Margit säästää tuhansia euroja vuodessa kirjaamalla kaikki menonsa: ”En ole pihi enkä elä askeettisesti”
ET | IRINA BJÖRKMAN
klo 20:33 | 11.2.2019
ET
”Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään. Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään”, Margit Mannila kertoo. Kuvat: Tuukka Kiviranta
Karkkipäivä pois, maitomerkki ja vessapaperi vaihtoon – säästät tonnin vuodessa. Vaasalainen Margit Mannila oppi avioeron myötä rakastamaan tarjouksia ja talouskuria.
Millainen ihminen määrittelee elämäntavakseen säästäväisyyden? Ehkä vähän pihi, tai kenties hitusen niuho ja outo?
Kun kauppatieteen tohtori ja opettaja Margit Mannila kutsuu mökkinsä ruokapöytään, ennakkoluulot on pakko kulauttaa vissyveden mukana kurkusta alas. Eteen on katettu runsas lounas: oman maan nokkosista tehtyä pestoa, salaattia, valkosipulileipää ja mansikkajuustokakkua. Ja pöydän kattaja on juuri luonnehtinut itseään intohimoiseksi säästäjäksi.
– Vaikka lasken tarkkaan menoni, en ole pihi tai elä askeettisesti. Syön hyvin ja nautin elämästä, Margit toteaa ja skoolaa vissyllään, joka on tehty omalla hiilihappokoneella. Se kun on helppoa – ja huomattavasti kaupan porejuomia edullisempaa.
Margit kirjaa kuukausittaiset ruokamenonsa blogiin.
KUKKAROA KURITTAVA ELÄMÄ
Margit oppi säästäväiseksi lapsuudenkodissaan. Aikuisena säästäväisyyttä helpotti tutustuminen excel-taulukoihin. Niihin on helppo sujauttaa omat menonsa ja seurailla, kuinka meridiaanit aaltoilevat.
Seitsemän vuotta sitten Margitin taloudenpitoa alkoi määritellä muukin kuin kevyt kiinnostus. Hän erosi miehestään. Viidestä lapsesta neljä asui vielä kotona. Margitista tuli yksinhuoltaja, hän muutti työn perässä uudelle paikkakunnalle, Vaasaan, ja talous oli tiukilla.
”Avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.”
– Vanhan asuntomme myynti pitkittyi usealla vuodella, ja avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.
Margit ei ottanut lainaa, vaan päätti säästää kaikesta, mistä suinkin mahdollista. Urheilevat lapset saivat silti harrastaa ja hyvin syödäkseen eikä rahasta tarvinnut riidellä, vaikkei sitä paljon ollutkaan.
KOTIVARA KUNNIAAN
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se on Margitin motto. Hän käy läpi mainoslehtiset ja tarjoukset, laatii koko viikolle ruokalistan. Vasta sitten hän lähtee kauppareissulle. Keskittämisen sijaan hän hajauttaa ostoksensa.
– Asun Vaasan keskustassa, joten kaupat ovat kävelymatkan päässä. Käyn isolla ostosreissulla kerran viikossa ja pienemmällä, täydentävällä, toisen kerran.
Ostokset hän summaa yhteen kuukausitasolla. Nyt, kun enää yksi lapsista asuu kotona, perheen ruokamenot ovat 180–400 euroa kuukaudessa. Kesällä ja jouluna eletään yleensä kalleimpia kuukausia.
Margit hyödyntää satokauden antimet. Omasta pihasta niitetystä nokkosesta tehty pesto on monikäyttöherkku.
Margit kertoo, että perhe eli reippaasti alle keskimääräisen sinkkutalouden menojen jo silloin, kun lapsia asui kotona vielä kaksi.
– En osta eineksiä ja poimin luonnosta marjoja ja sieniä niin paljon kuin ehdin. Kotivaraa löytyy aina pariksi kuukaudeksi eteenpäin. Luen paljon keittokirjoja ja sovellan niistä tarjousten perusteella erilaisia uusia kokeiluja, leivän leivon usein itse.
Kotivara-ajattelun Margit on huomannut nykyään epätrendikkääksi, samoin kuin säästämisen.
– Kotivara tuo väljyyttä suunnitteluun. En ole riippuvainen jokapäiväisistä kauppavisiiteistä ja heräteostokset jäävät pois.
Myös tähteet syödään, yleensä niistä valmistuu lounas töihin vietäväksi.
– Säästän sillä noin tonnin vuodessa.
MAITO VAIHTOON
Maitomerkkien pieneltä tuntuvat hintaerot ovat vuositasolla merkittäviä. Kun Margit vaihtoi maitomerkkiä, hän laski, että halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Niinpä litralla päivässä säästöä kertyi Margitin perheessä reippaasti yli 200 euron vuodessa.
Eron jälkeen Margit alkoi pitää blogia ruokamenoistaan. Aina välillä joku Margitin tuttavapiiristä kyseenalaistaa hänen intonsa tarjouksiin, mutta Margitin tilastot kannustavat jatkamaan hintojen vahtimista. Se on yllättävän kannattavaa juuri sellaisten tuotteiden kohdalla, joita kuluu päivittäin. Kilo broilerinkoipia voi maksaa yhdessä kaupassa pari euroa ja toisessa lähes viisi, joten kävely parin kaupan välillä tuo heti säästöä.
”Litralla päivässä säästöä kertyi yli 200 euron vuodessa.”
– Kun kaksi lasta asui kotona, meillä kului noin litra maitoa päivässä. Halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Litralla päivässä säästöä kertyi perheessämme reippaasti yli 200 euron vuodessa.
Toiseksi esimerkiksi Margit nostaa vessapaperin. Nelihenkisessä perheessä sitä kului noin 40 rullaa kuukaudessa. Tarjouksia seuraamalla säästöä kertyi yli 80 euroa vuodessa.
– Näillä säästöillä sain tankattua aika monta tankillista bensaa.
Niin ja auto. Se vaihtui juuri kesän alussa. Eikä missään nimessä uuteen.
– Pidin vanhan Volvoni hautajaiset! Se palveli hyvin, vaikka oli vanha. Tilalle ostin jälleen käytetyn auton, se on taloudellisesti kannattavaa, Margit toteaa ja kaivaa tietokoneelta esiin vanhan autonsa tilastot.
Uskottava se on.
OPETTAJAN PAHEET
Margit on opettajan työssään huomannut, että monilla nuorilla on oma taloudenpito hukassa. Menoja kertyy huomaamatta.
– Kannattaa pitää tunteet erossa rahasta. Kun ostaa mitä tarvitsee ja harkitsee loput, pääsee jo aika pitkälle.
Entä onko Margitilla paheita?
– Jäätelö, mutta sen ostan aina tarjouksesta. Ja tietysti mökki, jota kunnostan itse.
Margit ei koe, että säästäväisyys hallitsisi hänen elämäänsä. Päinvastoin, se antaa raamit.
– Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään. Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään.
Margit rakastaa projekteja ja niiden hallintaa.
– Elämä on valoineen ja varjoineen aivan mahtava kokonaisuus, aina keskeneräinen prosessi, jonka eteen on nähtävä vähän vaivaa. On ihanaa kuluttaa niihin asioihin, joihin haluaa.
VANHAN AUTON HINTA
Juuri ”haudattu” vanha Volvo palveli Margitia seitsemän vuotta. Koska Margitia on usein neuvottu vaihtamaan uudempaan, hän laski, mitä auto tuli hänelle maksamaan.
Auton hankintahinta 4 000 e
Huoltokulut 2011–2017 6 752 e
Kahdet renkaat 920 e
Yhteensä 11 672 e
MARGITIN VINKIT :
*Puutu niihin kuluihin, jotka eivät ole välttämättömiä.
*Jokainen päivä ei ole karkkipäivä. Herkkuihin ja välipaloihin saa kulumaan ison tukun rahaa. Jos ostat 2,50 euron karkkipussin joka päivä, karkkeihin menee 912,50 euroa vuodessa. Sillä summalla tekee jo mukavan ulkomaanreissun.
*Suunnittele etukäteen, mitä päivän aikana syöt ja milloin.
*Hyödynnä pakastinta, mutta säilö vain se ruoka, minkä oikeasti aiot käyttää. Pakasta mieluiten kerta-annoskokoja.
*Etsi tarjouksia ja käytä kanta-asiakkuudet hyväksesi. Vaikka Margit hajauttaa, hän hyödyntää kanta-asiakasetuja noin 800 euron edestä vuodessa.