keskiviikko 8. tammikuuta 2014

8.1.2014/7.1.2013 Huostaanotot painottuvat köyhiin perheisiin....

Huostaanotot painottuvat köyhiin perheisiin

Keskiviikko 8.1.2014 klo 10.10


Suomessa oli kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia viime vuonna yhteensä 17 830. Heistä huostaanotettuna oli 10 675, joista puolestaan 3 856 oli uusia huostaanottoja.


Suurin osa Suomessa huostaanotetuista lapsista on joko ihan pieniä tai teini-ikäisiä. Tutkimukset osoittavat huostaanottojen myös painottuvan köyhien perheiden lapsiin.- Ne ovat valtavan suuria lukuja ja hirveän mutkikkaita asioita, huostaanottoihin perehtynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Tarja Heino summaa.

- Suurin osa lapsista, jotka otetaan huostaan, ovat köyhistä perheistä. Tosiasia on, että huostaanotettujen lasten vanhemmista yli puolet saa toimeentulotukea, ja voi sanoa, että 80-90 prosentilla huostaanotettujen lasten vanhemmista on jatkuvia taloudellisia vaikeuksia, Heino sanoo.

Erikoistutkijan mukaan köyhyys ei ole syy huostaanottoon, mutta perheen heikko taloudellinen tilanne voi johtaa taloudellisten ongelmien lisäksi sosiaalisten ongelmien kasaantumiseen.

- Yhteiskunnan kahtia jakautumista on tapahtunut jo parikymmentä vuotta. Kun huono kehä lähtee käyntiin, se tiivistyy ja vahvistuu. Toki kehältä toisellekin siirtymiä tapahtuu, mutta pulmien kasaantuessa ihminen väsyy ja kamelin selkä voi silloin katketa helpommin, Heino toteaa.


- Kaikissa Pohjoismaissa huostaanottoa vältetään varmasti viimeiseen asti. Eri asia on, miten lapsi, nuori ja vanhemmat voivat, pystyvät ja osaavat vastaanottaa apua. Kyse on kuitenkin lapsen oikeudesta päästä turvaan, Heino toteaa.Suomessa huostaanotetaan lapsia hieman muita Pohjoismaita enemmän. Heinon mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on vahvemmat avopuolen palvelujärjestelmät kuin Suomessa. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi Suomea paremmin toimivia perhekeskus-, koululaisten oppilashuoltoa, iltapäivä- ja nuorisotoimintaa.