maanantai 13. tammikuuta 2014

13.1.2014 KUUSI "VANHUSTA" , KUUSI VELKATARINAA

Kuusi tarinaa ikääntyvien velkahelvetistä

Yli 65-vuotiaiden velkaongelmat ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Vaikeuksiin voi joutua monesta eri syystä. Lue kuusi tarinaa suomalaisten velkahelvetista.

Yhä useammalla ikääntyvällä suomalaisella on kasvava velkataakka. Ongelmien syyt vaihtelevat holtittomasta rahankäytöstä aikuisten lasten ja lastenlasten auttamiseen.
Yhä useammalla ikääntyvällä suomalaisella on kasvava velkataakka. Ongelmien syyt vaihtelevat holtittomasta rahankäytöstä aikuisten lasten ja lastenlasten auttamiseen.
Ohessa kuusi tositarinaa siitä, miten yli 50-vuotiaiden velkaantumisessa voi pahimmillaan käydä. Tiedot tapauksista on saatu Takuu-Säätiöltä.

1.Sairaus vei talouden ahdinkoon

70-vuotiaan naisen talousvaikeudet alkoivat salakavalasti jo useita vuosia varsinaisia ongelmia aiemmin.
Hän oli ottanut lainaa avopuolisonsa kanssa. Rahat kuluivat lähinnä kodin hankintoihin ja vapaa-ajan harrastuksiin. Sitten mies sairastui: vaimo otti lisää velkaa, jotta kaikki elämisen kulut saatiin maksettua.
Muutaman vuoden kuluttua sairastumisestaan mies menehtyi. Silloin myös naisen terveys heikkeni, ja hän masentui. Omien asioiden hoito tuntui ylivoimaiselta. Rahaa säästääkseen nainen muutti pienempään vuokra-asuntoon, mutta samalla hän joutui ottamaan uutta lainaa muuttoa varten.

Pieni eläke ei enää riittänytkään rahojen takaisinmaksuun ilman apua, sillä velkaa oli kertynyt yhteensä jo noin 15 000 euroa.

2.Pojan kallis taloremontti

Noin 60-vuotiaan naisen velkaantuminen alkoi aikuisen pojan remonttipulmista. Poika asui perheineen talossa, joka vaati remonttia. Perheen omat rahat eivät riittäneet siihen, koska pojan vaimo oli pitkällä
sairauslomalla masennuksen takia.
Auttaakseen poikaansa nainen lupautui maksamaan osan taloremontista. Nainen otti remonttilainaa useasta rahoitusyhtiöstä. Oman asuntolainan ja muiden aiemmin otettujen lainojen kanssa talous joutui ahtaalle.
Aluksi velkojen takaisinmaksu sujui hyvin. Pian lainat koituivat liian suuriksi ja pienetkin ylimääräiset menot sekoittivat talouden. Velkojen maksu ei onnistunut ja niitä alkoi mennä perintään.

Yhteensä lainataakka ehti kasvaa noin 30 000 euroon.

3.Avioero koitui kohtaloksi

Naisen velkaantuminen alkoi jo lähes vuosikymmentä aiemmin, kun hän erosi miehestään ja jäi yksinhuoltajaksi. Seuraavina vuosina lainaa tarvittiin muun muassa uuden kodin sisustamiseen, lasten harrastusmenoihin sekä pyykin- ja astianpesukoneen hankintaan.
Kun kulutusluottojen laskut alkoivat kasaantua, otti yksinhuoltajaäiti uutta velkaa lainojen maksuun.
Nainen jäi työttömäksi, ja viimeistään se katkaisi kamelin selän noin neljä vuotta sitten.
Nainen väsyi päivärahalla sinnittelyyn ja useamman kuukauden laskut menivät perintään.

Kun nainen sairastui vakavasti, sairaalassaoloaikana perintään meni lisää maksamattomia laskuja. Lopulta naiselle kertyi 26 000 euron velkataakka.

4.Asunto-ongelmista vaikeuksia

Eläkkeellä olevan 70-vuotiaan miehen rahavaikeudet alkoivat vuokra-asunnoissa asumisesta. Esimerkiksi homeongelmien vuoksi hän joutui muuttamaan useasti, eivätkä pienet tulot riittäneet jatkuviin muuttokustannuksiin.
Muuttoja varten hän otti pikavippejä. Vippikierre paheni entisestään, kun hän sai 400 euron veromätkyt.

Velkojen takaisinmaksu ei onnistunut, ja ne siirtyivät perintään ja ulosottoon. Lyhyessä ajassa miehelle kertyi lähes 30 pikavippiä ja velkaa noin 8 500 euroa.

5.Vaimon kuolema oli liikaa

Noin 60-vuotiaan miehen velkaongelmat alkoivat, kun hänen vaimonsa kuoli viisi vuotta aiemmin. Aiemmin pariskunta oli maksanut velkoja yhdessä, mutta nyt mies jäi yksin velkojen kanssa. Lainaa hän joutui ottamaan myös hautajaiskuluihin.
Mies teki pätkätöitä ja rahat olivat jatkuvasti lopussa. Arkisten menojen maksuunkin hän joutui ottamaan lisää velkaa. Myös asunnon vuokra jäi välillä rästiin.
Mies yritti parantaa työnsaantiaan muuttamalla suuremmalle paikkakunnalle. Töitä löytyikin, mutta työnantaja ei kuitenkaan pitänyt kiinni sovitusta viikkotyötuntimäärästä.

Kun mies joutui pitkälle sairauslomalle, velkataakka kasvoi entisestään. Lopulta velkaa kertyi yhteensä noin 20 000 euroa.

6.Asuntokin meni velkoihin


Noin 65-vuotiaan miehen talousongelmat alkoivat, kun hän erosi vaimostaan. Osa yhteisiin nimiin otetuista lainoista tuli miehen maksettavaksi. Kun mies jäi eläkkeelle, hänen tulotasonsa romahti: eläke oli pieni, koska työura sisälsi myös työttömyyskausia.
Velkataakan lyhentäminen oli jo ennestään vaikeaa, mutta kun taloyhtiössä tuli remontti, olisi siihen pitänyt olla uutta lainaa. Kun rahat eivät riittäneet remonttiin, mies myi asuntonsa ja muutti vuokralle.
Asunnosta saadut rahat eivät kuitenkaan riittäneet kaikkien velkojen maksamiseen. Osa veloista meni ulosottoon.

Lopulta miehelle jäi velkaa noin 8 000 euroa.