4.8.2015. Inhimillisiä uutisia 3.8.2015 / Teksti: Helmiina Suhonen ja Lorenz Backman

5 MYYTTIÄ JA FAKTAA TOIMEENTULOTUESTA
Cover
ONKO TOIMEENTULOTUEN HAKEMINEN NOLOA? SAAKO RAHAA PAREMMIN, JOS OSAA KERTOA NYYHKYTARINOITA? PÄÄTOIMITTAJAMME LORENZ BACKMAN KÄVI ESITTÄMÄSSÄ VIISI VÄITETTÄ TOIMEENTULOTUESTA JOENSUUN SOSSUFOORUMISSA, MISSÄ ASIASTA PUHUTAAN SUORAAN JA ILMAN KAPULAKIELTÄ.


Toimeentulotukeen liittyy paljon ennakkoluuloja. Lorenz Backman esitti viisi yleistä väitettä yli 15 vuotta sosiaalihuollon asiakkaana olleelle Jarkolle, 46, joka on elänyt päihteetöntä elämää Joensuussa parin vuoden ajan. Samoihin väitteisiin vastasi myös aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Arja Pöntinen-Heinonen, joka on tehnyt yli 20 vuotta töitä sosiaalialalla.


1. TOIMEENTULOTUEN HAKEMINEN HÄVETTÄÄ. SE KERTOO, ETTÄ ON EPÄONNISTUNUT ELÄMÄSSÄ.

Jarkko: ”Pujottelen ulos keskusteluista, joissa ihmiset puhuvat töistään. En pysty rehellisesti kertomaan, että haen sossusta tukia. Ihmisille tulee helposti ennakkoluuloja, ja toisen ihmisen kohtaaminen häiriintyy.
Sosiaalitoimistoon meno oli ensimmäisellä kerralla vaikeaa. Koin paremmuutta siitä, että sinne ei tarvinnut mennä. Elätin itseni satunnaisilla töillä. Olen edelleen sossun asiakas, ja se vaivaa minua. Haluaisin tehdä töitä tai ehkä käydä keskenjääneen peruskoulun loppuun.

Varmasti normaalisti pärjäävää hävettää mennä hakemaan apua samaan paikkaan narkkareiden ja juoppojen kanssa. Elämässä jeesinkiä voi tarvita kuka vain. Häpeäminen on turhaa, koska tuen avulla pääsee taas jaloilleen.”

Arja: ”Eri ikäpolvissa tukeen suhtaudutaan eri tavoin. Ikääntynyt pyytää anteeksi, että hakee apua. Työikäinen sanoo, että asia hävettää. Nuoret taas sanovat, että se on minulle kuuluva raha, anna se tänne. Suomalaisilla on tiukassa sellainen käsitys, että täällä pitää pärjätä. Työtä on kaikille, kun vain haluaa tehdä. Mutta sitä työtä ei oikeasti ole.”




2. TOIMEENTULOTUEN HAKEMINEN ON VAIKEAA PAPERINPYÖRITYSTÄ, MINKÄ VUOKSI MONI JÄTTÄÄ TUEN HAKEMATTA.

Jarkko: ”Olen välillä ollut haluton täyttämään erilaisia papereita. Sellaiseen ei ollut voimia, ja lisäksi minulla on lukihäiriö. Ärsytti, miksi sieltä koneelta ei voinut katsoa näitä asioita, vaan aina vaadittiin erilaisia lappuja. Lomakkeiden tekstit olivat minulle munkkilatinaa. Mitä tarkoittaa harkinnanvarainen? En ollut tarvinnut tällaisia termejä koskaan.”

Arja: ”Olen samaa mieltä. Nämä asiat ovat vaikeita. Nykyinen byrokratia vain luo tarvetta hakea toimeentulotukea. Jos pienimpiä perustuloja nostettaisiin, ihmisten ei tarvitsisi hakea esimerkiksi pienen eläkkeen lisäksi toimeentulotukea.”


3. PÄIHDERIIPPUVAINEN TAI MAAHANMUUTTAJA SAA HELPOMMIN SOSIAALIHUOLLOSTA RAHAA KUIN KOKO ELÄMÄNSÄ REHELLISTÄ TYÖTÄ TEHNYT SYNTYPERÄINEN SUOMALAINEN.

Jarkko: ”Kun olin katkera ja vihainen, ajattelin, että muut saavat helpommin rahaa. Minusta kyllä näki pahimpina aikoina, että selvästi tarvitsen apua. Sossussa sellaisen ihmisen asioita käydään varmasti tarkemmin läpi, kenellä näyttäisi asiat olevan kunnossa.”

Arja: ”Ei pidä paikkaansa. Tämä on perusväite, jonka aina kuulee: te annatte vain juopoille tukia. Usein vika löytyy muista, kun ihminen ei ole kohdannut omaa tilannettaan. Pitkään työttömänä ollut ihminen kääntyy sisäänpäin. Silloin kokee, että muut ihmiset ovat vain esteenä.”




4. NYYHKYTARINOITA KERTOMALLA SAA PAREMMIN RAHAA KUIN PELKÄLLÄ HAKULOMAKKEELLA.

Jarkko: ”Aikaisemmin ajattelin, että jotkut osaavat käyttää hyväkseen uhrin roolia. Sitä yritti tehdä itsekin ammatin sosiaalihuollossa käymisestä. Se oli eräänlaista kilpailua: harkinnanvarainen päätös oli saavutettu voitto. Jos rahaa ei tullut, ajattelin että silloin minun juttuni tai naamani ei vain miellyttänyt.”

Arja: ”Ei saa. Sosiaalityöntekijä kartoittaa tilanteen aina perusteellisesti. En usko, että teatteri menee läpi. Jotenkin se oma huono olo pitäisi pystyä dokumentoimaan. Päivystyksessä kyllä kuulee aina melkoisia tarinoita.”


5. TOIMEENTULOTUEN HAKIJA ON SOSIAALITYÖNTEKIJÄLLE VAIN HAKULOMAKE JA NUMERO TILASTOSSA.

Jarkko: ”En ole tavannut sosiaalihoitajaa kasvokkain pariin vuoteen. Tapaamista pitää anoa. Alemmuuden tunne usein estää ihmistä vaatimaan apua. En itsekään osannut tehdä sitä. Nykyisin asiat hoidetaan paperiruljanssilla. Sekaisin menneelle ihmiselle yksinkertaisetkin asiat ovat ylitsepääsemättömiä.

Sosiaalityöntekijöiden kohtelu on aina ollut ihmeen hyvää, mutta työntekijöiden vaihtuminen on ollut turhauttavaa. Luultavasti papereiden käsittely on helpompaa, jos asiakkaan kanssa ei synny tunnesidettä.”

Arja: ”Asiakkaat valittavat, jos sosiaalityöntekijä vaihtuu. He tottuvat asioimaan tietyn ihmisen kanssa, ja tulee tunne, että toinen tuntee. Tässä työssä kohdataan aina ihminen. Joidenkin ihmisten tarinat jäävät pysyvästi mieleen. Yhteyden luominen on hidasta ja pitkäaikaista työtä. Joidenkin kanssa iloitaan yhdestä selvästä päivästä tai siitä, että on itse omatoimisesti käynyt terveyskeskuksessa.”




FAKTAA: TOIMEENTULOTUKI
Toimeentulotuki on viimesijainen ja tilapäiseksi tarkoitettu tuki henkilöille ja perheille, joiden varat eivät riitä välttämättömiin päivittäisiin menoihin.
Tukea voi hakea hakulomakkeella tai sähköisesti oman asuinkunnan sosiaalitoimistosta.
Vuonna 2017 perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyy kunnilta Kansaneläkelaitokselle.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI