05.02.2019 TODELLISUUTTA KESÄLTÄ AAMULEHDESSÄ

 Todellisuutta


Aikuinenkin voi tehdä elämää mullistavia virheitä. Niin kävi , hän   joka ajautui pikavippikierteeseen viitisen vuotta sitten. Kaikki alkoi loukkaantumisen aiheuttamasta muuttuneesta elämäntilanteesta ja muutamasta viattoman tuntuisesta pikavipistä.

Lainasummat nousivatkin nopeasti, ja noin vuoden päästä hän nosti jo 3 000–4 000 euron lainoja maksaakseen edellisien velkojensa kuluja.
Harkitsematon rahankäyttö kostautui nopeasti.
Velat veivät luottotiedot ja suuren osan omaisuudesta.

Nyt jopa kahvinkeittimen hajoaminen aiheuttaa suurta päänvaivaa.
Reilussa vuodessa nostetuista 30 pikavipistä ja luotosta ulosotossa on nyt vuosia myöhemmin 26.

Kierre syntyi nopeasti

 Hänen  taloudellinen ahdinko alkoi virhearviosta ja henkisestä väsymisestä.
Vuoden 2012 alkukeväästä hän kaatui liukkaalla tiellä työmatkallaan. Oikea käsi murtui pahoin, Peltola joutui leikkaukseen ja päätyi pitkälle sairaslomalle työstään kaupassa.

Aloin elää vähän yli varojeni. Ajattelin, että saisin kaatumisesta korvauksia vakuutusyhtiöstä. Elin sitten pikavipeillä ja odotin, että saisin rahaa, jolla maksan pikavipit takaisin. Kas kummaa, korvauksia ei tullutkaan, ja kierre jäi.

Hänen  nostamat rahat olivat aluksi muutamaa satasta, mutta pikku hiljaa summat alkoivat kasvaa.
Hän kertoo, että rahat menivät aluksi vaatteisiin, huonekaluihin ja koruihin.

Lopulta vippien kulut alkoivat kasvaa ylitsepääsemättömiksi ja hän tarvitsi uusia vippejä elämiseen. Vuoden 2013 kesällä  hän otti 3 000–4 000 euron lainoja maksaakseen elämistään ja edellisten lainojen korkoja ja lyhennyksiä.
Asiaa pahensivat myös hänen äidin kuolema vuonna 2012 ja loppuun palaminen. Taloudenhallinta katosi ja kierre paheni.

Kierre on todella koukuttava. Aluksi pikavipit olivat helppoa rahaa. Otin rahaa ja maksoin takaisin palkkapäivänä. Loppuvaiheessa vuonna 2013 koko kesä meni miettiessä sitä, että jos maksan tuon, mitä minulle jää. Ja mitä korkoa maksan, jotta voin ottaa vielä seuraavan pikavipin pyörittääkseni talouttani.
"Hän"  ei etsinyt apua, vaikka tiesi asioiden pikkuhiljaa riistäytyneen käsistä.

Yllättävän pitkälle pääsin. Pyöritin talouttani pikavipeillä melkein vuoden. Sitten kun luottotiedot menivät, se olikin selvä peli. Sitten jouduin katsomaan, että nyt en kertakaikkisesti pysty tekemään enää mitään.
Nyt on ulosotossa noin 15 000 euron nostoista yli 30 000 euroa.

Nopeaa rahaa, mutta ei ilmaista
Lyhytlainan saaminen on yleensä suhteellisen nopeaa ja helppoa. Esimerkiksi  "hän" kuvailee tunnetta helpottavaksi: rahaa sai silloin kun halusi. Lainatarjouksen saa useilta yrityksiltä alle minuutissa internethakemuksen tekemisestä.

Lainat ovat tavallisia pankkilainoja kalliimpia, eikä kaikkia kuluja huomioida esimerkiksi lainantarjoajien verkkosivuilla olevissa laskureissa. Ne selviävät vasta lainatarjouksesta.
Laina koostuu pääasiassa lainasummasta ja koroista. Lisäksi lainaan kuuluu usein avausmaksu tai tilinhoitomaksu.
Esimerkiksi 1 000 euron lainatarjouksessa tilin avaus voi maksaa 300 euroa. Lisäksi lainan hintaan voi kuulua laskutus- tai nostolisiä.
Vuonna 2013 lyhytlainojen eli pikavippien lainsäädäntöä muutettiin niin, että alle 2 000 euron lainan vuosikorko on alle 50 prosenttia viitekoron lisäksi. Ennen tätä korko saattoi olla jopa 1 000 prosenttia vuodessa, eli hinta kymmenkertaistui vuodessa.

Voimassa oleva laki ei ota kantaa yli 2 000 euron lainojen korkoihin. Nykyisin asiakkaille myydään erilaisia luottoja 2 000 eurosta 60 000 tai jopa 70 000 euroon. Monissa lainamalleissa asiakas avaa periaatteessa tilin, jossa on lainasumman verran oikeutta nostaa lainaa.

Esimerkiksi 60 000 euron lainanlyhennyksen ja korot maksavat joka kuukausi 15 vuoden ajan noin 460–570 euroa lainantarjoajasta riippuen. Muiden kulujen lisäksi myös esimerkiksi myöhästymismaksut, perintäkulut ja oikeudenkäyntikulut aiheuttavat lisää kuluja. Jos laina menee ulosottoon, poistuvat perintäyritysten kulut, mutta korko voi yhä kasvaa.

Vaikka tilanne vaikuttaisi epätoivoiselta, apua saa
Tilanteessa tapahtui käänne syksyllä 2013: hän sai ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän.
Kun luottotiedot menivät, hän otti kunnan sosiaalipalveluihin yhteyttä. Hänelle otettiin käyttöön välitystili, jonka kautta kulki kaikki  rahaliikenne. Velkaneuvoja hoiti tililtä vuokranmaksun, pankkilainan ja laskut. Lopuksi annettiin hieman käyttörahaa.

 Köyhää aikaa on ollut vuodesta 2013. Elän hyvin pienellä ja kotini on hyvin minimaalinen.
 Olen laittanut kaiken myyntiin, että saan leivän päälle muutakin kuin ylähuulen, hän kuvailee tilannetta.
Vuodesta 2013 on nyt viisi vuotta. Toukokuussa 2018 hän  onnistui maksamaan viimeisen erän 9 000 euron vakuudellisen pankkilainasta takaisin. Tililtä on lähtenyt joka kuukasi noin 260 euroa lainan maksuihin.

Hän saa tällä hetkellä asumistukea, toimeentulotukea, työmarkkinatukea ja kuntoutusrahaa. Elämiseen on jäänyt vuokranmaksun ja muiden pakollisten maksujen jälkeen noin 400 euroa.

 Tämä on vaikuttanut kaikkiin elämän osa-alueisiin. Hankintoja ei juuri voi tehdä.
Kun raha on ollut hyvin tiukilla, hän kertoo saaneensa apua muun muassa Facebookista ja bloginsa kautta.

Pojalleni syntyi vuonna 2013 pieni poika. Olen saanut avustuksena tänne mummilaan tavaroita, onneksi.

Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta pikavipeistä tai ongelmista rahanhallinnassa. Parikymmentä vuotta sitten hän joutui velkajärjestelyyn entisen miehensä yrityksen mentyä konkurssiin. Hän ei päässyt toista kertaa velkajärjestelyyn, siksi kaikki velat ovat nyt ulosotossa.

Apua muille

Viimeiset neljä vuotta hän on neuvonut seurakunnan välityksellä muita samassa tilanteessa olevia kuntouttavan työtoiminnan kautta.
Hän kertoo vippi- ja velkakierteestä selviytymisen olevan henkisesti hyvin raskasta ja masentavaa. Hän kuitenkin koettaa antaa toivoa muille samojen asioiden kanssa kamppaileville.

Yritän kertoa, että elämästä selviää, vaikka näin kävisikin. Heille, joilla tilanne on vasta kehittymässä, sanon, että päätös tilanteen korjaamisesta täytyy tehdä tässä ja nyt, eikä asian saa antaa mennä pidemmälle. Kun huomaa, että tarvitsee apua, sitä on haettava heti ja sitä myös saa.

Hän kertoo, että moni on kiittänyt saamastaan tuesta ja siitä, että hän on jakanut kokemuksiaan. Monet kokevat velkaantumisen häpeällisenä, joten vertaistuen saaminen tuntuu tärkeältä.  Hän kertoo velkaantumisesta ja Kela-asioista työnsä lisäksi myös blogissaan.

Hän neuvoo, että omaa taloudenpitoa kannattaa seurata tarkkaan. Moni uskoo, että talous on kunnossa, kun rahaa vielä saa, eikä maksuhäiriömerkintöjä ole.

Vaikka vuodet ovat olleet hänelle hyvin raskaita ja vaikeita, hän ajattelee, että toivoa on aina.

 Ulosottojuttuni vanhenevat vuonna 2028, mutta uskon ja toivon, että saan lainat maksettua ennen kuin täytän 60 vuotta, hän sanoo.


Tämänkin kun kirjoitin, ajattelin, että kyllä ihminen on ollut todella typerä ja heikko.
Nytkin, kun kamppailen rahojen ja laskujen kanssa, tulee niin toivoton olo, että toivoisi , sen lottovoiton vihdoin ja viimein osuvan omaan riviin.

Kituuttaminen on syvältä.
Rahattomuus on niin älyttömän kurja olo, hallitsemattomuus omasta elämästä.
Onko järkeä ?

Nyt vaan yritän tsempata itseäni, jollain vielä pahemmin asiat. 
Luoja pitää luoduistaan huolen. Kyllä asioilla on tapana järjestyä. 

Saamani  kasvorasva Lumene loppui, ja tei ristikon jouluna, ja yllätys sainkin palkinnoksi ihonhoitotuotteita. Tuli juurikin sopivaksi. 
Kahvinkeitin, moccamasteri odottaa vieläkin saunalla ns. varastossa nappulaa, kyllä sen saan vielä hommattua. Ja kunnon kahveet sitten keitettyä. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI