluaterian lisäksi joulumieltä Helsingin Messukeskukseen toi iskelmälaulaja Eino Grön.

Heikki Hursti24.12.2017 klo 16:27
 Perinteinen Hurstin vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa jouluaattona.
Perinteinen Hurstin vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa jouluaattona 24. joulukuutaVesa Moilanen / Lehtikuva

Vähävaraisten ja yksinäisten joulujuhla keräsi Helsingin Messukeskukseen jälleen yli tuhat vierasta. Juhlan järjestää Heikki Hursti apuvoimineen.

Tänä vuonna yksi vieraista oli Aaron Ben Suomi, joka on ollut mukana Hurstien vapaaehtoistyössä 50 vuoden ajan. Häntä surettaa Helsingin asunnottomien tilanne.

– Huomasin, että meidän roskalaatikossamme nukkui mies ja porraskäytävässä ylhäällä oli nukkumassa mies. Ei ole kotia ihmisillä, menevät nukkumaan mihin pääsevät.

 Aaron Ben Suomi
Aaron Ben Suomi.Ari Mölsä / Yle
Hurstien työ täyttää tänä vuonna 101 vuotta. Heikki Hurstin ukki Arvo Hursti aloitti työn Helsingin katupoikien parissa vuonna 1916. Heikki Hurstin isä Veikko puolestaan aloitti laupeudentyön 50 vuotta sitten.

– Vaikka sanotaan, että työttömyys on vähentynyt ja on uusi noususuhdanne Suomen maassa, vähävaraisten joukko on mielestäni kasvanut. Se on näkynyt ruokajonoissamme aivan selvästi, näiden sanotaan 10 vuoden aikana, Heikki Hursti sanoo.

– Kun aloitimme työtä, meillä oli ruokajonossa noin 300 ihmistä, nyt on 2 700 –2 800 joka jakokerta. Se on hirveä määrä ihmisiä ja kun ajattelee, että sitä työtä tehdään ympäri Suomea monessa eri kaupungissa, se todistaa, että hätää on, hän jatkaa.

Elämänohje 88-vuotiaalta vieraalta
Heikki Hursti arvioi, että leipäjonot lyhenisivät, jos perusturvaa parannettaisiin.

– Mistä rahat sitten otettaisiin, niin kyllä kai muihinkin on rahaa löytynyt. Jos pätkä asvalttia vedetään. Jokaiseen löytyy rahaa. Mielestäni se on enemmän sellainen tahtokysymys. Toisaalta sitten ajattelen, että jos valtiovallalla ei ole kykyä ja mahdollisuutta lähteä tällaiseen, sieltä käsin voisi olla avittamassa meitä, jotka teemme tätä työtä.

Ennen jouluruokaa Hurstin joulujuhlassa kuultiin puheita ja joululauluja laulaja Eino Grönin tulkitsemana. Juhlan käytännönjärjestelyissä auttoi aiempien vuosien tapaan vapaaehtoisten joukko.

Aira Pakarinen
Aira Pakarinen.Ari Mölsä / Yle
Jouluaterialle saapui myös 88-vuotias Aira Pakarinen ystävänsä kanssa. 85-vuotiaaksi asti vapaaehtoistyötä seurakunnassa tehnyt Pakarinen totesi, että omannäköisen elämän rakentaminen on itsestä kiinni.

– Minun täytyy itse muuttaa elämänlaatua ja elämänasennetta, ei sitä kukaan tee puolesta. Täytyy elää omaa elämää, ja järjestää se mahdollisimman hyväksi, Pakarinen sanoi.

Heikki Hursti lähettää terveisiä eduskuntaan.

KÖYHIEN AUTTAJA HEIKKI HURSTI LÄHETTÄÄ KITKERÄT JOULUTERVEISET EDUSKUNTAAN: VÄHÄVARAISIA KURITETAAN TEIDÄN TAKIANNE ENTISTÄ ENEMMÄN!
25.12.2017 13:04
Seinällä lukee sinivalkoisessa kyltissä: Minun oli nälkä. Pöydillä on leipää, mehuja, makeisia, kissanruokaa, hammastahnaa, suodatinpusseja... Lisäksi on kymmeniä lihalaatikoita, rullakkoja ja jätesäkkejä täynnä vaatteita. Tuttu näky Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Hurstin Valinnassa.

– Tänään on tavarantuontipäivä, tavaraa tulee lahjoittajilta. Nyt lajitellaan, että huomenna voidaan taas auttaa ihmisiä, Heikki Hursti sanoo, ja ohjeistaa samalla vapaaehtoisia työntekijöitään.


TUHANNET JONOTTAVAT
Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry on avustanut suomalaisia vähäosaisia jo 50 vuotta. Nykyään toiminnasta vastaa perustajaparin poika Heikki Hursti, jonka tytär Sini jatkaa myös auttamisen perinnettä.

– Ihmisillä on hätä. Jakopäivinä asiakkaita käy pahimmillaan noin kolme tuhatta. Palkkapäivien lähellä luku on noin 2 500, Heikki kertoo.

Hurstin Valinta jakaa ruokaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina aikoina vapaaehtoiset purkavat ruokakuormia ja pakkaavat ruokakasseja.
Hurstin Valinta jakaa ruokaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina aikoina vapaaehtoiset purkavat ruokakuormia ja pakkaavat ruokakasseja.
Hurstin Valinnan ulkopuolella Helsingin Kalliossa on pitkät jonot aina ruoanjakopäivinä.
Vaikka ruoka-apu on tärkein syy seisoa leipäjonossa, moni tulee hakemaan Hurstin Valinnasta myös yhdessäoloa ja sosiaaliapua.

– Täällä tavataan samassa elämäntilanteessa olevia ja jaetaan kokemuksia köyhyydestä.

Lisäksi tänne jalkautuu viikoittain Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijöitä. He tuovat apua juuri sinne, missä sitä tarvitaan ja missä kynnys hakea apua on pieni, Hursti kertoo.

TERVEISET ARKADIANMÄELLE
Jotain suomalaisten ahdingosta kertoo se, että Heikki jakaa joka viikko ainoastaan leipää noin viisi tuhatta kiloa. Hedelmiä ja vihanneksia menee toinen mokoma.

– Täällä käy kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Äitejä lapsineen, viisikymppisiä työelämästä pudonneita, opiskelijoita ja suurimpana ryhmänä eläkeläisiä, Heikki sanoo.

Kaikennäköistä porukkaa siis. Heikki esikuntineen tekee tärkeää avustustyötä laajan kansanosan parissa.
Hurstin Valinta jakaa ruokaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina aikoina vapaaehtoiset purkavat ruokakuormia ja pakkaavat ruokakasseja.

Hurstin Valinta jakaa ruokaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Muina aikoina vapaaehtoiset purkavat ruokakuormia ja pakkaavat ruokakasseja.
– Tämä on tekohengitystä. Kyllä valtiovallan pitäisi pitää huolta omistaan.

Heikillä onkin tulikivenkatkuisia terveisiä Arkadianmäelle.

– Toivoisin, että valtiovallan taholta tulisi asiaan muutos. Tai onhan se tullutkin, vähäosaisia kuritetaan entistäkin enemmän.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI