13.11.2016 TUKIEN VIIDAKOSSA

Tukien viidakossa eksyy helposti.
Invalidiliitosta saa apua 0200 1234  klo 13-17 (to)
Ota yhteyttä sosiaaliasiamieheen
tai paikalliseen invalidiyhdistykseen
Kunnan perusturvakeskus / sosiaalikeskus
Perheneuvolat

Ihan perus tuet varmaankin moni osaa hakea.

Kela :
asumistuki
elatustuki
lääkekatto, maksukatto lääkkeistä 610,37 €/2016
matkakulut , omavastuu 25 € per matka, vuosittainen  omavastuu 300€/2016
vammaistuki , perus 92,94€, korotettu 216,87 €, ylin 420,51 €
eläkettä saavan hoitotuki, kotona asumiseen ja siellä tapahtuvan hoitoon
yleinen asumistuki
eläkkeensaajan asumistuki
vaativa lääkinnällinen kuntoutus
lapsilisä
vanhempainraha
Kelan sivuilta :
Lapsiperheet
Lapsen vanhemmilla on oikeus äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan. Tukea voi saada myös kansainvälisestä adoptiosta aiheutuviin kustannuksiin. Jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta Kela maksaa kuukausittain lapsilisää. Yksinhuoltaja saa lapsilisän korotettuna. Pienten lasten hoitoa Kela tukee kotihoidon tai yksityisen hoidon tuella.

Opiskelijat
Kela maksaa opiskelijalle kuukausittain opintorahaa ja asumislisää. Opintorahaa voi saada lukio- ja ammatillisista opinnoista aina korkeakouluopintoihin saakka. Sekä opiskelijan omat että nuorempien opiskelijoiden kohdalla vanhempien tulot vaikuttavat opintorahan määrään. Opintotukeen kuuluu myös opintolaina, jonka valtio takaa.

Työttömät
Kelasta saavat perusturvan ne työttömät, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan tai joiden kassan maksama päiväraha on päättynyt. Kelan hoitamaa työttömyysturvaa ovat peruspäiväraha ja tarveharkintainen työmarkkinatuki. Työvoimapoliittisen koulutuksen ajalta työtön voi saada Kelasta koulutustukea.

Eläkeläiset
Kela maksaa peruseläketurvana kansaneläkettä silloin, kun henkilön työeläke tai yrittäjätoimintaan perustuvat eläkkeet jäävät pieniksi tai hän ei saa niitä lainkaan.

Kansaneläkkeen lisäksi Kelan hoitamaa eläketurvaa ovat eläkkeensaajan asumistuki, eläkettä saavan hoitotuki, lapsikorotus sekä rintamalisät. Niitä voi saada, vaikka ei saisikaan Kelasta eläkettä.

Asevelvolliset
Kela maksaa sotilasavustusta varusmiespalveluksessa tai siviilipalveluksessa olevalle asevelvolliselle sekä hänen puolisolleen ja lapsilleen. Sotilasavustuksena voi myös saada vakinaisen asunnon kohtuulliset asumismenot ja opintolainojen korot.

Asumisen tuet
Jotta pienituloisilla olisi mahdollisuus asua kohtuullisen hyvätasoisissa asunnoissa, he voivat saada Kelasta asumistukea osaan asumismenoistaan. Asumistukea saa sekä vuokra- että omistusasunnon menoihin. Osa asumiskustannuksista on kuitenkin maksettava aina itse.

Sairastaminen
Yleinen sairausvakuutus korvaa sairaudesta aiheutuvia kuluja. Potilaalla on mahdollisuus valita, käyttääkö hän julkisia vai yksityisiä terveyspalveluita.

Sairausvakuutuksesta Kela korvaa potilaalle osan yksityislääkärien palkkioista ja yksityisten hoitopaikkojen tutkimus- ja hoitokuluista. Myös yksityisestä hammashoidosta saa korvausta. Lisäksi Kela maksaa korvausta omavastuuosuuden ylittävistä matkakuluista sekä lääkärin määräämistä lääkkeistä.

Kun sairastunut ei voi tehdä työtään, sairauspäiväraha korvaa hänen ansionmenetystään. Jos työnantaja maksaa palkkaa sairausajalta, Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajalle.

Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvilla henkilöillä on oikeus sairaanhoitoon oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka saa maksutta Kelasta.

Vammaistuet
Vammaisille ja pitkäaikaissairaille Kela maksaa vammaistukea tai eläkettä saavan hoitotukea, jotta heidän olisi helpompi selviytyä jokapäiväisestä elämästään. Tuen määrät on porrastettu sairauden aiheuttaman haitan ja kustannusten perusteella.

Kuntoutus
Kuntoutus säilyttää ja parantaa sairastuneen tai vammautuneen henkilön työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua. Kela korvaa ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen kuluja.

Kela tukee myös muuta kuntoutusta, jota toteutetaan eduskunnan vuosittain myöntämän määrärahan turvin.

Kuntoutusajan toimeentuloa turvaa kuntoutusraha.

Omaisen kuolema
Kun puoliso tai lapsen isä, äiti tai muu huoltaja kuolee, lakisääteiset perhe-eläkkeet turvaavat lesken ja lasten toimeentuloa. Perhe-eläkkeitä saa sekä Kelasta että vainajan työeläkelaitoksesta. Myös tapaturma- ja liikennevakuutuksesta maksetaan perhe-eläkkeitä.

Pienituloinen leski voi saada Kelasta myös eläkkeensaajan asumistukea tai yleistä asumistukea.

Muutto Suomeen tai muutto ulkomaille
Kelan hoitaman sosiaaliturvan piiriin kuulumisen edellytyksenä on yleensä, että hakija asuu vakinaisesti Suomessa. Suomeen muuttavan henkilön katsotaan asuvan Suomessa maahan tulosta lähtien, jos hänen tarkoituksenaan on jäädä tänne vakinaisesti asumaan. Suomesta ulkomaille muuttanut henkilö ei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Ulkomailla tilapäisesti, enintään vuoden, oleskelevaa pidetään Suomessa asuvana ja Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvana henkilönä.

Työnantajat
Kela korvaa työnantajille työterveyshuollon ja sen lisäksi järjestetyn sairaanhoidon kustannuksia. Jos työntekijä saa palkkaa lakisääteisen vapaansa ajalta, Kela maksaa sairaus- ja vanhempainpäivärahan sekä kuntoutusrahan suoraan työnantajalle. Kela korvaa myös perhevapaiden aikana kertyneen vuosiloman kustannuksia työnantajalle.



Kunta :
vapautus terveydenhoitokuluista
palveluseteleitä
henkilökohtainen apu
omaishoidontuki

Kunta perusturvakeskus:
toimeentulotuki
harkinnanvarainen toimeentulotuki
täydentävä toimeentulotuki
sosiaaliluototus




Kunnalliset terveyskeskukset:
maksukatto terveydenhoitokuluista  691,00€/2016
hoitotarvikkeita, kotona tapahtuvaan pitkäaikaiseen sairauden hoitoon

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI