05.12.2017 Kela pilaa joulun, pettyneet asiakkaat parahtavat - näin veronpalautus syö toimeentulotukea

Kela pilaa joulun, pettyneet asiakkaat parahtavat - näin veronpalautus syö toimeentulotukea

Tiistai 5.12.2017 klo 11.40   

Veronpalautus pienentää toimeentulotukea, koska se luetaan toimeentulotukiasiakkaan tuloksi. Ongelmatilanteessa Kelan päätökseen voi hakea muutosta.

Osa perustoimeentulotukea saavaista saa Kelalta joulukuussa aiempia laskemia pienemmän tukisumman, koska veronpalautus lasketaan tuloksi.
Jos asiakkaalle tulee tästä ongelmia, ja hänellä on perustoimeentulotukeen oikeuttavia menoja, hän voi hakea päätöksen tarkistusta esittämällä selvityksen kyseisistä menoista.
 Osa toimeentulotukiasiakkaista saa joulukuussa pienemmän tukisumman kuin odottivat, koska veronpalautus pienentää tukisummaa. Etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo, että asiakkaille on kerrottu tästä jo syksyllä verotuksen valmistuttua.
Osa toimeentulotukiasiakkaista saa joulukuussa pienemmän tukisumman kuin odottivat, koska veronpalautus pienentää tukisummaa. Etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo, että asiakkaille on kerrottu tästä jo syksyllä verotuksen valmistuttua. (TIMO MARTTILA)

Tiistai on monen verovelvollisen ilon päivä, kun tilille kopsahtaa viime vuodelta maksettu ylimääräinen vero.

Veronpalautuksesta ei kuitenkaan ole aihetta riemuun heillä, jotka saavat toimeentulotukea ja joille Kela on tehnyt tukilaskelman pidemmäksi ajaksi. Koska veronpalautus luetaan toimeentulotukiasiakkaan tuloksi, se pienentää joulukuussa maksettavaa toimeentulotukea..

Iltalehti on saanut useita tuohtuneita yhteydenottoja tähän käytäntöön pettyneiltä lukijoilta, joista osa syyttää Kelaa joulun juhla- ja lahjasuunnitelmien pilaamisesta.

- Nyt joudutaan sitten perumaan jo näitä tehtyjä päätöksiä ja jo myönnettyjä rahoja ei saadakaan. Kannattaa olla huolissaan, jos saa nyt puhelun Kelalta. Kannattaa kysellä Kelalta mikä nyt meni pieleen, kertoo eräs muuttuneeseen päätökseensä pettynyt.

Hän epäilee, että Kela on tehnyt virheen ja kysyy, eikö Kelassa muistettu, että ihmisille tulee veronpalautuksia.

Asiakkaille tieto tarkistuksesta
Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo, että kyse ei ole virheestä tai unohduksesta. Kela sai verottajalta tiedon veronpalautuksista heti kun verotus valmistui, ja palautuksen vaikutuksesta toimeentulotukeen mainittiin syksyllä asiakkaille annetuissa päätöksissä.

- Tokihan asiakkaita on tiedotettu jo aiemmin, että mahdollinen veronpalautus huomioidaan heille tulona. Asiakkaisiin on nyt uudelleen oltu yhteydessä, ja heille on kerrottu tarkistuksen tarpeesta, Valkonen sanoo.

Kela pyrkii tekemään toimeentuloasiakkaalle päätöksen pidemmälle ajalle, jotta asiakkaan ei tarvitse hakea toimeentulotukea joka kuukaudelle erikseen. Tämän toivotaan vähentävän myös Kelan työtä.

Joulukuussa päätöksen loppusummaan vaikuttaa kuitenkin veronpalautus, joka voi vähentää Kelasta maksettavaa summaa jonkin verran tai jopa merkittävästi. Aina tuki ei kuitenkaan vähene.

- Jos palautus menee kokonaan tai osittain ulosottoon, sitä ei siltä osin oteta huomioon tulona, Valkonen muistuttaa.

Palautus voi olla jopa niin iso, että se vie kokonaan oikeuden toimeentulotukeen joulukuussa. Tähän vaikuttavat mm. perheen koko ja se ja mitä toimeentulohakemuksessa huomioitavia menoja taloudessa on.

- Siitä tehdään laskelma ja sen mukaan lopputulos määräytyy.

Kunnan päätös marraskuulle
Koko maan tasolla sellaisia talouksia, joiden toimeentulotukipäätös on tehty pidemmälle ajalle ja jota veronpalautus voi siksi vähentää, on noin 20 000.

- Etelä-Suomen vakuutuspiirissä luku on 12 000, Valkonen kertoo. Hän kuitenkin painottaa, että läheskään kaikissa tapauksissa veronpalautus ei ole johtanut mihinkään eli "tuen määrä on pysynyt ennallaan tai pienentynyt vain jonkun verran". Kaikkiaan toimeentulotukiasiakkaita oli lokakuussa noin 145 200 kotitaloutta koko valtakunnassa, määrä vaihtelee jonkin verran kuukausittain.


- Ja täytyy muistaa, että toimeentulotuki on viimesijainen etuus, Valkonen painottaa tuen luonnetta.

Jotta maksetun tuen pienentymisestä ei tulisi asiakkaalle yllätyksenä, Kela on ollut yhteydessä asiakkaisiinsa.

- Olemme olleet yhteydessä asiakkaisiin siitä, että meillä on tieto veronpalautuksesta ja toimeentulotukipäätöstä pitää tarkistaa tämän tulon osalta.

Yhtenä syynä siihen, että tukipäätösten tarkistaminen on yllättänyt toimeentulotukiasiakkaat, Valkonen pitää sitä, että aiemmin perustoimeentulotuen maksoi kunta, ja silloin päätökset tehtiin usein vain marraskuulle asti. Mahdollinen veronpalautus otettiin huomioon uutta laskelmaa tehtäessä.

- Me pyrimme tekemään pidempiä päätöksiä aina kun mahdollista, jotta asiakkaan ei tarvitse hakea joka kuukausi uudelleen. Pidemmän päätöksen saanut asiakas vain ilmoittaa Kelalle, kun on olosuhdemuutoksia esimerkiksi tuloissa ja menoissa. Jos asiakkaalla on vaikkapa vaihteleva palkka, silloin ei voida tehdä pidempää päätöstä.

Tarkistus on mahdollinen
Nyt on kuitenkin käynyt niin, että ainakin osa toimeentuloasiakkaista on sellaisia, jotka eivät osanneet varautua toimeentulotuen pienentymiseen.

- Varmaan voidaan Kelassa parantaa viestintää tulevaisuutta silmällä pitäen, Valkonen arvioi.

Jos pienentynyt tuen määrä aiheuttaa ongelmia, tuen saajalla saattaa olla mahdollisuus hakea muutosta päätökseen.

- Jos on perustoimeentulotukeen kuuluva meno kuten sairaalalasku tai lääkekuluja, silloin voi hakea tukeen tarkistuksen ja kyseinen meno huomioidaan perustoimeentulotukilaskelmassa. Menoista pitää toimittaa vain tosite Kelaan. Ja asiakkaalla on mahdollisuus hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnasta, Valkonen neuvoo.

Kelalla oli viime viikolla ongelmia lääkemaksusitoumuksien toimittamisessa apteekeille. Sen vuoksi kaikki asiakkaat eivät ole saaneet hankittua lääkkeitään. Valkonen kertoo, että ongelma johtui tietoteknisestä virheestä. Sen vuoksi tietokoneajo ei onnistunut eikä kaikkia maksusitoumustietoja pystytty välittämään apteekkeihin.

- Virhe on paikannettu ja sen ei pitäisi enää toistua. Viime perjantaina kello 17 saatiin siirrettyä loputkin tiedot ja kaikkien maksusitoumustietojen pitäisi olla nyt apteekeissa.

SOILA SARONIEMI
soila.saroniemi@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI