19.08.2015 RAHATTOMUUS

Rahattomuus, sitähän tämä minun elämäni on.
Oltiin tänään sukulaisten kanssa Lahdessa, ja kaupoilla siellä, ei ollut edes kukkaroa kaupoissa mukana, oli jotenkin tyhjä olo. Mitä sitä tyhjää kukkaroa kantaa. Ei siis euron euroa. Pankkitilillä jopa 0,05€.

Seuraavan kerran saan rahaa ensi viikon  perjantaina, tuloutus Kelan työmarkkinatuesta Perusturva tulouttaa minulle ylimääräisen , mitä jää vuokran ja lainan ja sähkölaskun jälkeen.
Hyväähän tämäkin rahattomuus teettää, ei tule ostettua mitään ylimääräistä.

Ja minulla on pakkasessa kuitenkin leipää, ja sitäkin voi syödä ketsupin kanssa, jos ei ole rasvaa.
Marjojakin siellä on, mutta kun niitä ei raaski syödä, kun ne ovat talven varaksi.

Eu- ruokakaakin saa vasta lokakuussa, sieltäkin kyllä vaan muutamaa voin ottaa. Kun kaikkia niitä en syö. Juu ronkeli ei pitäisi olla, jos on tiukkaa ruuan suhteen.
Syödään sitä mitä saadaan.
Valittaa ei voi , jos kerta itse on tähän jamaan itsensä ajanut.

Harmittaa yksi iso juttu minua. Olen kerran lainannut ystävältäni 1000 €, 30.05.2012. Vuokrarästeihin, jotka olivat menneet ulosottoon saakka, ja sitä ei silloin voinut enää maksaa, kuin 3:ssa erässä. Mutta, kun lainasin tuon 1000€ ystävältä, sukulaiselta 500€(olen maksanut pois) ja loput 270€ itseltäni.
Tuo ystävän velka jäänyt maksamatta, kun ei ole ollut kiirettä sitä maksaa, mutta nyt minulle itselleni tullut halu poistaa tuokin maksu, se vaivaa kovasti minun mieltäni. Eikä tuollaista velkaa voi jättää iänkaikkiseksi. Vaikka hänellä minulle tärkeä ja arvokas esine panttina. Ystävä ollut pitkämielinen.

Kuten myös se pankkilaina, joka on tässä kuussa vähentynyt taas korkojen yms. jälkeen summa on               8 328,59 €. Pikku hiljalleen kuukausi kuukaudelta loppua kohti eli  0€.

Välillä mieleen tulee, että voittaisin lotossa, saisi moni velkoja firma velkansa takaisin , sekä ystäväni, että myöskin pankki. Sukulaisille osasia, ystäville ja hyväntekeväisyyteen.

Noissa hyväntekeväisyys järjestöissähän on ilmennyt yksi uusi asia minulle, ihminen valittaa tilannettaan, maksuja puhelinyhtiöön ja sähkölaskuja, niihin anotaan apuja.
 Ja he ovatkin saaneet pieniä rahallisia apuja tai lahjakortteja eri ihmisiltä, ja mitä muuta yksityisviestien kautta.
Ihmiset maksavat puhelinlaskuja ja sähkölaskuja, en tiedä , mutta varmaankin vuokrarahoja, jos jollain niin hyvä sydän  ja varmaakin niitäkin löytyy . Mitä muuta pyytää voi, listahan on loputon.
 Mikä on se kriteeri , minkä takia ihminen auttaa toista hädässä olevaa, onko se kertomus joka kerrotaan kuten asiat ovat. Vai niin , että se vetoaisi ihmisiin.

En vähättele heitä, mutta jos on tiukilla , pitäisi, kuten itsekin teen, miettiä mitkä on tärkeimpiä menoja mitkä vähemmän tärkeitä. Puhelin ja sähkö menee ykköseksi, ruoka kolmanneksi.
Ja se , että yksinäinen jos pyytää apua, hän saa apua , jos saa harvemmin , kuin perheelliset. Ja vanhukset ovat kanssa tulleet noihin avuntarvitsijoihin, lääkkeet maksavat niin paljon, elämiseen jää vähän.
Mietin noissakin tapauksissa, onko kaikki apukeinot käytetty, Kelan, Perusturvan ja kirkon avut.

Perusturvasta saa myös sosiaalistaluototusta , jos on vaikea tilanne , mutta summat 200 - 10000€ maksuaika on 5 vuotta. Sitä voi hakea : Sosiaalista luottoa voidaan myöntää perustelluista syistä esimerkiksi
-talouden hallintaan saattamiseen
-velkakierteen katkaisemiseen
-kodin hankintoihin
-kuntoutumisen ja
 työllistymisen edistämiseen
-asumisen turvaamiseen tai
-sosiaalisen kriisin ylittämiseen.

Kirkoillakin mahdollista myöntää rahallista apua diakonirahastosta. Sinnekin vaaditaan hakemus, ja neuvoja diakonissalta.: Avustus myönnetään tiettyyn tarkoitukseen. Myönnetyt avustukset maksetaan aina seurakunnan diakoniatilin kautta suoraan velkojalle. Näin diakoniatyöntekijä varmistaa, että avustus käytetään siihen tarpeeseen, johon se on myönnetty. Varoja ei anneta asiakkaan omaan käyttöön.

Itsekkein olen saanut poikani silloin17 vuotia, tietokoneeseen osamaksueriä muutaman, noin 500€.

Onneksi itse olen osannut hakea apua, ja saanutkin sitä.
Krisissä ihminen menee yleensä lukkoon, mutta häntä pitäisi osata auttaa,  neuvoa ja tukea vaikeassa tilanteessa, päätäkseen takaisin elämän makuun, ja takaisin arkeen, vaikka se onkin aluksi vaikeaa, mutta helpottaa päivä päivältä. Se olkapää, voi olla ihmiselle todella suuri apu.

Tämä vähärahaisuus on minulle opettannut.
Itselleni ei ole tullut tuollainen pyytäminen mieleen, olen aina yrittänyt maksaa laskuja ja ruoka on se mikä minulta puuttuu ja hygienia tuotteet.

Tämä kirjoitus on ihan totta. Yksinäinen nainen 50 vuotta, ja niin suossa olkapäitään myöten.
Kurjuutta, mutta ei kurjaa. Onni , ei löydy toisen taskuista. Vaan ihan omasta.                                         Onni on onnellisuus olemassa olosta, tässä hetkessä.
Vaikka siihen hetkeen kuuluisikin vaikeutta ja köyhyyttä.
Vaikeuksien kautta voittoon.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI