02.11.2016 Merjalle jää kuukaudessa ruokaan ja elämiseen 235 euroa: ”Tilanne on romahtanut totaalisesti”

Merjalle jää kuukaudessa ruokaan ja elämiseen 235 euroa: ”Tilanne on romahtanut totaalisesti”

Julkaistu: 2.11. 15:57

IS haastatteli vuosi sitten suomalaisia köyhiä. Yksi haastatelluista oli Merja, joka kertoo, mitä hänelle kuuluu nyt.
Rankan parisuhteen jälkeen pitkäaikaisesta masennuksesta toipuva viisikymppinen Merja sai vuosi sitten kuntoutustukea 750 euroa kuussa ja hänen eläkeläisen asumistukensa oli 300 euroa. Suurimman siivun tuloista vei 630 euron vuokra. Velkajärjestely haukkasi kuukausittain 170 euroa, puhelinlasku oli kuussa noin 30 euroa. Sähkölasku oli kerralla noin 80 euroa.

Mitä kuuluu nyt?

– Tilanne on romahtanut totaalisesti, viisi vuotta sitten masennukseen sairastunut Merja kertoo.

Merja aloitti viime vuonna kuntouttavan työkokeilun, ja kävi töissä kolmena päivänä viikossa. Päiväpalkka oli 10 euroa ja työkokeilun kesto 250 päivää.

– Rytmin löytyminen oli vaikeaa vaikka koin työstä iloakin. Toisaalta se turhautti, että minulla on vankka ammattitaito, ja nyt jouduin tekemään työtä periaatteessa ilmaiseksi. Työpaikka ei tule koskaan työllistämään minua.

Kesken kuntouttavan työkokeilun Merjan masennusoireet palasivat voimakkaampina. Lisäksi hänellä on fyysistä kipua aiheuttavia vaivoja, joita tutkitaan parhaillaan.

– Kun terveys alkoi reistata, kävin töissä yhden päivän kokeilemassa ja tulin sen jälkeen kotiin itkemään.

Kuntouttavasta työkokeilusta kuukausittain tullutta noin 120 euron summaa ei ole tullut nyt kahteen kuukauteen sairausloman vuoksi.

– Olen sairauslomalla ainakin marraskuun puoliväliin. Sitten katsotaan, että pääsisinkö työkyvyttömyyseläkkeelle.

Maaliskuussa Elo ja Kela päättivät lopettaa Merjan kuntoutustuen maksamisen. Hän siirtyi Kelan minimikuntoutusrahalla, siitä jää Merjalle 570 euroa. Eläkeläisen asumistuki poistui ja Merja siirtyi yleisen asumistuen piiriin, se on 320 euroa.

Siinä ovat Merjan tämän hetken tulot.


Poika perheineen on tulossa jouluksi tänne ja se mietityttää, että millä sen joulun pyöräyttää.
890 euron tuloista menee vuokraan 550 euroa. Hän muutti halvempaan asuntoon, sillä aiempi 650 euron vuokra kävi ylivoimaiseksi.

Jäljelle jäävästä 340 eurosta hän maksaa sähkön, veden, netin ja puhelinlaskun. Ne ovat yhteensä noin 105 euroa.

Kuukausittain Merjalle jää ruokaan ja kissoilleen 235 euroa. Se on alle 60 euroa per viikko.

– Nyt kun sanoit summan ääneen, niin kyllä se pieni on. Etenkin kun ajattelee aikaa, jolloin olin töissä, ja päiväpalkka huiteli 100 euron tuntumassa.

Velkaneuvonnassa katsottiin, että Merjan maksukyky on miinuksella 285 euroa, eikä häneltä peritä euroakaan. Velkajärjestely jatkuu vuoteen 2018.

Taloudellinen niukkuus vaikuttaa henkiseen jaksamiseen.

– Tässä on joka päivä miettiminen, että miten tässä jaksaa sinnitellä ja tapella näiden eri instanssien kanssa. Olen valittanut siitä, että kuntoutustuki katkaistiin kesken kaiken, mutta siinä voi mennä 7-8 kuukautta. Kyllähän se pistää puremaan kynsiä, että miten tässä käy, Merja myöntää.

Tässä tilanteessa Merja toivoo pääsevänsä työkyvyttömyyseläkkeelle.

– Sitten loppuisi tämä paperisota ja ihmettely siitä, että mistä saan ruokaan rahaa.

Ostaakko ruokaa itselleen vai kissoille?

Tämän vuoden aikana Merja on hakenut kolmesti toimeentulotukea ja saanut sitä kahdesti 65 euroa.

– En tiedä mihin tämä päätös perustuu, sillä eikö yhdellä ihmisellä pitäisi jäädä kulujen jälkeen se 470 euroa. Kyllä se taitaa olla tuulella käyvä tämä Oulun toimisto.

Toisinaan Merja saa ruoka-apua Apua ja iloa oululaisille –ryhmän kautta. Kaupasta hän ostaa itse leipää, maitoa, leikkelettä ja jotain ruokaa. Kaurapuurokuureja tulee välillä pakostakin.

– Ei voi sanoa, että olisin nälkää nähnyt, mutta yksipuolista tämä on.

Toisinaan tulee tilanne, että Merjan pitää valita ostaako ruokaa kissoilleen vai itselleen. Silloin hän ostaa kissoille.

– Kauhulla ajattelen sitä, että jos kissat sairastuvat ja ne pitää viedä eläinlääkäriin, Merja toteaa.

Merja käy säännöllisesti Mielenterveystoimistossa juttelemassa. Siitä on hyötyä myös elämäntilanteen hallinnassa.

– Muuten päivät kuluvat samaan malliin. Olla öllöttelen. Olen kotona aika paljon, eikä sosiaalista elämää juuri ole, Merja myöntää.

Taloudelliset haaveet ovat maltilliset.

– Jos saisin edes parisataa euroa lisää kuussa, sillä jo tekisi paljon. Työn saanti näillä pitkillä sairauslomilla tässä maailmantilanteessa on sellaista, että en minä siellä ensimmäisenä valintajonossa ole. En tosin usko, että minulla juuri nyt olisi resursseja jaksaakaan kokopäivätyössä.

– Poika perheineen on tulossa jouluksi tänne ja se mietityttää, että millä sen joulun pyöräyttää, tuore isoäiti toteaa.

Merjan nimi muutettu.
Heidi Hietala

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI