5.8.2015 Kommentteja kertyi muutamissa tunneissa lähes 400 "Ilmiö jopa 4500 €/kk tienaavista ”köyhistä rikkaista” kuumensi tunteita:"

Ilmiö jopa 4500 €/kk tienaavista ”köyhistä rikkaista” kuumensi tunteita: ”Saa olla aika tumpelo”


Osa IS:n lukijoista on sitä mieltä, että köyhyysloukussa elävä hyvätuloinen saa syyttää tasan itseään. Osa taas syyttää yhteiskuntaa ja verottajaa.


IS:n juttu ”köyhät rikkaat” -ilmiöstä herätti runsaasti keskustelua. Ilmiö nousi vahvasti esiin noin vuosi sitten, jolloin asiasta kertoi Helsingin Sanomat. ”Köyhien rikkaiden” joukossa voi olla jopa yli 4500 euroa kuukaudessa ansaitsevia. He ovat ottaneet liikaa lainaa, eivätkä sitten selviäkään niiden maksusta.

Kommentteja kertyi muutamissa tunneissa lähes 400. Suuri osa oli sitä mieltä, että on ihmisen oma vika, jos hän ei pärjää 4500 euron kuukausituloilla.

Nimimerkki .kun naapuri kurkkii kommentoi: ”No jos ongelmat ovat itseaiheutettuja, niin ei se heitä köyhäksi tee. Vaikeaksi elämän tekee lainalla hankitutut asunto, BMW, ja vene pitää tietysti olla. Muotivaatteet ja kampaajat ja silleen. Etelän ja pohjoisen lomilla pitää käydä jne. Köyhä on se, jolla on pienet tulot tai eläke. Ei omaisuutta tai työtä”.

Samaa mieltä olivat Hara754 ja money, money

– Jos ei 4500e/kk saa elämäänsä järjestykseen niin on rahankäytössä aika tumpelo. Pitäisikö ehkä joskus katsoa hintaa ja verrata niitä tuloihin ennen ostopäätöstä? Samaa tasoa rahankäytössä pikavippidokujen kanssa tämä ns. varakkaampi väki. Nyt heti kaikki mulle vaikka velaksi. Luulisi lääkiksen tai oikeustieteellisen käyneen hallitsevan peruskoulumatematiikan, Hara754 kirjoitti.

– Kiva, että on paikka, joka pelastaa hyvätuloiset rahapulasta. Oishan se kamalaa, jos loman joutuisi viettää kotona ja jouluna joutuisi tyytyä halvempiin lahjoihin tai jopa sanoa puolisolle ja lapsille, että tänä vuonna ei ole varaa kalliisiin lahjoihin. Meillä matalapalkkaisilla toi on arkea, ei ulkomaille tänäkään kesänä. Onko se oikeasti niin vaikeaa käsittää, että kun on maksettu pakolliset kulut, sitten katotaan paljonko jää loppukuun törsäilyyn! Ai niin, mut kun naapurit on lähös ulkomaille, money, money kirjoitti.

Nimimerkki Rahanmenolla ei rajoja kirjoitti: ”Eihän tuossa ole kysymys mistään muusta kuin järjen köyhyydestä. Kyllähän isotkin rahat loppuvat, jos rahankäyttö on täysin holtitonta”.

Realistinen nihilisti huomautti, että asunnon voi vaihtaa halvempaan.

– Ei löydy ymmärrystä kyseisiin tilanteisiin hankkiutuneelle. Jos asunto on liian kallis, se pitää vaihtaa halvempaan. Sama pätee muihinkin asioihin, elämä on mitoitettava tulojen mukaan. Jos sitä "länsimaista elintasoa" ei pysty pitämään yllä niin silloin ei pidä!

”Köyhät rikkaat” saivat myös ymmärrystä

Kaikki eivät kuitenkaan lähteneet hutkimaan ”köyhiä rikkaita” surkeasta taloudenpidosta. Monien kommentoijien mielestä myös suomalaisesta yhteiskunnasta löytyy vikaa, erityisesti verotuksesta.

– 4500e/kk tuloilla puolet menee jo veroihin. Pääkaupunkiseudulla jos yksin asuu, niin ei tuolla herroiksi elele. Etenkin jos esimerkiksi lapsia, kirjoitti nimimerkki Puhutaan nettotuloista.

– Sattuneesta syystä tämän vuoden aikana tuloni nousivat väliaikaisesti, mutta niistä rahoista ei ole paljon hyötyä koska, verottaja vie käytännössä puolet kaikista tuloista, joten olen siis "hyvätuloinen köyhä" jonka suurin menoerä on verot, kirjoitti nimimerkki Suomessa ryöstöverotus.

Nimimerkki Sairas systeemi kirjoitti, että tunne on hänellekin tuttu.

– Tuttu tunne. Oma palkka 4500, mutta mitään ei jää käteen. Verottaja rankaisee ensin kovasti ja sitten pitää käteen jäävällä osalla hoitaa arjen kulut ja niitähän parin lapsen kanssa riittää: asuminen, auto, ruoka, päivähoito, vakuutukset ym. Ilman luottokortteja oltaisiin kuoltu nälkään jo moneen kertaan. Vaimo oli pari edellistä vuotta peruspäivärahalla/koulutuksessa äitiyslomien jälkeen. Nyt pääsi onneksi töihin joten tilanne helpottaa. Sen minä vaan sanon että suurin epäkohta suomessa on tuloverotus joka ei ota mitenkään huomioon puolison tuloja tai huollettavien lasten lukumäärää. Kannatan perheverotukseen siirtymistä!

Löytyi heitäkin, joille ratkaisu on ollut tietoinen. Esimerkkinä nimimerkillä Tuhluri kirjoittanut lukija.

– Reilu neljä tonnia kilahtaa tilille joka kuukausi, mutta siltikin kuun vika viikko on aina yhtä kituuttamista. Korttiluotot tapissa. Pitää olla autoa, prätkää, villakangaspukuja sekä 300€ kenkiä. Täältä kun lähdetään, mitään ei saada mukaan. Siinä hetkessä pitää olla lainat tapissa ja fasiliteetit kohillaan!
IS

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI