12.02.2019 Luottotietojen tarkistaminen

Luottotietojen tarkistaminen

Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotietonsa maksutta kerran vuodessa. Toisen luottotietoja ei voi tarkistaa ilman laissa mainittua perustetta.


Maksuhäiriömerkinnät ja muut luottotietomerkinnät ovat luottotietorekisterissä, jonka ylläpitämistä säätelee laki. Suurimmat rekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Sinulla voi olla merkintöjä molempien yritysten rekisterissä. Saat tarkistaa niissä olevat tietosi maksutta kerran 12 kuukaudessa. Katso ohjeet maksuttoman rekisteriotteen tilaamiseksi sivun lopusta.

Luottotietorekisteriotteesta näet

+mistä maksulaiminlyönnistä tai velasta merkinnät ovat tulleet ja mikä taho ne on ilmoittanut
+mistä päivästä alkaen ja mihin asti merkinnät on voimassa.

Rekisteriote lähetetään myös silloin, jos merkintöjä ei ole ja toimii siten tositteena "puhtaista" luottotiedoista.

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa. Laki säätelee sitä, kuka ja missä tilanteessa voi tarkistaa toisen ihmisen luottotiedot. Esimerkiksi tuttavasi ei voi selvittää luottotietojasi, paitsi jos ostat häneltä vaikkapa auton tai vuokraat asunnon.

Jos haet vuokra-asuntoa tai ostat jotakin yksityishenkilöltä, hän voi pyytää sinua toimittamaan otteen luottotiedoistasi sen sijaan, että tiedustelisi niitä itse. Myös Takuusäätiö takaushakemuksen liitteeksi vaaditaan luottotietoreksiteriote.

*Tilaaminen Asiakastieto Oy:ltä: lomake tietojen saamiseen maksutta ja tietoa maksuttoman otteen tilaamisesta.
*Tilaaminen Bisnode Oy:ltä: sähköinen palvelu tietojen saamiseen maksutta ja tietoa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI