13.02.2019 Perintäyritys menetti toimilupansa, mutta jatkaa perintää nyt toisen yrityksen nimissä – viranomainen ei voi puuttua

Perintäyritys menetti toimilupansa, mutta jatkaa perintää nyt toisen yrityksen nimissä – viranomainen ei voi puuttua

Tänään klo 11:02

Annomen Oy osti toimilupansa menettäneen Alektum Oy:n liiketoiminnan Suomessa. Avi ei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa menettelyyn.

Image 
Alektum Oy menetti toimilupansa Avin päätöksellä, joka annettiin 31.12.2018. Kuvituskuva. VEERA KORHONEN/SKA

Vuoden 2018 viimeisenä päivänä toimilupansa menettänyt perintäyritys Alektum Oy näyttää jatkavan perintätoimintaansa toisen yrityksen nimissä.

Vuonna 2008 perustettu suomalainen perintäyritys Annomen Oy on ottanut haltuunsa Alektumin liiketoiminnan Suomessa. Annomen tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

– Annomen Oy:sta tulee näin yksi merkittävistä suomalaisista perintätoimistoista, sivustolla kerrotaan.

Alektum on jo muuttanut Annomenin toimitiloihin Helsingissä. Asia vahvistuu Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä, jossa Alektum Oy:lle on merkitty hiljattain osoitteeksi sama sijainti Annomen Oy:n kanssa.

Lisäksi Annomen käyttää jo puhelinnumeronaan Alektumin puhelinvaihteen numeroa.

Annomen kommentoi lyhyesti Iltalehdelle ostaneensa Alektumin perintäliiketoiminnan.

– Olemme tällä hetkellä työskentelemässä sen parissa, että varmistamme toimeksiantajien ja asiakkaiden sujuvan siirron Annomen Oy:lle. Annomen tulee jatkossakin noudattamaan hyvää perintätapaa, saatavien perinnästä annettua lakia ja alaa koskevia viranomaisohjeita, yrityksestä kerrotaan.

Luvat kunnossa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) vei toimiluvan Alektumilta hyvin vakavien ja toistuvien rikkomusten sekä viranomaispäätöksistä piittaamattomuuden vuoksi.

Toimiluvan menetykseen liittyi alunperinkin surkuhupaisia käänteitä, kun Posti unohti ottaa tiedoksiantoon asiasta kuittauksen ja viivästytti täten toimintakiellon alkamista.

Alektumin verkkosivuilla on tapahtumien tuoreimmasta käänteestä vain lyhyt tiedote, jossa yritys kertoo päättäneensä siirtää toimintansa Suomessa Annomenille.

– Tarkoitus on turvata asiakkaidemme toiminta Suomessa, luoda kestävä palvelu velkojillemme ja varmistaa henkilökuntamme työllistyminen, englanninkielisessä tiedotteessa kerrotaan.

– Olemme kiitollisia asiakkailta ja velkojilta saamastamme luottamuksesta. Olemme iloisia siitä, että tilanne on nyt tullut päätökseensä tämän vakaan ratkaisun kautta.

Ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ei voi vielä tarkemmin ottaa kantaa tapaukseen, koska Avi on asiassa täysin julkisen tiedon varassa.

Annomenin perintämenettelyä voidaan toki valvoa jatkossakin tavalliseen tapaan, mutta tapausta mutkistaa vastikään muuttunut rekisterilaki.


– Heillä on ollut toimilupa aiemman lain mukaan, ja he saavat harjoittaa perintätoimintaa uuden rekisterilain siirtymäsäännöksen nojalla. Meillä ei ole sinänsä mahdollisuuksia puuttua heidän oikeuteensa harjoittaa perintää siirtymäaikana, Sirén kertoo.

Vanha lupalaki kumoutui ja uusi rekisterilaki tuli voimaan tämän vuoden ensimmäisenä päivänä.

Ei ennakkotapauksia
Avi pääsee tutustumaan asiaan tarkemmin siinä vaiheessa, kun Annomen jättää hakemuksen pääsystään Avin perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Se tulee tehdä 30. kesäkuuta mennessä.

Jos kyseessä on puhdas liiketoiminnan kauppa, ei asiassa luonnollisesti ole ongelmaa, mutta muunlaisissa tilanteissa Avi puuttuu hakemusvaiheessa asiaan.

– Yksi rekisteriin merkitsemisen epäämisen peruste on se, jos harjoittaa toimintaa toisen välikätenä. Siellä on myös edellytyksiä liittyen muun muassa toimijan luotettavuuteen ja vakavaraisuuteen, ja kaikki nämä edellytykset tulevat arvioitaviksi, kun he hakevat rekisteriin, Sirén kertoo.

Annomen saa jatkaa vapaasti perintätoimintaansa rekisterihakemuksensa jättämisen jälkeenkin vähintään siihen saakka, kunnes Avi tekee päätöksen sen rekisteriin merkitsemisestä. Se voi viedä vielä jopa kuukauden Annomenin rekisterihakemuksen jättämisen jälkeen.

Annomenista ei kommentoida Iltalehdelle, milloin yritys aikoo hakea rekisteripaikkaa.

Perintäyhtiöiden toimiluvan menettämiset ovat ylipäänsä harvinaisia, joten Sirén ei muista vastaavia tilanteita.

– Aiemmin toimiluvan menettäneet yritykset ovat lopettaneet perintätoiminnan harjoittamisen kokonaan.

Velalliset tarkkana
Sirén muistuttaa joka tapauksessa, ettei Alektumin toimiluvan menetys vaikuta sen perittävien saatavien oikeellisuuteen tai velallisten maksuvelvollisuuteen.

Alektumilla on sinänsä myös täysi oikeus siirtää saatavia ja siten velallisten henkilötietoja Annomenille perusteenaan perintätoiminnan harjoittaminen.

Asiakkaiden ja velallisten tulee sen sijaan olla jatkossakin tarkkana siitä, ettei aiheettomia kuluja peritä saatavien mukana.

– Jos uusi perintätoimisto ryhtyy perimään saatavia, joiden joukossa on ollut esimerkiksi lainvastaisia perintäkuluja, täytyy heidän seuloa ne kulut sieltä pois. Mutta toki myös velallisten on hyvä olla olla tarkkana, Sirén sanoo.

Ongelmatilanteissa tulee ensisijaisesti reklamoida perintätoiminnan harjoittajaa.

JOONAS LEHTONEN

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI